Uppdaterad 09 februari 2023
Skriv ut

Gymnasieval och ansökan

När du går i årskurs 9 är det dags att välja gymnasieprogram. Innan du gör ditt val har du möjlighet att under höstterminen diskutera och bolla dina framtidsplaner med skolans SYV, studie- och yrkesvägledare.

Innan du ansöker

Ditt gymnasieval handlar om att dels välja ett program du vill läsa, dels hitta de gymnasieskolor som erbjuder det programmet. Du måste också ta reda på vilken behörighet som krävs för att komma in.

På din skola finns en studie- och yrkesvägledare som kan ge tips och svara på många frågor, men diskutera även gymnasievalet med dina kompisar, föräldrar, lärare och mentorer. Du kanske har någon släkting eller bekant som nyligen gått på gymnasiet och kan ge dig tips?

Så här går ansökningsprocessen till

På vårterminen börjar själva gymnasievalet med ansökningarna. Det är alltid två ansökningsprocesser. Den första är en preliminär ansökan för att du ska få prova på och för att gymnasieantagningen ska veta ungefär hur många elever som kommer att söka. Det preliminära valet ger också gymnasieskolorna en bild av hur många det är som kommer söka till varje skola och program.

I den andra ansökningsperioden måste du bestämma den slutgiltiga rangordningen på dina val och se till att alla önskade alternativ är med. Vill du inte ändra något från det preliminära valet kan du behålla samma ansökan. När det slutliga valet är gjort är det bara att invänta antagningsbeskeden som kommer under sommaren.

I Upplands-Bro kommun finns en gymnasieskola, Upplands-Brogymnasiet (UBG). UBG ligger i Kungsängen, ca 25 minuter med pendeltåg från Stockholm city. Här hittar du åtta nationella program, både högskoleförberedande och yrkesprogram, och samtliga introduktionsprogram. Dessutom finns många olika inriktningar, till exempel golfprofil, dansprofil eller basketprofil.

Hitta rätt gymnasieskola

Några tips till dig när du ska välja mellan olika gymnasieskolor och program:

  • Läs på om varje skola på deras hemsida och i deras sociala medier.
  • På hösten anordnas en gymnasiemässa – gå dit och ställ frågor om skolan.
  • Många gymnasium ordnar under hösten och början av vårterminen öppet hus och informationskvällar. Bra tillfällen för dig att få en känsla för atmosfären på skolan, se hur skolans lokaler ser ut och prata med några av lärarna. Kolla i V-klass, på gymnasieantagningens hemsida eller ta kontakt med din skolas studie- och yrkesvägledare för mer information.

Ansök till gymnasiet 

Du ansöker till både kommunala och fristående gymnasieskolor i Stockholms län och i Håbo kommun via den centrala gymnasieantagningen.

På gymnasieantagningens webbplats hittar du allt om behörighet till olika gymnasieprogram och hur du gör för att ansöka. Där hittar du också de viktigaste datumen gällande ditt gymnasieval, bland annat:

  • sista ansökningsdag för provvalet
  • sista ansökningsdag för ditt slutliga val
  • datum för slutligt antagningsbesked.

Är du nöjd med informationen på sidan?