Uppdaterad 07 februari 2023
Skriv ut

Hedersrelaterat våld

Lever du i en situation där du inte får bestämma själv hur du ska gå klädd och vilka du ska träffa, eller där du utsätts för våld för att lära dig lyda? Känner du dig övervakad, kontrollerad och hotad av föräldrar och släktingar? Tvingas du dölja din sexuella läggning? Då kan du vara utsatt för något som heter hedersrelaterat förtryck och våld eller hedersbrott.

Ingen innehållsförteckning finns

Vilken hjälp kan du få?

Om du blir utsatt för våld av en närstående kan du vända dig till kontaktcenter. Här kan du få stöd och råd i din situation samt skydd i form av skyddat boende efter en hot- och riskbedömning av din situation.

Du behöver inte ha gjort någon polisanmälan för att få stöd och hjälp. Under kontorstid ringer du kontaktcenter, och ber om att få tala med Vuxen- och LSS-enhetens mottagning. På kvällar och helger vänder du dig till Socialjouren Nordväst.

Du kan välja att vara anonym och all kontakt är frivillig.

Socialjouren nordväst

Känner du dig kontrollerad av din familj och släkt? Måste du ha koll på dina syskon? Är du orolig över din framtid och utsätts för press? Du som är 13–26 år gammal och bor i Stockholms län kan vända dig till Origo. Origo är en stödverksamhet som erbjuder stöd och vägledning för dig som lever med hedersnormer. Origo tar emot unga oavsett kön, sexuell läggning, religion eller etnicitet.

Origo är öppen varje dag 09.00 – 16.00. Det är gratis att ringa, du behöver inte berätta vem du är och samtalet syns inte på telefonräkningen.

Kontakta Origo

Är du nöjd med informationen på sidan?