Uppdaterad 03 maj 2024
Skriv ut

Lejondals naturreservat

Vill du bada, plocka svamp och bär eller övernatta i vindskydd? I Lejondals naturreservat kan du göra allt det och mycket mer. Reservatet har främst bildats för du lätt ska kunna komma ut och njuta av naturen. I reservatets västra del ligger Lejondalssjön med sandstränder och klipphällar. Området ligger cirka fyra kilometer nordost om Bro centrum.

Gammelskog och fiske

I den norra delen av Lejondals naturreservat betas ängsmarkerna för att gynna den fina ängsfloran. I den sydvästra delen finns ett område med riktig gammelskog, här ser skogen ut som den aldrig avverkats. Här kan du plocka bär och svamp, men även se vilda djur som exempelvis dovhjort, rådjur, älg, hare och räv.

Inom reservatet är det tillåtet att fiska från land med toppknuten lina.

I Lejondals naturreservat är det förbjudet att:

framföra motordrivet fordon annat än på anvisad väg, parkera annat än på anvisad plats eller övernatta i husvagn eller husbil

elda annat än på anvisade platser

rida eller ta med hund som inte är kopplad,

ha hund inom badplatsen (inkl sandstrand och bryggor) fr.o.m. den 1 maj t.o.m. den 30 september,

inom badplatsområdet vid Hällkana friluftsgård lägga till med båt och att i övrigt förtöja eller lägga upp båt på stranden mer än två dygn i följd på samma plats

tälta mer än två dygn i följd på samma plats

bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar eller att gräva upp växter samt att plocka gullvivor och liljekonvalj

gräva, hacka, borra, spränga, rista, måla eller på annat sätt skada berg, jord eller sten

utan kommunens tillstånd anordna lägerverksamhet, tävlingar, träningar eller liknande för fler än 100 deltagare.

utan kommunens tillstånd sätta upp affisch, skylt eller liknande

Vindskydd

För övernattning under bar himmel finns ett vindskydd i Lejondals naturreservat. Det får användas av vem som helst för övernattning ute i det fria.

4. Udden

5. Lejonklippan

6. Slottskojan

Karta med vindskydden i Lejondals natyrreservat

Flygbilder, karta och Länsstyrelsens information

Hällkanabadet vid Lejondalssjön

Vid Hällkana friluftsgård finns det badplats med badbryggor, flera grillplatser och ett tillgänglighetsanpassat grillhus. Här hittar du också stora ytor för lek, beachvolleybollplan, motionsspår och vandringsleder. För badsugna hundar finns det en särskild hundbadplats.

Vill du veta om du kan bada vid Lejondalssjön? På Havs- och vattenmyndighetens webbplats kan du hålla ett öga på vattenkvaliteten under hela badsäsongen.

Nu har vi restaurerat Lejondalssjön och vattenkvaliteten är mycket bra. Du kan läsa mer om det i presentationen.

Boka Hällkanas friluftsgård

Friluftsgården kan hyras av skolor och föreningar. I huset finns fräscha omklädningsrum med dusch och bastu. Övervåningen kan fungera både för möten och övernattning.

Du bokar friluftsgården via kommunens e-tjänst Lokalbokning, där hittar du också priser och regler.

Skridskoslinga och skidspår

Vintertid kan du hyra långfärdsskridskor för en tur på den skridskoslinga som är plogad på sjön. Det finns även anlagda skidspår i motionsspåret.

Friluftsfrämjandets kafé har öppet dagtid på lördagar och söndagar från september till april. De tider kaféet är öppet fungerar friluftsgården som värmestuga för dig med egen matsäck.

Höghöjdsbanan vid Hällkana

Accropark Bro vid Hällkana är en höghöjdsbana indelad i flera banor på olika höjder med olika svårighetsgrad. Uppe bland trädtopparna går linbanan för de allra modigaste!

Priser, bilder och bokningsinformation hittar du på Accroparks hemsida.

Upplands-Broleden

Den 29 kilometer långa Upplands-Broleden går genom reservatet.

Vår karta över bland annat naturreservaten och en broschyr över Upplands-Broleden kan du här ladda ner som pdf. Pappersversioner av kartorna finns också på kommunhuset i Kungsängen och Brohuset i Bro.

Utanför naturreservaten får du elda om du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig och därmed skada mark, djur och växter. Innan du ger dig ut i naturen, kontrollera alltid hur brandrisken ser ut dit du ska.

Information om eldningsförbud hittar du under Viktiga meddelanden.

Tack vare allemansrätten har vi alla möjlighet att vistas i skog och mark. Tänk på att det är särskilda regler som gäller i naturreservat.

Hitta till naturreservatet

Är du nöjd med informationen på sidan?