Uppdaterad 04 juli 2024
Skriv ut

Måltider i skolan

Näringsriktig mat under skoldagen ger en bra grund för elevers välmående och lärande. Därför serveras alltid näringsriktig och varierad skolmat, även för de som har allergier eller andra specialbehov, på våra skolor.

Veckans matsedel

De flesta av våra kommunala skolor har en gemensam matsedel. Matsedeln är säsongsanpassad, miljömässigt hållbar och varierad med inslag från olika delar av världen. På menyn har vi både svensk husmanskost och elevernas “favoriträtter”.

Gör såhär för att ladda ned webb-appen Mashie

Surfa in på adressen mpi.mashie.com/app.

Sök fram den meny du är intresserad av .

Spara den som favorit i appen.

Spara appen som bokmärke eller genväg på hemskärmen.

Gå gärna in och "gilla" de maträtter du tycker allra bäst om.

Varje dag serveras minst två rätter, varav en är vegetarisk. Vi har en helt vegetarisk servering per vecka. I dagsläget är cirka 40 procent av inköpta livsmedel ekologiska. Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet i alla led.

Avvikande kost (specialkost)

Avvikande kost (specialkost) erbjuds till de elever som av medicinska, etiska eller religiösa skäl inte kan äta all slags mat. För att vi på ett säkert sätt ska kunna anpassa maten till just ditt barns behov behöver du skicka in en anmälan i denna e-tjänst.

För att ansöka om avvikande av medicinska skäl för ditt barn ska du vid din ansökan bifoga läkarintyg/utdrag ur sjukjournal eller ett medicinskt underlag för konstaterad luftburen födoämnesallergi.

Läkarintyget ska förnyas vid förändring av allergi. Du ska även bifoga ett nytt läkarintyg när ditt barn byter från förskola till skola, eller när ditt barn byter skola. Om ditt barn inte längre behöver avvikande kost behöver du göra en avanmälan i e-tjänsten.

Måltidsenheten erbjuder lakto-ovo-vegetarisk kost, dvs. vegetarisk kost som inkluderar mjölk och ägg samt menyer som utesluter fläskkött, blodmat och inälvsmat. Vi har inte möjlighet att erbjuda halalkost, koshermat eller kost med till exempel enbart ekologiskt odlade råvaror.

Du behöver inte lämna in läkarintyg för att få avvikande kost av etiska eller religiösa skäl. Villkoret för att få specialkost är att ditt barn äter samma mat i skolan som i hemmet. Tillbehör från ordinarie meny samt råkost/salladsbord är komplement även till den avvikande kosten.

Anpassad kost - NPF

Om ditt barn har behov av anpassad kost kopplat till en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) ansöker du i vår e-tjänst.

God mat från grunden

På Måltidsenheten i Upplands-Bro serverar vi god och näringsrik mat lagad från grunden med bra råvaror och fokus på hälsa och hållbarhet. Måltiderna ska ge våra barn i skolan och en stunds avkoppling och matglädje tillsammans med oss.

Vi följer skollagens krav på näringsriktig skolmat till barn i förskolan och elever i skola och gymnasium med stöd av Livsmedelsverkets rekommendationer. Dessa rekommendationer säger bland annat att lunchen ska ge cirka 25–30% av dagens energi- och näringsbehov. Matsedeln ska vara varierad och specialkost erbjudas vid behov.

Har du frågor om maten i Upplands-Bro kommun? Kontakta vår kostchef.

Kostchef Susanne Rådberg Persson

Skolornas matråd

För att göra eleverna delaktiga i frågor som menyval och miljön i skolmatsalen finns ett matråd på varje skola. Matrådet är ett samarbete mellan elever, skolpersonal och Kostenheten. De elever som vill delta i matrådet anmäler sig till sin klasslärare.

Måltider i förskolan och på Upplands-Brogymnasiet

Är du nöjd med informationen på sidan?