Uppdaterad 09 november 2022
Skriv ut

Fritids­aktiviteter

I Upplands-Bro har du stora möjligheter till en aktiv fritid för dig som är intresserad av idrott och friluftsliv, såväl på vatten som på land. Här finns en simhall och flera idrottsanläggningar för både planerade och spontana aktiviteter, vackra naturområden och många olika föreningar som du kan engagera dig i.

Är du en av dem som gillar att cykla på fritiden? Ta cykeln till Upplands-Bro. Här hittar du fantastiska cykelleder med vackra vyer. De mest kända är Upplands-Broleden och Mälardalsleden – en av Sveriges äldsta cykelturistleder. Ibland går cykellederna ihop med vandrings- eller ridstigar, och då är det viktigt att du som cyklist visar hänsyn till vandrare och ryttare.

Cykla längs Mälardalsleden

Sweden by Bike skriver mer om att cykla längs Mälardalsleden.

Vad kan jag uppleva på en cykeltur?

Ladda ner fritidskartan för att läsa mer om vad du kan se och uppleva under cykelturer genom Upplands-Bro.

Dirtcykelbana vid Lillsjöskolan

För dig som gillar att cykla över stock, sten och hopp ute i skogen finns det en nyanlagd dirtcykelbana bakom Lillsjöskolan i Kungsängen. Här hittar du fyra leder i olika svårighetsgrader och det kostar inget att cykla här.

En dirtcykel är en typ av mountainbike som liknar en BMX, men med större ram och hjul, dämpning fram och oftast bara broms bak.

På instagramkontot Kungsangen_dirten finns mer information och bilder.

Få aktiviteter är så tillfredställande som att vandra genom vår vackra natur. Upplands-Broleden och Låssaleden erbjuder lättillgängliga landskap med omväxlande flora och geologi, rikt fågelliv, badstränder och utsiktsplatser. Flera av våra naturreservat kan du dessutom nå efter en kort promenad från en busshållplats eller tågstation.

Upplands-Broleden

Upplands-Broleden är knappt tre mil lång och du bjuds på både naturupplevelser och kulturhistoriska miljöer längs hela vägen och i fyra av våra naturreservat.

Låssaleden

Låssaleden är en vandringsled på totalt 13,5 km på Låssalandet. Vill du vandra Låssaleden kan du parkera vid Rösaringsåsens naturreservat.

Vandra i våra naturreservat

Kom ihåg att visa naturen extra hänsyn när du befinner dig i ett naturreservat! Här gäller särskilda regler.

Klicka på kartbilden för att få upp en interaktiv karta över våra naturreservat.

Ladda ner fritidskartan

Vår karta över bland annat naturreservaten kan du här ladda ner som pdf. Pappersversioner av kartorna finns också på kommunhuset i Kungsängen och Brohuset i Bro.

För dig som gillar hästar finns det många möjligheter i Upplands-Bro. Här kan du ta ridlektioner, rida ute i naturen eller hyra stallplats åt din häst. Dessutom finns galoppbanan Bro Park där du kan titta på galopptävlingar.

Rida ut i naturen

På Lennartsnäshalvön finns 35 kilometer ridleder som är uppmärkta med stolpar med gul rand. Det finns även ridleder i Lillsjön-Örnnässjöns naturreservat.

Ibland går vandringsled och ridled på samma sträcka, då är det viktigt att ryttare och vandrare visar hänsyn till varandra.

Ladda ner broschyren om Upplands-Broleden för att se var ridlederna går.

Stall med ridskolor eller ridhus

För dig som vill ta ridlektioner, hyra stallplats eller delta i ridtävlingar finns det ett stort utbud i Upplands-Bro.

På Almare Stäkets Säteri hittar du bland annat en ridanläggning med två ridhus och ett brett utbud av träningsmöjligheter för dressyr och hoppning.

Föreningen Stäketryttarna anordnar ridkurser och tävlingar på Almare Stäkets Säteri.

På Kvarnibble gård finns en ridanläggning där du kan hyra stallplats eller boka ridhus/ridbana.

Ridskolan på Skällsta är liten och familjär. Här finns något för alla, oavsett tidigare erfarenhet, och ambitionsnivå.

I Bro ligger Upplands-Bro Ryttarförenings stall med ridskola för barn och vuxna. Från ridlekis och knattegrupper för de minsta till specialgrupper i både hoppning och dressyr för de mest erfarna eleverna. På veckans schema finns också handikappridning och ridning för personer med ”fysisk aktivitet på recept”.

Örnäs Gård ligger vackert beläget vid Örnässjöns naturreservat. Här kan du som vill rida islandshästar ta enstaka ridlektioner, delta i uteritter eller veckolånga ridläger.

Galoppbanan Bro Park

Bro Park ersatte 2016 Täby Galopp som Stockholms främsta galoppbana. Här kan du se snabba galopphästar samtidigt som du äter en god lunch, umgås med familj och vänner eller knyter kontakter i en vacker miljö. Årets största tävlingsdagar på Bro Park är Super Sunday i juni och Stockholm Cup i september.

Med vårt geografiska läge direkt vid Mälaren är Upplands-Bro en kommun med ett rikt båtliv. Den sjönära naturen inbjuder till både längre och kortare båtutflykter och det finns inte mindre än fyra båtklubbar i kommunen.

Båtklubbar i Upplands-Bro

I Upplands-Bro finns fyra aktiva båtklubbar, som du kan bli medlem i. Mer information om båtklubbarna och hur du blir medlem kan du läsa om på deras respektive hemsida.

Gästhamn för fritidsbåtar

I norra delen av Görväln i Mälaren ligger Kungsängens Båtsällskaps gästhamn, med ett bra läge nära både Kungsängens centrum och pendeltågsstation.

Miljösmart skrotning av din gamla båt

Om du är ägare till en gammal fritidsbåt kan du få en skrotningspremie för att skrota den på ett miljösmart sätt.

Båtägare för en bättre miljö

Det finns mycket som du som båtägare kan göra för att medverka till en bättre miljö. Du kan till exempel tömma ditt toalettavfall i en tömningsstation, välja alternativa lösningar i stället för att bottenmåla och det är viktigt att du kommer ihåg att lämna farligt avfall till en godkänd avfallsmottagare.

Extra viktigt är detta för dig som har båt på östra Mälaren som är ett vattenskyddsområde och där olika utsläpp och föroreningar kan påverka kvaliteten på vårt dricksvatten.

Läs mer om vad du ska tänka på för att bli en så miljösmart båtägare som möjligt på Stockholms vatten och avfall:s webbplats.

Med närhet till Mälaren är möjligheterna att fiska många i Upplands-Bro – oavsett om du tycker om att meta, kasta eller pimpla. I Mälaren kan du fiska gös, lax, ål, gädda, öring, karp och siklöja men den vanligaste arten är abborren. Sportfiskerekordet på abborre i Mälaren ligger på 3,15 kg. Vilket är ditt rekord?

Regler för fiske i Mälaren

I Mälaren har du rätt att fiska med handredskap, även på enskilt vatten. Handredskap är metspö, kastspö, pilk, pimpel och liknande redskap som är utrustade med lina och högst tio krokar. Du får fiska både från land och med båt.

För trolling, dragrodd, angel och kräftfiske i Mälaren så behöver du ett speciellt fiskekort.

Fiska i Örnässjön, Lillsjön och Lejondalssjön

I Örnässjön, Lillsjön och Lejondalssjön får du meta med mask, flöte och toppknuten lina, men bara från de stränder som kommunen äger. Vill du fiska på arrenderat vatten i Lillsjön eller Örnässjön behöver du ett fiskekort.

Fiskekort kan du köpa vid OK/Q8 i Kungsängen och Stockholms Fiske & Fritid i Bro.

OKQ8

Skolvägen 41, 196 34 Kungsängen

Stockholms Fiske och Fritid i Bro

Hylsnyckeln 6, 197 40 Bro

Bli medlem i en sportfiskeklubb

Om du vill fiska på arrenderat vatten måste du köpa ett fiskekort eller bli medlem i en av kommunens två sportfiskeklubbar.

För många är den allt populärare sporten beachvolleyboll förknippat med sommaren, men det går lika bra att spela både höst och vår.

Hitta våra beachvolleybollplaner

Du hittar beachvolleyplaner vid Hällkanabadet, Lillsjön och Gröna Udden samt på Klockardalens IP i Håbo-Tibble.

Klockardalens IP

Klockardalens IP, 197 93 Bro

Öppet för spontanidrott

Våra beachvolleyplaner kan inte bokas, här träffas du och dina vänner för spontanmatcher. Är det många andra som också vill spela, tänk på att även ge dem chansen till speltid.

Vid flera av våra badplatser kan du hyra kajaker eller kanoter och ge dig ut på paddlingsturer på Mälaren, Lillsjön eller Lejondalssjön. Ett underbart sätt att upptäcka vår vackra natur i din egen takt.

Hyr kajak

I anslutning till Björknäsbadet finns sex kajaker till uthyrning. Du hyr kajaker via appen Frekis där du också hittar instruktioner och aktuella priser.

Vid Lillsjöbadet och Gröna Udden kan du hyra kajaker via företaget Share kayak.

Hyr kanot

Vid Hällkana kan du hyra kanoter i samband med att din förening eller skola hyr friluftsgården.

Kanotleder

I Kanotguiden hittar du fina kanotleder på bland annat Mälaren.

Varför inte paddla från Stäket till Sigtuna längs med Vikingaleden 1.

Eller prova Vikingaleden 3 som går från Kalmarsand vid Bålsta till Jakobsberg.

Frisbeegolf, eller discgolf som det också kallas, är en sport som spelas med en disc/frisbee. Målet är att med så få kast som möjligt kasta från utslagsplatsen till discgolfkorgen. En bana består vanligtvis av 9 eller 18 hål. I regler räcker det om du har en enda disc för att spela, även om många föredrar ett par varianter av discar med olika flygegenskaper. I Upplands-Bro har vi två stycken discgolfbanor av hög kvalitet.

Discgolfbanan vid Lillsjön

En discgolfbana med 18 korgar hittar du strax ovanför Lillsjöns badplats. Det är en utmanande skogbana som många tycker är en av Sveriges finaste.

Brunna Frisbeeklubb både tränar och anordnar tävlingar på Lillsjöns discgolfbana.

Discgolfbanan i Bro

Uppe i Råbyskogen, bakom Bro aktivitetsfält ligger en 18-håls dicgolfbana. Banan går omväxlande på öppen mark och inne i skogen. En perfekt bana för både nybörjare och lite mer avancerade spelare.

Är du en riktig golffantast? Då är Upplands-Bro kommunen för dig – här finns några av Sveriges bästa golfbanor.

Bro Hof Slott

På Bro Hof får du en golf- och naturupplevelse i världsklass. Banan ligger i ett gammalt kulturlandskap direkt vid Mälaren, med det vackra Bro Hof Slott i bakgrunden. Banan har flera gånger utnämnts till Sveriges bästa och står ofta värd för internationella golftävlingar.

Bro-Bålsta Golfklubb

Klubbens banor är en hyllning till de klassiska golfbanorna på de brittiska öarna, anpassade till det nordiska klimatet. Den omtyckta banan bär banarkitekten Peter Nordwalls signum med stora och ondulerade greener. Restaurangen är öppen för lunch året om.

Kungsängen Golfklubb

Kungsängen Golf Club har en historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1980-talet. Som spelare erbjuds du inte bara två 18-hålsbanor – Kings Course och Queens Course – i mästarklass, golfklubben har dessutom satsat på att skapa en trivsam miljö att vistas i före och efter golfrundan. Kungsängen Golf Club har fyra gånger stått värd för Scandinavian Masters.

I Hällkana friluftsområde driver företaget Accropark en höghöjdsbana

Vad är en höghöjdsbana?

Accropark Bro är en höghöjdsbana indelad i flera banor på olika höjder med olika svårighetsgrad. Uppe bland trädtopparna går linbanan för de allra modigaste!

För vilka åldrar passar höghöjdsbanan?

Höghöjdsbanan är indelad i olika banor med olika svårighetsgrad, från barn från ca 4 år till vuxna.

Vad kostar det?

Priser, bilder och bokningsinformation hittar du på Accroparks hemsida.

Hitta till Höghöjdsbanan i Bro

Hällkanavägen 13, 197 91 Bro

I Upplands-Bro finns flera utegym för dig som gillar att vara utomhus när du tränar. En stor fördel med utomhusgymmen är att du har fri tillgång dygnet runt, året om!

Lillsjöbadets utegym

Lillsjöbadet har en multifunktionell träningsplats där du kan träna olika delar av kroppen med hjälp av din egen kroppsvikt. Längs strandpromenaden mellan Lillsjöbadet och Sylta hittar du även ett mindre utegym.

Hitta hit


Lillsjö Badväg 1, 196 35, Kungsängen

För dig som gärna tränar vid vattnet finns ett utegym med fem fitnessmaskiner vid Gröna udden, bara några minuters promenad från pendeltågsstationen.

Hitta hit

Gröna Udden, Strandvägen, Kungsängen

Aktivitetsparken i Bro

I vår aktivitetspark, Stjärnparken, i Bro finns ett utegym med sex träningsstationer.

Hitta hit

Idrottsstigen 15, 197 31 Bro

Nyckelbergsparken

I en del av Nyckelbergsparken, lekplatsen vid Brunnaskolan i Brunna, finns det ett välutrustat utegym. Där kan du som förälder till exempel träna medan barnen leker bland gungor och klätterhus.

Hitta hit

Flamencovägen, 196 37 Kungsängen

I Upplands-Bro kommun finns flera motionsspår längs blanka sjöar, vidsträckta åkrar och genom vackra blandskogar. Här finns motionsspår i olika längder, både med och utan elljus. Ta dig en promenad eller löprunda, du med!

Elljusspår

I Upplands-Bro kommun finns tre elljusspår. Vid eller i närheten av dessa spår hittar du omklädningsrum och duschar.

I Tibblehöjden finns ett 1,9 kilometer långt elljusspår. Längs med spåret hittar du en servicebyggnad med dusch och bastu som är öppen under sommaren. Spåret, som inte är en rundslinga, börjar vid äldreboendet på Lillsjö badväg och slutar strax norr om Tibble Gårdsväg/OKQ8-macken vid Granhammarsvägen.

Hitta hit

Lillsjö badväg, 196 35 Kungsängen

Vid Bro centrum finns ett 2 km långt elljusspår. Låna gärna omklädningsrum och duschar som finns i Brohuset.

Hitta hit

Blomstervägen 4, 197 31 Bro

I Hällkana finns ett 2,9 kilometer långt elljusspår. Behöver du byta om? Här finns servicebyggnad med dusch och bastu som är öppen under helgerna.

Hitta hit

Hällkanavägen 13, 197 91 Bro

Motionsspår utan elljus

 I Upplands-Bro kommun finns även flera motionsspår utan elljus.

I området mellan Lillsjön och Örnässjön finns det tre motionsspår i varierande längd. Motionsspåren är 1, 3 och 6,2 kilometer långa. Parkering finns bland annat vid Lillsjöns badplats.

Hitta hit

Lillsjö badväg, 196 35 Kungsängen

I Gröna Dalen finns en motionsslinga på 4,1 kilometer.

På övningsfältet vid Livgardet i Brunna finns en motionsslingor på 1,5-10 kam. Spåret börjar i närheten av parkeringen på Granhammarsvägen vid Livgardets Soldathem där det finns servering, dusch och bastu,

Hitta hit

Granhammarsvägen 2, 196 92 Kungsängen

Karta Upplands-Broleden

De flesta av ovanstående spår finns med på kartan som visar Upplands-Broleden. Ta dig en titt!

I Upplands-Bro finns många möjligheter till att åka skridskor och skidor. Här har vi samlat tips på de platser där det finns plogade sjöisar, konstfrusen is och spårade skidspår – förutsatt att det är vinter och kallt

Skridskor på isbanan på Kungsängens IP

Nu är isbanan på Kungsängens IP stängd för säsongen. Välkommen nästa vinter!

Hitta till Kungsängens IP

Kungsängens Idrottsplats ligger längs med E-18 (avfart Tibble/Brunna), på Västra Rydsvägen 111.

Skridskor på andra planer

Vintertid har du möjlighet att åka skridskor i Stjärnparken i Bro centrum och på Klockardalens IP i Håbo Tibble där det spolas naturisbanor.

Vid stabil kyla spolas även isbanor vid en del av kommunens skolor, till exempel vid Tjustaskolan, Råbyskolan och Lillsjöskolan.

Skridskor på Mälaren och andra sjöar

När sjöisen är tillräckligt tjock plogas skridskoslingor på Lillsjön (ca 3 kilometer lång), Lejondalssjön (ca 3 km) och på Tibbleviken (ca 4,5 km). Om vädret tillåter plogar vi från och med jullovet till och med sportlovet.

Innan du ger dig ut på sjöis, kontrollera isens status – var särskilt uppmärksam på våris och snötäckt is! Tänk på att du alltid åker på egen risk, även på plogad sjöis. Åk aldrig ensam, ha med dig isdubbar och en ryggsäck med ombyte, använd hjälm och var noga med att undersöka isen.

Läs mer på Issäkerhetsrådets hemsida.

Skidspår i vår vackra natur

På flera ställen inom kommunen prepareras skidspår så snart det är tillräckligt kallt.

Vid Hällkana friluftsgård spåras det tre kilometer långa elljusspåret samt spår på Lejondalssjön.

Hitta hit

Hällkanavägen 13, 197 91 Bro

Vid Lillsjöns friluftsgård, anläggs skidspår i motionsslingan samt på Lillsjön.

Hitta hit

Lillsjö badväg, 196 35 Kungsängen

I Gröna Dalen norr om E18 spåras ett 4,5 kilometer skidspår.

Livgardet anlägger skidspår i området mellan vakten vid Livgardet och Västra Ryds kyrka. Spåret sköts av Livgardet.

Var kan jag åka skridskor och skidor idag?

Här kan du läsa när och var vi har spårat skidspår eller plogat sjöisar i de områden som vi ansvarar för. Det krävs minst 15 centimeter kärnis över hela slingan för att sjöisarna ska plogas.

Under vinterhalvåret kan du här läsa om statusen på våra skidspår och skridskoisar.

Status naturisar

Naturisar

Åkbar

Senast
plogad/spolad

Stjärnparken

Nej

 

Klockardalen

Nej

 

Status skidspår

Skidspår

Åkbar

Senast
spårad

Gröna dalen

Nej

 

Hällkana
motionsspår

Nej

 


Lillsjön

1 km-slingan

Nej

 

Lillsjön
3 km-slingan

Nej

 

Status sjöis

Sjöisar

Åkbar

Senast
plogad/spolad

Tibbleviken
4,5 km

Nej



Lillsjön
3 km + mindre skridskoyta vid stranden

Nej

 

Lejondalssjön
3 km + mindre skridskoyta vid stranden

Nej

 

Vikingaslingan

Nej


Frågor och svar om isar och skidspår

För att bärigheten på isen ska vara tillräcklig för våra maskiner så behöver det vara 15 cm råis eller kärnis. Den första is som lägger sig är ofta blank kärnis. Kärnisen är klar som glas, men ser ofta mörk ut på en sjö. Om snö faller på isen bromsas isbildningen upp. Snön isolerar och dämpar istillväxten. Under tjockare snödrivor kan isen därför vara uttunnad. Vi har även utlopp från bäckar att ta hänsyn till. Där är isen oftast tunnare eftersom flödet från vattnet försvårar bildandet av is. För att veta när vi kan ploga så borrar vi längs med slingan. Först när det finns förutsättningar att ploga på ett säkert sätt gör vi det.

Så även om det plogas på isarna i andra kommuner måste vi göra en egen bedömning av bärigheten på isarna i vår kommun.

På issäkerhetsrådets webbsida www.issakerhet.se Länk till annan webbplats. finns mycket bra information. Vi rekommenderar att man läser på innan man ger sig ut på sjöisarna. Rekommendationerna för att gå ut på isen till fots eller på skridskor är 10 cm kärnis.

Naturisarna spolas så snart isen på Kungsängens IP är uppbyggd och vi ser att minusgraderna kommer att hålla i sig. Det behöver finnas en ordentlig tjäle i backen som håller kvar vattnet, det hjälper inte att det är kallt i luften.

Det behöver komma en viss mängd snö för att spårmaskinen ska kunna packa snön och spåra. Är det väldigt lätt snö som kommer yr snön bara omkring och det går då inte att packa eller spåra. Det krävs helt enkelt mer snö än man kan tro för att få till bra skidspår.

Att bygga upp isen på IP tar tid. Vatten spolas ut och ska sedan hinna frysa mellan spolningarna. Om snö kommer när vi lägger vatten på isen blir resultatet en knottrig/skrovlig is. Man behöver då skrapa (hyvla) isbanan och sedan spola på nytt. Det gäller alltså att veta vilken ordning de olika momenten ska utföras beroende på väder och vind. Vid bra förutsättningar tar det upp till två veckor att få till en bra isbana.

Se också filmen om hur isen på Kungsängens IP skapas: https://youtu.be/2vuTV2XgsFY Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Isen på Kungsängens IP har som mål att vara uppbyggd senast till lucia, men det beror på väderprognosen. Ibland är det fördelaktigt att börja tidigare, ibland är det för varmt. Efter sportlovet vecka 9 stängs kylaggregaten av. Hur fort is kan byggas upp och hur länge den finns kvar beror på vädret och kylan. Vind och regn försvårar uppbyggnaden av isen samt påskyndar upptiningen.

Sjöisarna och naturisarna är också väderberoende och vi provborrar kontinuerligt för att kontrollera råisens tjocklek (minst 15 cm). Även om det är plogat så går man alltid ut på egen risk. Isarnas tjocklek kan förändras på kort tid och det är allas egna ansvar att ha utrustning och kunskap att avgöra om det är säkert.

Skidspåren spåras så länge det finns tillräckligt med snö.

Nej, men ett tips är Fritidsbanken. Närmaste ligger i Bålsta Under våren kommer Fritidsbanken i Upplands-Bro att öppnas.

Nej, men flera sportbutiker har den servicen.

Att åka pulka kräver inte mycket snö och är väldigt kul både för barn och vuxna! Sätt på varma kläder och pulkahjälmar, rafsa ihop ett gäng åkdon och styr kosan mot pulkabacken. Varm chokad och matsäck är ju inte fel att ha med.

Ingen innehållsförteckning finns

Bästa pulkabackarna i Upplands-Bro

  • Kyrkbacken i Kungsängen. Passar nybörjaren.
  • Pulkabacken vid Lillsjön, intill Granhammarsvägen i Kungsängen.
  • Pulkabacken vid Parkvägen, Råbyskogen i Bro. För de de mest vågade. Ett plus är den fina utsikten över Bro från kullen.
  • Pulkabacken intill lekplatsen på Råbystigen i Bro.
  • Pulkabacken i Lillskogen i Finnsta i Bro, mot Vallmo- och Lilljestigen
  • Rullebacken i Bro, intill Byggmästarvägen

All åkning sker på egen risk

Listan över pulkabackar bygger på tips på bra backar från invånare i kommunen. Pulkabackarna underhålls inte av kommunen och all åkning sker på egen risk.

På parasportförbundets webbplats ParaMe kan du som har en funktionsnedsättning få tips på aktiviteter och idrotter för att komma i rörelse. På sajten kan du, oavsett typ av funktionsnedsättning, söka efter idrotter, idrottsföreningar och aktiviteter utifrån dina egna förutsättningar. Både om du vill bli del av ett lag eller vill träna på egen hand.

Ingen innehållsförteckning fins

Är du osäker på vilken idrottsaktivitet som passar just dig? Skicka ett mejl till Parasport Stockholm för tips och personlig vägledning.

Kontakta Parasport Stockholm

Räcken, street och ramper – det finns många olika sätt att åka skejta på. I Upplands-Bro kan du åka skateboard, bmx eller inlines vid Ekhammarskolan och i Stjärnparken.

Skejta vid Ekhammarskolan

Vid Ekhammarskolan i Kungsängen finns en yta på ca 45x15 meter där du kan åka skateboard, kickbike, BMX och inlines. På ytan står både en större och en mindre träramp, två quarterpipes, en box med en rail och en fristående rail.

Skejta vid Stjärnparken

I Stjärnparken finns ett utegym med sex träningsstationer och en yta där du kan åka skateboard, kickbike, BMX och inlines.

Åkning på egen risk

När du åker skateboard är det viktigt att du tänker på att:

  • All åkning sker på egen risk – hjälm och skyddsutrustning rekommenderas
  • Visa hänsyn till alla som vill åka
  • Föräldrar ansvarar för sina barn
  • Tänka på ljudnivån – respektera grannarna

För att anmäla fel eller tipsa om på förbättringar av skateytor, använd gärna våra e-tjänster för felanmälan och synpunkter.

After School är för dig mellan 9-14 år som tröttnat på att inte ha något att göra efter skolan och som vill göra något roligt med kompisarna. Eller träffa nya kompisar där!

Ingen innehållsförteckning finns

After school så hittar vi alltid på något kul tillsammans inne på biblioteket! Det kan bli allt från pyssel, spel till digitala experiment och filmverkstad. Nu kan du också komma och testa VR-glasögon! Du får även komma med förslag på aktiviteter. Helt gratis och drop-in.

After school i Verkstan i Brohuset

Måndag: 14.30-16.45

Onsdag: 14.30-16.45

Fredag: 14.30-16.45

 

After school i Verkstan i Kulturhuset:

Tisdagar Kl. 14.30-16.45

Onsdagar Kl. 14.30-16.45

Fredagar Kl. 14.30-16.45

Du har väl inte missat vår gagarink som finns i Stjärnparken i Bro? Gagaboll är en variant av spökboll, eller "dodgeball" som det heter på engelska. Spelet går ut på att undvika att själv bli träffad av bollen, samtidigt som du ska träffa de andra spelarna nedanför midjan. Blir du sist kvar så vinner du omgången!

Ingen innehållsförteckning finns

Regler i gagaboll

Regler för gagaboll är enkla - läs dom här och börja spela.

  • Alla som spelar börjar inne i gagarinken.
  • Ni spelar med 1 eller 2 bollar.
  • Spelet börjar med att alla säger ”gagaboll” samtidigt.
  • Bollen får bara slås med handen.
  • Blir man träffad går man ut ur rinken för resten av omgången.
  • Slår man bollen utanför rinken åker man också ut.
  • Den som är sist kvar vinner omgången.

Hitta till gagarinken i Stjärnparken

Idrottsstigen 15, Bro centrum

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för dig som är över 15 år med intellektuell funktionsnedsättning inom LSS. Tycker du om att sjunga och stå på scenen är det här din möjlighet att stråla!

Vem kan delta i Funkisfestivalen?

Det enda som krävs för att få delta i Funkisfestivalen är att

  • du är över 15 år
  • du har en kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS
  • du bor, går i skolan eller jobbar i Upplands-Bro kommun

Så här går funkisfestivalen till

I Upplands-Bro anordnas uttagningar inför Funkisfestivalen och en deltävling för att utse vem som får representera kommunen i riksfinalen. På Ekhammarscenen i Ekhammarskolan bjuder våra deltagare på oförglömliga musikstunder.

På Upplands-Bro kommuns Youtube-kanal kan du titta på bidrag från tidigare år. Du kan också se livesändningen från årets deltävling.

Se Funkisfestivalen 2022

Se Funkisfestivalen 2021

Riksfinalen

Den stora riksfinalen sänds live på Funkisfestivalens Youtube-kanal. Där kan du även se finalerna från tidigare år.

På Funkisfestivalens webbplats kan du läsa mer om festivalen och köpa biljetter till finalen.

Boule spelas av både unga och gamla, med kompisgänget eller familjen. Köp ett set med stålklot och bege dig till boulebanan under järnvägsbron vid Prästhagsvägen i Kungsängen. Det finns också en större plats för boule vid Ekhammar (gamla IP). Bakom Målarvägen i Bro finns det också en boulebana.

Ingen innehållsförteckning finns

Bor du i Upplands-Bro kommun och gillar att klättra? Då ligger den populära klätterklippan vid Ryssgraven nära till. Klippan ligger väl synlig från motorvägsbron vid Kungsängen, vackert belägen precis vid stranden av Mälaren.

Ingen innehållsförteckning finns

Många klätterleder

Klippan vid Ryssgraven är vänd mot öster, cirka 100 meter lång och 15–25 meter hög. Här hittar du leder som Ett moln i byxor, Plåster på såren, Getingboet, Belsebub och Lilla syster kanin med svårighetsgrad från 3 till 7.

Läs mer om Ryssgraven på Stockholms Klätterförbunds hemsida. Kom ihåg att du alltid klättrar på egen risk!

Visste du att Upplands-Bro är ett av Stockholms mest fågelrika områden? Fågelskådning är ett utmärkt sätt att komma ut i naturen. Du behöver inte vara fågelexpert för att titta eller lyssna på fåglar. Oavsett om du är en stor fågelentusiast, eller bara vill koppla av en stund, erbjuder en vandring längs Upplands-Broleden goda chanser att skåda olika fågelarter från våra två fågeltorn.

Broängarnas fågeltorn

Många fåglar häckar och rastar i Broängarnas naturreservat som med 230 registrerade arter är ett av Stockholms mest fågelrika områden.

Fågeltornet i Broängarnas naturreservat tar du dig enklast till via naturreservatets parkeringsplats eller från Bro IP, en promenad på cirka två kilometer. Följ Upplands-Broleden fram till skyltar med texten fågeltorn.

Tibblevikens fågeltorn

Till Tibblevikens fågeltorn kommer du via Upplands-Broleden, cirka två kilometers vandring från Kungsängens centrum.

Upplands-Broleden

Den 29 kilometer långa Upplands-Broleden går bland annat genom Broängarnas naturreservat. Inom Upplands-Broleden finns också en tre kilometer lång kultur- och naturstig som börjar vid parkeringen till Broängarnas naturreservat och slutar vid Hästholmen.

Tack vare allemansrätten har vi alla möjlighet att vistas i skog och mark. Tänk på att det är särskilda regler som gäller i naturreservat.

Ingen innehållsförteckning finns

Ingen innehållsförteckning finns

Är du nöjd med informationen på sidan?