Uppdaterad 11 mars 2024
Skriv ut

Åka skidor och skridskor

I Upplands-Bro finns många möjligheter till att åka skridskor och skidor. Här har vi samlat tips på de platser där det finns plogade sjöisar, konstfrusen is och spårade skidspår – förutsatt att det är vinter och kallt

Skridskor på isbanan på Kungsängens IP

Nu är isbanan på Kungsängens IP stängd för säsongen. Välkommen nästa vinter!

Hitta till Kungsängens IP

Kungsängens Idrottsplats ligger längs med E-18 (avfart Tibble/Brunna), på Västra Rydsvägen 111.

Skridskor på andra planer

Vintertid har du möjlighet att åka skridskor i Stjärnparken i Bro centrum och på Klockardalens IP i Håbo Tibble där det spolas naturisbanor.

Vid stabil kyla spolas även isbanor vid en del av kommunens skolor, till exempel vid Tjustaskolan, Råbyskolan och Lillsjöskolan.

Skridskor på Mälaren och andra sjöar

När sjöisen är tillräckligt tjock plogas skridskoslingor på Lillsjön (ca 3 kilometer lång), Lejondalssjön (ca 3 km) och på Tibbleviken (ca 4,5 km). Om vädret tillåter plogar vi från och med jullovet till och med sportlovet.

Innan du ger dig ut på sjöis, kontrollera isens status – var särskilt uppmärksam på våris och snötäckt is! Tänk på att du alltid åker på egen risk, även på plogad sjöis. Åk aldrig ensam, ha med dig isdubbar och en ryggsäck med ombyte, använd hjälm och var noga med att undersöka isen.

Läs mer på Issäkerhetsrådets hemsida.

Skidspår i vår vackra natur

På flera ställen inom kommunen prepareras skidspår så snart det är tillräckligt kallt.

Vid Hällkana friluftsgård spåras det tre kilometer långa elljusspåret samt spår på Lejondalssjön.

Hitta hit

Hällkanavägen 13, 197 91 Bro

Vid Lillsjöns friluftsgård, anläggs skidspår i motionsslingan samt på Lillsjön.

Hitta hit

Lillsjö badväg, 196 35 Kungsängen

I Gröna Dalen norr om E18 spåras ett 4,5 kilometer skidspår.

Livgardet anlägger skidspår i området mellan vakten vid Livgardet och Västra Ryds kyrka. Spåret sköts av Livgardet.

Var kan jag åka skridskor och skidor idag?

Här kan du läsa när och var vi har spårat skidspår eller plogat sjöisar i de områden som vi ansvarar för. Det krävs minst 15 centimeter kärnis över hela slingan för att sjöisarna ska plogas.

Under vinterhalvåret kan du här läsa om statusen på våra skidspår och skridskoisar.

Status naturisar

Naturisar

Åkbar

Senast
plogad/spolad

Stjärnparken

Nej

 

Klockardalen

Nej

 

Status skidspår

Skidspår

Åkbar

Senast
spårad

Gröna dalen

Nej

 

Hällkana
motionsspår

Nej

 


Lillsjön

1 km-slingan

Nej

 

Lillsjön
3 km-slingan

Nej

 

Status sjöis

Sjöisar

Åkbar

Senast
plogad/spolad

Tibbleviken
4,5 km

NejLillsjön
3 km + mindre skridskoyta vid stranden

Nej

 

Lejondalssjön
3 km + mindre skridskoyta vid stranden

Nej

 

Vikingaslingan

Nej


Frågor och svar om isar och skidspår

För att bärigheten på isen ska vara tillräcklig för våra maskiner så behöver det vara 15 cm råis eller kärnis. Den första is som lägger sig är ofta blank kärnis. Kärnisen är klar som glas, men ser ofta mörk ut på en sjö. Om snö faller på isen bromsas isbildningen upp. Snön isolerar och dämpar istillväxten. Under tjockare snödrivor kan isen därför vara uttunnad. Vi har även utlopp från bäckar att ta hänsyn till. Där är isen oftast tunnare eftersom flödet från vattnet försvårar bildandet av is. För att veta när vi kan ploga så borrar vi längs med slingan. Först när det finns förutsättningar att ploga på ett säkert sätt gör vi det.

Så även om det plogas på isarna i andra kommuner måste vi göra en egen bedömning av bärigheten på isarna i vår kommun.

På issäkerhetsrådets webbsida www.issakerhet.se Länk till annan webbplats. finns mycket bra information. Vi rekommenderar att man läser på innan man ger sig ut på sjöisarna. Rekommendationerna för att gå ut på isen till fots eller på skridskor är 10 cm kärnis.

Naturisarna spolas så snart isen på Kungsängens IP är uppbyggd och vi ser att minusgraderna kommer att hålla i sig. Det behöver finnas en ordentlig tjäle i backen som håller kvar vattnet, det hjälper inte att det är kallt i luften.

Det behöver komma en viss mängd snö för att spårmaskinen ska kunna packa snön och spåra. Är det väldigt lätt snö som kommer yr snön bara omkring och det går då inte att packa eller spåra. Det krävs helt enkelt mer snö än man kan tro för att få till bra skidspår.

Att bygga upp isen på IP tar tid. Vatten spolas ut och ska sedan hinna frysa mellan spolningarna. Om snö kommer när vi lägger vatten på isen blir resultatet en knottrig/skrovlig is. Man behöver då skrapa (hyvla) isbanan och sedan spola på nytt. Det gäller alltså att veta vilken ordning de olika momenten ska utföras beroende på väder och vind. Vid bra förutsättningar tar det upp till två veckor att få till en bra isbana.

Se också filmen om hur isen på Kungsängens IP skapas: https://youtu.be/2vuTV2XgsFY Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Isen på Kungsängens IP har som mål att vara uppbyggd senast till lucia, men det beror på väderprognosen. Ibland är det fördelaktigt att börja tidigare, ibland är det för varmt. Efter sportlovet vecka 9 stängs kylaggregaten av. Hur fort is kan byggas upp och hur länge den finns kvar beror på vädret och kylan. Vind och regn försvårar uppbyggnaden av isen samt påskyndar upptiningen.

Sjöisarna och naturisarna är också väderberoende och vi provborrar kontinuerligt för att kontrollera råisens tjocklek (minst 15 cm). Även om det är plogat så går man alltid ut på egen risk. Isarnas tjocklek kan förändras på kort tid och det är allas egna ansvar att ha utrustning och kunskap att avgöra om det är säkert.

Skidspåren spåras så länge det finns tillräckligt med snö.

Nej, men ett tips är Fritidsbanken. Närmaste ligger i Bålsta Under våren kommer Fritidsbanken i Upplands-Bro att öppnas.

Nej, men flera sportbutiker har den servicen.

Är du nöjd med informationen på sidan?