Uppdaterad 29 december 2022
Skriv ut

Prao

Som en förberedelse inför yrkeslivet har du som är elev i årskurs 8 och 9 obligatorisk praktisk arbetslivsorientering, prao.

Prao i årskurs 8 och 9

Prao innebär att du under totalt tio dagar i årskurs 8 och/eller årskurs 9 ska få möjlighet att testa olika yrken. Den erfarenheten har du nytta av när det blir dags att söka till gymnasiet, börja jobba eller studera vidare.

All arbetslivserfarenhet är bra erfarenhet, så det spelar inte så stor roll vilken arbetsplats du praoar på. Vilka yrken och branscher är du särskilt intresserad av? Fundera själv, men prata med dina vänner och familj också, de kan kanske komma med tips. Om du har ett starkt önskemål om en särskild praoplats är det bra att vara ute i god tid för att få den platsen.

Handledare på praoplatsen

På din praoplats kommer du ha en handledare som ska se till att du känner dig trygg och besvara dina frågor. Handledaren ska också se till att du får prova på olika arbetsuppgifter och vara skolans kontaktperson under din praoperiod. För dig som elev är det naturligtvis viktigt att du kommer i tid och följer de regler som gäller på arbetsplatsen.

Söka praoplats

Vanligtvis är det du själv som söker din praoplats, ibland i samråd med dina vårdnadshavare eller din mentor på skolan. I särskilda fall hjälper även skolans studie- och yrkesvägledare till.

Har du frågor eller funderingar kring din prao? Kontakta din skolas studie- och yrkesvägledare via kommunens kontaktcenter.

Är du nöjd med informationen på sidan?