Uppdaterad 29 april 2024
Skriv ut

Förskola

Förskolan lägger grunden för ditt barns lärande, ett lärande som fortsätter livet ut. Det är vi som din hemkommun som ansvarar för att det finns förskoleplatser åt alla barn, antingen i en kommunal eller i en fristående förskola.

Ska ditt barn börja på förskolan? I Upplands-Bro kommun finns både kommunala och fristående förskolor i olika miljöer och med olika inriktningar. Läs mer om dom här!

Ingen innehållsförteckning finns

Förskolor i Bro

Förskolor i Kungsängen

Pedagogisk omsorg, även kallat familjedaghem, erbjuds i stället för förskola och innebär i regel att små grupper av barn i förskoleåldern tas emot i personalens eget hem.

Ingen innehållsförteckning finns

Ditt barn har rätt till förskola eller pedagogisk omsorg från det att barnet fyllt ett år. Du kan ansöka om förskoleplats så snart som ditt barn har fötts. Här ansöker du om plats och hittar också tips på saker som kan vara bra att tänka på innan du fyller ansökan.

Ansök till förskolan

  • 1

    Innan du ansöker

  • 2

    Ansök via e-tjänst

  • 3

    Ansök utan e-legitimation

  • 4

    Erbjudande om förskoleplats

  • 5

    Du ingår ett avtal

  • 6

    Schema

1

Innan du ansöker

Ansök minst fyra månader i förväg

När ditt barn har fyllt ett år kan det erbjudas plats i förskolan. Du kan söka till förskola först när ditt barn har fötts, men gör det minst fyra månader innan det behöver en plats i barnomsorgen, oavsett om du söker placering i kommunal förskola eller i någon av de fristående förskolorna som är anslutna till den gemensamma kön. För att bli garanterad en plats i barnomsorgen behöver du söka minst fyra månader innan behovet.

Förskolan tar emot barn i åldrarna 1 till 6 år (fram till juni det år barnet fyller 6). Personalen har olika utbildning, men det måste finnas förskollärare med högskoleutbildning i personalgruppen. Barngruppernas storlek varierar utifrån hur gamla barnen är.

Att hitta rätt förskola

Fundera gärna på vilken form av verksamhet du är intresserad av, förskola eller pedagogisk omsorg (familjedaghem). Till de flesta verksamheter ansöker du via kommunens e-tjänst, men några av de fristående (privata) förskolorna och pedagogiska omsorgerna har egna ansöknings- och kösystem.

Besök förskolor

Det finns många förskolor att välja mellan så valet kan vara svårt. För att underlätta ditt val kan du kontakta förskolor som du är intresserad av för att höra om du och ditt barn kan få komma på besök. Kontaktuppgifter hittar du under respektive förskola.

Att välja förskola

När det är dags för ansökan kan du ställa ditt barn i kö till högst fem förskolor. Om du har flera förskolor i din ansökan är det viktigt att du rangordnar dem. Barn placeras efter önskemål i den mån förskolan har plats. Om det inte finns plats i den förskola du önskat i första hand, blir du erbjuden ett annat alternativ. Undantagsvis kan erbjudande om plats i annan kommundel förekomma. Om du ändrar i dina ansökan kan väntetiden i kön påverkas.

2

Ansök via e-tjänst

Genom vår e-tjänst kan du som vårdnadshavare med din e-legitimation:

  • ansöka om plats till kommunal förskola
  • ansöka om plats i fristående förskola som valt att vara med i e-tjänsten
  • få och svara på platserbjudanden
  • säga upp förskola och fritidshem
  • registrera inkomstuppgifter
  • uppdatera kontaktuppgifter 

Komplettera din ansökan

Om du inte är folkbokförd i kommunen så kommer du behöva komplettera din ansökan med kopia på kontrakt som visar att du hyr eller äger en bostad i Upplands-Bro kommun. Detta gör du efter att du registrerat din ansökan.

3

Erbjudande om förskoleplats

Erbjudande om förskoleplats skickas till dig som vårdnadshavare via sms och/eller e-post. Du måste logga in i e-tjänsten för att läsa erbjudandet. Om det inte skulle finnas plats på någon av de förskolor du önskat, kommer du istället få erbjudande om plats på en annan förskola i kommunen så fort det finns en plats att erbjuda ditt barn.

Logga in i e-tjänsten och svara på erbjudandet inom fem kalenderdagar. Är ni fler än en vårdnadshavare ska ni båda svara på erbjudandet. Om erbjudandet inte besvaras inom fem kalenderdagar kommer er ansökan och erbjudande att avregistreras.

Så snart du tackar ja till ett av alternativen i din ansökan, även om det inte är ditt förstahandsval, så avregistreras du från kön. Om du istället väljer att tacka nej så står du kvar i kön till dina andra val, men är inte garanterad att få en barnomsorgsplats inom fyra månader.

4

Accepterad plats

När du tackat ja till en förskoleplats meddelas det till förskolan eller pedagogiska omsorgen. Därefter kontaktar du förskolan eller den pedagogiska omsorgen för att få introduktionstider.

Du är ansvarig för att betala avgiften och för att registrera ändringar som till exempel inkomst i e-tjänsten.

5

Schema

Du lägger in ditt schema i V-klass efter att barnet har börjat på förskolan. Barn får vara i förskolan under tiden du arbetar eller studerar. Om ditt barns tider på förskolan måste ändras för att du byter jobb eller går från arbete till studier så uppdaterar du de nya tiderna V-klass.

Om du är sjukskriven eller ska börja studera lämnar du in ett intyg om rektorn ber om det.

Byt förskola

Om du vill byta förskola åt ditt barn får du ställa dig i kö till en ny plats. Du ställer dig då i kö genom att göra en ny ansökan. Under rubriken "Typ av ansökan" anger du omplacering.

Om du byter från en kommunal till en annan kommunal förskola sägs din gamla plats upp automatiskt när du tackar ja till den nya förskoleplatsen.

Säg upp plats på förskolan

Om ditt barn inte längre har behov av plats i förskola för att barnet till exempel ska börja i förskoleklass eller flyttar från kommunen, ska du säga upp platsen. Uppsägningstiden är en månad och räknas från den dag din uppsägning registreras i e-tjänsten. Du betalar avgift oavsett om ditt barn är på förskolan under uppsägningstiden eller inte.

Om ditt barn inte kommer att vara på förskolan under sommaren innan det är dags att börja skolan, ska du säga upp platsen. Gör du inte det så sägs platsen automatiskt upp den 31 juli.

Uppsägning av plats vid kommunala förskolor och i de fristående förskolor och pedagogisk omsorg som är anslutna till den gemensamma kön, gör du via kommunens e-tjänst. Om ditt barn går i en förskola eller har pedagogisk omsorg som inte är ansluten till kommunens gemensamma kö, kontakta verksamheten direkt. Även Upplands-Bro kommun ska kontaktas i dessa fall.

Är du förälder och hemma med barn som ännu inte har börjat i förskolan? Då är du och ditt barn välkomna till öppna förskolan i Bro eller i Kungsängen.

Allmänt om öppna förskolan

Välkomna till Öppna Förskolan!

Öppna förskolan riktar sig till dig som är föräldraledig med barn 0-5 år som inte är inskriven i barnomsorgen. Verksamheten är kostnadsfri och du behöver inte anmäla ditt besök. Barnen erbjuds en utforskande kreativ lärmiljö och roliga aktiviteter. Du som vårdnadshavare är aktivt med och deltar i barnens lek och utforskande. Förskollärare finns som stöd att svara på frågor som rör föräldraskapet, barns utveckling och anknytning.

Öppna förskolan ingår i Upplands-Bros familjecentral.

Öppna Förskolorna i Upplands-Bro har en gemensam Facebooksida. Både på Facebook och i det stora kalendariet hittar du aktuell information om vad som är på gång hos oss.

  • Med hänsyn till besökare med allergi ber vi dig att undvika starka dofter/parfymer och att inte ta med nötter vid besök hos oss.
  • Om du eller ditt barn är sjuka med feber, hosta, snuva eller ont i halsen, ber vi er att inte besöka Öppna förskolan. Efter tillfrisknandet, ska ni vänta ytterligare två extra dagar innan ni kommer på besök.
  • Det finns kök, micro och du kan ha med mat till dig och ditt barn. Te och kaffe finns att köpa, betalning via Swisch.
  • Barn som är inskrivna i förskolan kan delta i verksamheten då vi är på utflykter och på Bro IP.

Aktiviteter för barn i olika åldrar

Baby 0–10 mån: Här kan ni ta del av Babyrytmik och babypyssel. Det finns möjlighet att dela tankar om livet med bebisen tillsammans med andra föräldrar och förskollärarna.

Barn 0–5 år: Vi erbjuder sångstund, Barnen erbjuds en utforskande kreativ lärmiljö och roliga aktiviteter. Här har du möjlighet att dela tankar om livet med barnet tillsammans med andra föräldrar och förskollärarna.

Fredagar på Bro IP: Några fredagar i månaden under vinterhalvåret träffas vi på Bro IP. Här erbjuder vi lek och rörelse som stärker grovmotoriken. 10. 15 har vi rörelsesamling, 11.00 har vi babyrytmik. Ha gärna på er varma tröjor och inomhusskor då det är något lägre temeratur i hallen. Det finns en kafeteria med ett litet utbud samt micro.

Öppna förskolan c/o kulturhuset

I samarbete med kulturhuset erbjuder vi olika kulturevenemang som riktar sig till barn och baby. För att delta behöver du anmäla dig och ditt barn via e-tjänst. Ta del av de olika evenemangen i Kalendariet.

Föräldrutbildning 0-6 år

Är du intresserad av att utveckla ditt föräldraskap? Delta då i Trygghetscirkeln – ett relationsbaserat föräldraskapsprogram för föräldrar. Det bygger på anknytningsteori och 60 års forskning kring barns utveckling, deras behov och vad som skapar trygghet.

Föräldragrupper

Tillsammans med erfaren personal från BVC, Öppna förskolan, och Föräldrastödet, får du möjlighet att träffa andra föräldrar, inspireras och reflektera över ditt föräldraskap och ditt barns utveckling samt ta del av aktuell kunskap under lättsamma och trygga förhållanden.Vi pratar om teman som anknytning och samspel, vuxna relationer, trygghet och rutiner, levnadsvanor, samt gränser och integritet.

Tematräffar

BVC och föräldrastödet kommer till Öppna förskolan och pratar om olika teman på babyöppet 0-10 månader. Tematräffarna kan handla om, tillexempel, sömn, säkerhet, mat med mera.

Spädbarnsmassage

Vi erbjuder dig och din baby en mysig stund tillsammans. Spädbarnsmassagen riktar sig till baby 2-5 månader. Vi träffas vid fem olika tillfällen, kursen är kostnadsfri och du anmäler ditt intresse genom att skicka e-post till den öppna förskola som du vill göra kursen hos.

Öppettider och aktiviteter öppna förskolan Bro

Våra öppettider hittar du på vår Facebooksida. Där kan du även se veckans aktiviteter.

Hitta till öppna förskolan i Bro och kontakta oss

Öppna förskolan i Bro

Blomstervägen 13B, Bro

Här kan du se alla utflykter och aktiviteter som öppna förskolan i Bro erbjuder.

Öppettider och aktiviteter öppna förskolan Kungsängen

Våra öppettider hittar du på vår Facebooksida. Där kan du även se veckans aktiviteter.

Hitta till öppna förskolan i Kungsängen och kontakta oss

Har du frågor om eller är nyfiken på öppna förskolans verksamhet? Kontakta eller besök oss gärna.

Öppna förskolan i Kungsängen

Bergvägen 28, Kungsängen

Enhetschef öppna förskolorna, Inés Rivera

Hur många timmar i veckan ditt barn får vara på förskolan styrs av hur din arbetssituation ser ut. Du betalar en avgift varje månad när ditt barn har en plats i förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshem. Hur stor avgiften är beror på din hushållsinkomst.

Tid på förskolan

Om du arbetar eller studerar får ditt barn vara på förskola eller fritidshem under den tiden som du arbetar och reser till och från jobbet eller skolan.

Är du arbetslös eller föräldraledig med ett annat barn? Då har ditt barn rätt till förskola i upp till 30 timmar i veckan.

Om du eller den andra vårdnadshavaren är sjukskriven har barnet rätt att vara i förskolan 30 timmar i veckan. Tillsammans med er vårdnadshavare gör rektor en bedömning av barnets behov och bestämmer hur många timmar i veckan som är bäst för barnet.

Barnets schema på förskolan registrerar du i skolplattformen Vklass när barnet har en förskoleplats.

Avgiftens storlek

Avgiften för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem beräknas som en procentuell andel av hushållets sammanlagda månadsinkomst före skatt. Har du flera barn i förskola får du syskonrabatt. Från höstterminen då barnet är 3 och upp till 5 år är avgiften reducerad.

Det finns en högstanivå för hur stor avgift du betalar för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Det kallas maxtaxa. Om din hushållsinkomst är 56 250 kr i månad eller högre betalar du maxtaxa.

Förskola och pedagisgisk omsorg

  • Barn 1: 3 % av hushållets inkomst – dock högst 1 688 kr per månad
  • Barn 2: 2 % av hushållets inkomst – dock högst 1 125 kr per månad
  • Barn 3: 1 % av hushållets inkomst – dock högst 563 kr per månad
  • Barn 4: ingen avgift

Fritidshem

  • Barn 1: 2 % av hushållets inkomst - dock högst 1 125 kr per månad
  • Barn 2: 1 % av hushållets inkomst - dock högst 563 kr per månad
  • Barn 3: 1 % av hushållets inkomst - dock högst 563 kr per månad
  • Barn 4: Ingen avgift.

Tänk på att det yngsta barnet räknas som barn nummer 1.

Har ni gemensam vårdnad om ert barn, och hen bor växelvis hos er båda, kan ni ansöka om delad faktura. Avgiften beräknas på båda hushållens inkomster före skatt, men överstiger aldrig maxtaxan.

För 3-5-åringar som är inskrivna i förskola reduceras avgiften med 25% från och med hösten det år barnet fyller tre år, fram till dess att barnet börjar i förskoleklass.

När betalas förskoleavgiften?

Avgiften för förskola och fritids betalas innevarande månad. Avgiften gäller från den första inskolningsdagen. Du betalar avgift även när ditt barn är sjuk eller ledig. Säger du upp platsen, betalar du avgift under uppsägningstiden.

Är ditt barn sjukt i mer än 30 dagar i sträck och du har ett läkarintyg kan du få avdrag på avgiften från dag 31. Ansök om reducering genom att kontakta utbildningskontoret via kontaktcenter.

Inkomstjämförelse

Avgiften som du betalar varje månad för förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshem är preliminär tills vi jämfört med inkomsten som du deklarerat hos Skatteverket. Vi gör en kontroll av den avgiftsgrundande inkomsten en gång per år vilket innebär att en trettonde faktura kan komma att skickas ut till dig som anmält för låg inkomst efter att vi jämfört med Skatteverkets uppgifter. Du får då en faktura med mellanskillnaden. Den extra fakturan baseras alltså på det familjen/hushållet deklarerat, delat med 12 månader, jämfört med de uppgifter som du skickat in till oss på kommunen.

Hushållets avgifts­grundande inkomst

Som hushållets avgiftsgrundande inkomst räknas makars eller sammanboendes sammanlagda skattepliktiga inkomst före skatt, oavsett släktskap med barnet. Du ska alltså räkna båda era inkomster även om din partner inte är vårdnadshavare till barnet.

Som inkomst räknas:

  • lön
  • pension
  • föräldrapenning
  • arbetslöshetsersättning
  • sjukpenning, sjukersättning
  • livränta
  • vårdbidrag
  • utbildningsbidrag för arbetsmarknadsutbildning (den skattepliktiga delen)
  • familjehemsersättning (den skattepliktiga delen).

Uppdatera dina inkomstuppgifter varje år

Kom ihåg att uppdatera din inkomst när den ändras men minst en gång per år oavsett om inkomsten har ändrats eller inte. En påminnelse om att uppdatera uppgifterna skickas ut årligen via e-post och/eller sms. Lämnar du ingen inkomstuppgift får du betala maxtaxa. Dina inkomstuppgifter kontrolleras genom en jämförelse mot Skatteverkets uppgifter. Vi kontorollerar inkomstuppgifterna två år tillbaka.

Det går att uppdatera inkomstuppgifterna från nuvarande månad och framåt i vår e-tjänst. Vill du göra en uppdatering av inkomst tillbaka i tiden går det att göra upp till ett år tillbaka på blankett. Blanketten finns hos kontaktcenter.

Vanliga frågor och svar

Kontakta kontaktcenter för att få en inkomstblankett om du saknar e-legitimation, har skyddade personuppgifter eller av annan anledning inte kan använda e-tjänsten.

Den avgiftsgrundande inkomsten är hushållets sammanlagda månadsinkomst före skatt. Det vill säga allt som du är skyldig att betala skatt för.

I den avgiftsgrundade inkomsten ingår bland annat:

  • lön och andra ersättningar från anställning
  • föräldrapenning
  • aktivitetsstöd
  • sjukersättning
  • utbildningsbidrag för arbetsmarknadsutbildning
  • inkomst av aktiv och/eller passiv näringsverksamhet

I den avgiftsgrundade inkomsten ingår inte:

  • barnbidrag
  • bostadsbidrag
  • försörjningsstöd
  • underhållsbidrag/stöd
  • studiemedel från CSN (bidragsdelen)

Har du betalat för mycket i avgift får du en kreditfaktura. För att kunna få pengarna inbetalda på ditt konto måste du skicka dina bankuppgifter till oss. i vår e-tjänst Återbetalning sker till den vårdnadshavare vars namn står på fakturan.

Om inkomsten du uppgett är lägre än din faktiska inkomst, och du därmed har betalt för lite i avgift, kommer du att få utökad faktura.

Har du frågor om avgiften för förskola? Kontakta oss via mejl.

Om du har fått en faktura på mer än 2 000 kr och har svårt att betala den kan du ansöka om avbetalning eller förängt förfallodatum.

För förskolans personal är det viktigt att veta när ditt barn är sjukt eller ska vara frånvarande av annan anledning. Och för dig kan det vara bra att känna till förskolans öppettider och vad som gäller vid planeringsdagar och sommarlov.

Öppettider

De flesta förskolor öppnar kl. 06.30 på morgonen och stänger kl. 18.30 på kvällen. De fristående verksamheterna följer kommunens regler för öppettider.

Om ditt barn blir sjukt

De flesta barn som går på förskola blir sjuka ibland. En förskoledag innebär många aktiviteter, både inom- och utomhus. Om du ser tecken på att ditt barn inte kommer att orka delta i aktiviteterna ska du stanna hemma med barnet.

Även om ditt barn verkar friskt på morgonen kan det ändras under dagen. Personalen på förskolan kan i så fall kontakta dig så att du kan hämta barnet.

Ledighet och annan frånvaro

Planerar ni semester eller annan frånvaro? Då ska berörd personal meddelas så snart som möjligt. Ditt barn får behålla sin barnomsorgsplats i högst tre månader vid överenskommen frånvaro. Avgift betalas under frånvarotiden.

Alla barn har rätt till sammanhängande ledighet och vila så när du är ledig ska ditt barn vara ledigt. Under sommarperioden ska ditt barn ha minst tre veckors sammanhängande ledighet.

För barn med växelvis boende samt vid särskilda skäl gör förskolans rektor en bedömning om barnets sammanhängande ledighet.

Planeringsdagar

De kommunala förskolorna får stänga högst fyra dagar per läsår för utvärdering och planering. Datum för planeringsdagar ska meddelas när läsåret startar. När förskolan har stängt för planeringsdag kan du tillfälligt önska plats på annan förskola om du inte kan lösa barnomsorgen själv.

Vid vissa planeringsdagar eller större helger kan det bli fråga om sammanslagningar av flera kommunala förskolor, något som samordnas av rektor och personal.

Sommarstängda förskolor

Förskolorna har öppet även på sommaren, men eftersom antalet barn då är lägre brukar flera förskolor inom samma område samverka. Det kan alltså hända att ditt barn får gå i en annan förskola än den vanliga under några veckor. Varje förskola informerar om vilka rutiner som gäller för dem.

Näringsriktig mat under skoldagen ger en bra grund för förskolebarns välmående och lärande. Därför serveras alltid näringsriktig och varierad skolmat, även för de som har allergier eller andra specialbehov, på våra förskolor.

Veckans matsedel

De flesta av våra kommunala förskolor har en gemensam matsedel. Matsedeln är säsongsanpassad, miljömässigt hållbar och varierad med inslag från olika delar av världen. På menyn har vi både svensk husmanskost och barnens “favoriträtter”.

Gör såhär för att ladda ned webb-appen Mashie

1

Surfa in på adressen mpi.mashie.com/app.

2

Sök fram den meny du är intresserad av .

3

Spara den som favorit i appen.

4

Spara appen som bokmärke eller genväg på hemskärmen.

5

Gå gärna in och "gilla" de maträtter du tycker allra bäst om.

Varje dag serveras minst två rätter, varav en är vegetarisk. Vi har en helt vegetarisk servering per vecka. Förskolor som får mat levererad från ett tillagningskök serveras dagens rätt. I dagsläget är cirka 40 procent av inköpta livsmedel ekologiska. Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet i alla led.

Avvikande kost (specialkost)

Avvikande kost (specialkost) erbjuds till de elever som av medicinska, etiska eller religiösa skäl inte kan äta all slags mat. För att vi på ett säkert sätt ska kunna anpassa maten till just ditt barns behov behöver du skicka in en anmälan i denna e-tjänst.

För att ansöka om avvikande kost av medicinska skäl för ditt barn ska du vid din ansökan bifoga läkarintyg/utdrag ur sjukjournal eller ett medicinskt underlag för konstaterad luftburen födoämnesallergi.

Läkarintyget ska förnyas vid förändring av allergi. Du ska även bifoga ett nytt läkarintyg när ditt barn byter från förskola till skola, eller när ditt barn byter skola. Om ditt barn inte längre behöver avvikande kost behöver du göra en avanmälan i e-tjänsten.

Måltidsenheten erbjuder lakto-ovo-vegetarisk kost, dvs. vegetarisk kost som inkluderar mjölk och ägg samt menyer som utesluter fläskkött, blodmat och inälvsmat. Vi har inte möjlighet att erbjuda halalkost, koshermat eller kost med till exempel enbart ekologiskt odlade råvaror.

Du behöver inte lämna in läkarintyg för att få specialkost av etiska eller religiösa skäl. Villkoret för att få specialkost är att ditt barn äter samma mat i skolan som i hemmet. Tillbehör från ordinarie meny samt råkost/salladsbord är komplement även till den avvikande kosten.

Anpassad kost - NPF

Om ditt barn har behov av anpassad kost kopplat till en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) ansöker du i vår e-tjänst.

God mat från grunden

På Måltidsenheten i Upplands-Bro serverar vi god och näringsrik mat lagad från grunden med bra råvaror och fokus på hälsa och hållbarhet. Måltiderna ska ge våra barn i förskola en stunds avkoppling och matglädje tillsammans med oss.

Vi följer skollagens krav på näringsriktig skolmat till barn i förskolan och elever i skola och gymnasium med stöd av Livsmedelsverkets rekommendationer. Dessa rekommendationer säger bland annat att lunchen ska ge cirka 25–30% av dagens energi- och näringsbehov. Matsedeln ska vara varierad och specialkost erbjudas vid behov.

Våra förskolor tar emot skolmjölksstöd från EU.

Har du frågor om maten i Upplands-Bro kommun? Kontakta vår kostchef.

Kostchef Susanne Rådberg Persson

Måltider i grundskolan och på Upplands-Brogymnasiet

På Råby förskola i Bro finns en språkförskolegrupp. Här arbetar vi med barn som har generell språkstörning eller grav expressiv språkstörning som primär diagnos. Det vill säga språkstörningen ska vara den mest framträdande funktionsvariationen.

Vem kan ansöka?

För att ansöka om plats i språkförskolegruppen krävs ett logopedutlåtande och en utvecklingsbedömning av psykolog. I logopedutlåtandet ska logopeden rekommendera placering i språkförskolegruppen. Utlåtandena samt pedagogisk kartläggning från nuvarande förskola ska bifogas i din ansökan.

Titta på vår film för mer information om språkstörning och verksamheten på Råby språkförskola.

Ansökan

Sista ansökningsdag för en plats i språkförskolan är 15 februari för placering i augusti samma år. Vi har ett begränsat antal platser. Antagning sker genom samråd mellan logoped, tal- och specialpedagog, utredare, förskolans rektor samt chef för kommunens resursteam.

Har du ditt ordinarie arbete förlagt till kvällar, nätter och/eller helger? Och helt saknar möjlighet att ordna barnomsorgen själv inom familjen eller med hjälp av till exempel vänner och släktingar? Då erbjuder Upplands-Bro barnomsorg på obekväm tid för förskolebarn och fritidsbarn mellan 1 och 10 år.

Regler och villkor för barnomsorg på obekväm arbetstid

Du kan ansöka om barnomsorg på obekväm arbetstid om du/ni är:

  • två vårdnadshavare som båda arbetar obekväm arbetstid
  • ensamstående vårdnadshavare som arbetar obekväm arbetstid
  • vårdnadshavare som till exempel gör värnpliktstjänstgöring

För att du ska få barnomsorg på obekväm arbetstid måste behovet av omsorgen vara minst 20 timmar per månad under minst sex månader.

För att ansökan ska behandlas måste du:

  • styrka att arbetsgivaren inte kan förlägga ditt arbete till dagtid och att du själv inte kan ordna barnets omsorg när du arbetar.
  • bifoga anställningsintyg och arbetsschema som visar att du har anställning på obekväm arbetstid.
  • meddela vilka tider du behöver ha barnomsorg på obekväm tid.

Ansök om ob-omsorg och skolskjuts

För barnens bästa bör de inte vara i ob-verksamheten mer än max tre nätter i följd och inte längre än högst ett dygn i följd. Under sommaren är ob-verksamheten stängd under fyra veckor.

Schema för barnomsorg för obekväm arbetstid

Om ditt barn har beviljats barnomsorg på obekväm arbetstid behöver du skicka in ett schema för barnets tider.

Skolskjuts

Om det behövs kan skolbarn få skjuts till och från förskolans ob-verksamhet.

Frågor

Om du har frågor om barnomsorg på obekväm arbetstid, kontakta barnomsorgshandläggarna via kontaktcenter.

Kontaktcenter

08-581 690 00 Stängt