Uppdaterad 31 augusti 2023
Skriv ut

Stöd till dig som är barn eller ungdom

Har du det tufft hemma eller i skolan? Funderar du på vad som händer i kroppen, preventivmedel eller oroar du dig för könssjukdomar? Har du hamnat snett och vill lämna en kriminell livsstil? Oroa dig inte. Vi hjälper dig.

Har du problem hemma? 

Du som är ung har rätt att ha någon som tar hand om dig. Du har rätt att vara trygg och ska behandlas med respekt. Socialtjänsten ansvarar för att ge stöd och hjälp till barn och unga som inte har det bra.

Det finns många situationer där du som är barn eller ungdom kan behöva lite extra stöd. Kanske mår du dåligt eller har en kompis som du är orolig för. Eller så kanske ni har det jobbigt hemma.

Behöver du hjälp eller vill ha råd, ring kontaktcenter och fråga efter mottagningsgruppen för barn och unga.

Om du är över 15 år och behöver stöd kan du skicka in en ansökan i vår e-tjänst.

Socialtjänsten kallas ibland för soc. Till oss kommer du om någon har berättat att de är oroliga för dig. Du kan även komma till oss om du själv och/eller dina föräldrar vill ha hjälp med något.


Det kan handla om att:

  • du inte mår bra hemma
  • du känner dig rädd hemma
  • vuxna eller syskon i din familj inte mår bra eller bråkar mycket
  • du själv gör saker som inte är bra för dig
  • det inte finns någon vuxen som tar hand om dig
  • du och någon i din familj har svårt att komma överens.

Vi pratar med dig och dina föräldrar om det som är jobbigt men också om det som fungerar bra. Ofta pratar vi också med andra vuxna runt omkring dig för att lära känna dig och förstå vad du behöver, men de får inte veta vad du har sagt om du inte vill det.

Målet är alltid att hjälpa dig och din familj så ni kan må bra tillsammans. Ibland kan vi ge stöd och hjälp, ibland kan någon annan göra det bättre och ibland avslutar vi kontakten för att vi inte är oroliga.

Om du är hotad av din familj eller blivit slagen kan vi först behöva se till att du är säker och trygg, då försöker vi hitta lösningar tillsammans med dig.

Vi vill att du ska vara med under hela kontakten. Det är viktigt att du får information om vad som händer och att du får säga vad du tycker och hur du vill ha det.

Du har många rättigheter i kontakten med socialtjänsten.

Du har till exempel rätt att:

  • få säga din åsikt och att bli lyssnad på
  • bli behandlad med respekt för den du är
  • få information om vad socialtjänsten gör och varför
  • ta del av och läsa det som skrivs om dig
  • ta med dig någon du är trygg med på mötet
  • få träffa din socialsekreterare utan din vårdnadshavare (förälder).

Om du är missnöjd med något i kontakten med socialtjänsten kan du lämna synpunkter och klagomål till kommunen men också kontakta Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som arbetar med att granska socialtjänsterna i Sverige.

Du kan mejla eller ringa IVO. De har öppet vardagar kl. 9.00-17.00. När de har stängt kan du lämna ett meddelande. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Vill du lämna en kriminell livsstil?

Är du mellan 13–18 år och riskerar att rekryteras till kriminella grupper eller vill lämna en kriminell livsstil? Då kan du läsa mer om vad vi kan hjälpa dig med genom att följa länken.

Ungdomsmottagning

På en ungdomsmottagning kan du som är mellan 12 och 23 år få hjälp med många olika saker till exempel kroppen, preventivmedel, relationer, graviditet, könssjukdomar, oro, stress, sex och samlevnad eller något helt annat.

På ungdomsmottagningen finns barnmorska, kurator och läkare. Alla besök är gratis.

Testa dig för könssjukdomar

Om du vill testa dig för könssjukdomar kan du göra det på mottagningen eller beställa hemtest gratis via 1177.se/Mina sidor.

Gravidtest och akut p-piller

Graviditetstest och akut p-piller finns att köpa på apoteken men är gratis på ungdomsmottagningen.

Boka tid hos barnmorska eller kurator

Du bokar tid hos barnmorska via appen Alltid Öppet eller 1177.se.

Ungdomsmottagningens kurator

Du hittar aktuella öppettider på UMO:S webbplats.

Mini-Maria

På Mini-Maria arbetar vi med att hjälpa ungdomar och deras familjer med problem som är kopplade till alkohol, droger och psykisk ohälsa. Vid första besöket kommer du informeras om hur vi arbetar och gemensamt gör vi upp en planering för hur kontakten oss emellan skall se ut. Du kommer också att få lämna ett urinprov.På Mini-Maria arbetar sjuksköterska, behandlare och läkare. För att du skall få tillgång till rätt hjälp har vi ett nära samarbete med socialtjänsten och andra verksamheter som kan vara till  hjälp för dig att uppnå ett stabilt och drogfritt liv.

Har du det tufft i skolan?

Om du har problem eller om något i din skola inte fungerar kan du eller din vårdnadshavare kontakta elevhälsan i din skola.

Är du nöjd med informationen på sidan?