Uppdaterad 11 oktober 2024
Skriv ut

Dödsfall och begravning

Här kan du läsa om hur en borgerlig begravning går till och hur du ansöker om en dödsboanmälan om pengar i dödsboet inte räcker till en begravning.

Borgerlig begravning

Om du vill ordna en begravning utan religiöst innehåll kan du välja en borgerlig begravning. Formerna för borgerlig begravning är fria och du kan välja hur du vill utforma högtiden. Vem som helst kan genomföra en borgerlig begravning och du kan få hjälp att hitta en begravningsförrättare hos din begravningsbyrå.

På Skatteverket och Sveriges auktoriserade begravningsbyråer (SBF) kan du läsa mer om hur en borgerlig begravning går till.

Begravningsombud

Har du frågor eller klagomål som gäller begravning i en församling? För dig som inte är medlem i Svenska kyrkan har Länsstyrelsen utsett ett begravningsombud som företräder dig i begravningsfrågor.

Dödsbo, bouppteckning och begravningskostnader

Innan du kontaktar kommunen för att göra en dödsboanmälan är det viktigt att du:

  • inte besöker den avlidnes bostad. En dödsboanmälan kräver oftast ett hembesök från en tjänsteperson och då måste hemmet och alla tillgångar vara orörda.
  • stoppar eventuella autogiron och stående överföringar på den avlidnes bankkonton. De pengar som finns ska i första hand täcka begravningskostnaderna.
  • avvaktar med att betala den avlidnes räkningar, även begravningskostnaderna. Om den avlidnes ekonomiska resurser inte räcker till, blir skulder i regel avskrivna.
  • meddelar eventuella hyresvärdar eller andra som den avlidne får räkningar ifrån om dödsfallet för att undvika påminnelseavgifter eller andra extra avgifter.
  • säger upp eventuella abonnemang, hyreskontrakt eller liknande i den avlidnes namn.

I dödsboet får det inte finnas fast egendom, fordon eller annat som kan påverka att en bouppteckning i stället ska upprättas.

Ansök om att göra en dödsboanmälan 

Du ansöker om att göra en dödsboanmälan genom att kontakta kontaktcenter.

Kontaktcenter

Är du nöjd med informationen på sidan?