Uppdaterad 26 september 2022
Skriv ut

Logistik och infrastruktur

Upplands-Bro har ett oslagbart läge! Kommunen ligger mitt emellan Stockholm och Enköping, med E18 som förbindelselänk. Avståndet till Arlanda är ungefär detsamma, och med effektiva järnvägstransporter så kan vi skryta med att oavsett transportmedel så är vi ett transport- och logistiknav. Kommunens attraktiva läge i Sveriges hetaste region är mycket gynnsamt för våra lokala företag och det har även lockat många större logistikföretag att etablera sig här.

Transportleder och goda kommunikationer

Närheten till Stockholm gör att Upplands-Bro är placerat mitt i en spindelväv av vältrafikerade transportleder. Pulsådern E18 löper rakt igenom kommunen med flera av- och påfarter som underlättar vid transporter.

Kommunen ligger ungefär en halvtimmes bilresa från Stockholm, Enköping och Arlanda och inom en timmes radie når du till exempel Västerås och Södertälje. Förutom E18 finns också E4:an i närheten, som du enkelt ansluter till antingen via Stäket och Rotebroleden eller Kista.

På Trafikverket kan du läsa mer om olika spår- och vägprojekt i Stockholmsregionen – en del påverkar oss i Upplands-Bro.

Järnväg

Järnvägen går precis som E18 rakt igenom Upplands-Bro och trafikeras av pendeltåg, fjärrtåg samt godståg. Sedan ett antal år byggs järnvägsnätet i regionen ut vilket kommer att ytterligare förbättra tågkommunikationerna – dels minskar risken för störningar, dels kan turtätheten ökas.

Flygtrafik

I Upplands-Bro är flyget aldrig långt borta! Både Arlanda och Bromma flygplats ligger inom 30 minuters bilresa, och dessutom finns både Västerås flygplats och Skavsta som alternativ om man är beredd att åka ytterligare några mil.

Lokal trafik

Upplands-Bro är på många sätt en landsbygdskommun, med stora ytor och bebyggelsen samlad i två tätorter, Bro och Kungsängen, och i ett flertal mindre samhällen så som till exempel Brunna, Tibble, Rättarboda och Håbo-Tibble. Det gör att det i många fall kan vara tidskrävande att ta sig från en punkt till en annan om man inte har bil.

Mellan Bro och Kungsängen tar man sig lättast med bil eller pendeltåg. Det finns även flera olika busslinjer men flertalet bussturer har ofta ganska långa rutter vilket gör att det tar tid.

Ska man till andra delar av kommunen, utanför tätorterna så går det bussar från respektive tågstation. Turtätheten är ofta större morgon och kväll då antalet trafikanter generellt är högre.

Det finns gång- och cykelvägar i många delar av kommunen och man arbetar aktivt för att ytterligare bygga ut detta.

Logistikområden

I Upplands-Bro har vi flera företags- och logistikområden. I Brunna finns det största: Brunna Logistikpark. Där hittar du några riktigt stora e-handelsföretag, men även flera industrier och en hel del andra typer av verksamheter. I Kungsängen finns ett mindre företagsområde, Kasmo, och i Bro finns Skällsta industriområde. Det finns också planer på fler etableringar av företagsområden i Bro, Klövberga och Nygård.

Är du nöjd med informationen på sidan?