Uppdaterad 09 februari 2023
Skriv ut

Våra profiler

Vill du utvecklas inom basket, handboll, innebandy, fotboll, digitala medier eller musik? Kolla in våra lokala idrottsutbildningar, LIU, inom idrott och våra musik- och medieprofiler! Via gymnasieantagningen kan du söka till vår nationella idrottsutbildning i golf.

Vill du bli en stjärna på medieproduktion, förstå vad som krävs för att göra en karriär på sociala medier, skapa grymma reklamfilmer, vloggar och medverka vid proffsiga fotoutställningar? Då är Upplands-Brogymnasiets medieprofil något för dig!

Kreativ på skoltid, sök medieprofilen!

Genom att välja medieprofilen får du möjlighet att vara kreativ på skoltid och en paus från mer traditionella och teoretiska ämnen. Medieprofilen kan du läsa om du väljer något av programmen barn och fritid, ekonomi, försäljning och service, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller teknik. Medieprofilen startar i årskurs 1 och när du gjort ditt gymnasieval ansöker du till medieprofilen direkt i Upplands-Brogymnasiets e-tjänst.

Digitalt skapande, foto och design

På Medieprofilen får du lära dig att skapa målgruppsanpassade budskap och arbeta med storytelling. Här arbetar du med hela processen, från bildmanus till färdig reklamfilm, från sessioner i fotostudion till professionell utställning, från stolpmanus till en högkvalitativ podd eller animation.

Du får lära dig grunderna inom foto, film och formgivning i Adobe-programmen, arbeta med ritplatta och skapa i fotostudion. Hos oss är idéskapande och utvecklande av den kreativa förmågan i fokus.

Kurser som ingår 

I medieprofilen ingår följande kurser genom det individuella valet.

  • Digitalt skapande 1, 100 p
  • Digitalt skapande 2, 100 p

Kontakta oss

Har du frågor om medieprofilen på UBG? Kontakta gärna vår arbetslagledare.

Träffa Melina - elev på medieprofilen

Elev framför bokhylla

Hej Melina Busamante,

Varför valde du medieprofilen?
Jag valde medieprofilen eftersom det ger mig en paus från svårare, mer teoretiska kurser. Jag får arbeta med något jag gillar, som inte kräver lika mycket energi.

Vad är det bästa med medieprofilen?
Att vi får åtkomst till olika redigeringsprogram, som Photoshop och After Effects och att man får utnyttja din kreativa sida.

Berätta om något skolprojekt som varit lärorikt!
Vi har lärt oss att skapa egna animationer, gifs, och jag har sparat ner alla mina och använder dem nu i gruppchattar med vänner.

Vad är det bästa med UBG?
Lärarna! Jag har jag de roligaste och mest ambitiösa lärare jag någonsin haft här. De har pushat mig till att vilja nå högre, vilket jag också lyckats med.

Är du intresserad av musik? Då kan du välja musikprofilen på Upplands-Brogymnasiet, UBG. Du får sjunga eller spela instrument själv och tillsammans med andra. Scenen är din.

Samarbete med kulturskolan

Musikprofilen är ett samarbete mellan UBG och kulturskolan. För att bli antagen till Musikprofilen ska du vara duktig på att spela ett instrument och/eller sjunga.

Du kan läsa musikprofil om du väljer något av programmen barn och fritid, ekonomi, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller teknik. Musikprofilen startar i årskurs 1 och när du gjort ditt gymnasieval ansöker du till musikprofilen direkt i Upplands-Brogymnasiets e-tjänst.

Antagning

Vi antar upp till sju nya elever varje läsår. Det finns 1–3 platser på varje instrument/sång för att vi ska kunna spela i ensembler. De senaste åren har det varit flest sökande på sång och konkurrensen om dessa platser har därför varit större än på till exempel melodiinstrument.

Antagningsprovet till musikprofilen tar ungefär 20 minuter och består av följande moment:

  1. ett valfritt stycke på ditt huvudinstrument.
  2. en oförberedd uppgift (härma rytmer och toner, läsa ackord och så vidare).
  3. ett kort samtal med lärarna där vi berättar lite om musikprofilens undervisning och frågar dig om ditt spel/din sång.
  4. ett valfritt moment. Om du till exempel kan spela något annat instrument än ditt huvudinstrument vill vi gärna höra det också.

Kurser som ingår 

I musikprofilen ingår följande kurser genom det individuella valet.

  • Ensemble 1, 100 p
  • Instrument eller sång 1, 100 p.

Dessa två kurser löper över hela studietiden vilket innebär att du har musik under alla dina tre gymnasieår.

Samarbete med kulturskolan

Musikprofilen är ett samarbete mellan UBG och Kulturskolan i Upplands-Bro. Kulturskolans lärare undervisar dig i både instrument och sång.

Kontakta oss

Har du frågor om musikprofilen på UBG? Kontakta gärna vår musiklärare.

Musiklärare Henrik Falsin

Träffa Alma - elev på musikprofilen

Elev framför bokhylla

Hej Alma Brockman,

Varför sökte du till musikprofilen?
Först skickade en kompis in en video på mig som ansökan och då fick jag kontakt med en musiklärare som bad mig komma och prova på. Efter det ville jag vara kvar!

Vad är det bästa med musikprofilen?
I början var jag väldigt nervös över att sjunga inför människor, men det är bättre nu och man lär sig att det är ok att göra fel. Man får även testa mycket nytt och olika instrument.

Får ni uppträda någonting?
Ja, dels uppträder vi för varandra i grupper, men vi har också vintershow och sommarshow och så brukar vi spela när skolan har öppet hus.

Är du intresserad av dans? Då ska du söka Dansprofil på Upplands-Brogymnasiet, UBG, där du kan kombinera dina gymnasiestudier med dansträning. Tillsammans lär vi oss koreografier, grundsteg, teknik och mycket mer i flera dansstilar, framför allt hip hop och jazz. Du får även möjlighet att utveckla din scenvana under flera tillfällen där vi uppträder för publik.

Dansprofilen på UBG

​Genom att välja dansprofilen på UBG får du en paus från de mer traditionella och teoretiska ämnena, med möjlighet att släppa loss till musik, tillhöra en gemenskap och öka ditt självförtroende under skoltid.

Nivå

Dansklasserna är på nybörjarnivå, så inga förkunskaper krävs. Du som har tidigare erfarenhet kommer däremot kunna fortsätta att utvecklas och utmanas utifrån den nivå du befinner dig på, även om betyg sätts på en grundkurs.

Två dansklasser i veckan

Varje vecka har två dansklasser på 90 minuter vardera. Passen ligger på morgnarna, vilket gör att du hinner återhämta dig till eventuell träning efter skoltid.

Kurser

Dansprofilen består av två kurser:

  • Dansteknik 1, 100 poäng
  • Dansteknik 2, 100 poäng.

Du läser en kurs per läsår under åk 1 och 2 och du kan läsa dansprofilen om du väljer något av följande program:

  • Barn- och fritidsprogramet
  • Ekonomiprogrammet
  • Försäljning- och serviceprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Teknikprogrammet

Danslärare

Sara Gadd är danslärare och har utbildat sig på dansskolan Broadway Dance Center i New York och även tränat på The Playground, Millennium Dance Complex LA och EDGE Performing Arts Center i Los Angeles.

I Sverige har utbildningen främst skett på Scandinavian Dance Academy (SDC och SDE), Balettakademien Stockholm och Jazzlinjen, Jam Dansstudio. Sara har undervisat på ett flertal skolor sedan 2015.

Sara är en mycket engagerad och inspirerande danstränare. Hon brinner verkligen för dans som uttrycksform och menar att dansen gav henne en tillhörighet och gemenskap under de intensiva tonåren. Sara poängterar gärna att dansklasser också är rolig träning med mycket svett och endorfinkickar. Dans är helt enkelt ett safe space att uttrycka sig i!

Ansökning och kontaktuppgifter

För frågor om dansprofilen kontakta dansläraren Sara Gadd.

Du ansöker till dansprofilen på UBG genom vår e-tjänst.

Träffa Shakira - elev på dansprofilen

Ung tjej framför bokhylla

Hej Shakira Browne,

Varför valde du dansprofilen på UBG?
Jag har dansat i nästan hela mitt liv och när jag hörde att det skulle bli en dansprofil här på skolan anmälde jag mig direkt.

Vad får ni göra på dansprofilen?
Vi får prova flera olika dansstilar, till exempal feminin hiphop. Just nu dansar vi jazz och lär oss en särskild koreografi inom den genren.

Vad är det bästa med dans?
Att jag får utföra min hobby! Dans får mig att må bra och det är roligt att hålla på med sitt största intresse på skoltid.

Vill du kombinera dina studier med golf på elitnivå? Som elev på Upplands-Brogymnasiet, UBG, kan du söka till vår golfprofil. Det är en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i golf. Det betyder att du har golf på schemat 4–5 morgnar i veckan. Ett bra komplement till dina träningspass med hemmaklubben på kvällar och helger.

PGA-utbildade golflärare

Med våra heltidsanställda PGA-utbildade golflärare – som båda har erfarenhet av att arbeta och coacha internationella spelare – och vårt specialistnätverk ger vi dig kunskap och verktyg för att utvecklas inom golfteknik, fysisk träning, mental träning, coachning/självcoachning, golfregler samt etik och moral inom golfen.

Kurser som ingår

Som golfelev på Upplands-Brogymnasiet läser du 500 poäng i ämnet golf under tre läsår vilket motsvarar 20 procent av din totala gymnasieutbildning. De kurser som ingår är:

  • Idrottsspecialisering 1, 100 poäng
  • Idrottsspecialisering 2, 100 poäng
  • Idrottsspecialisering 3, 100 poäng
  • Tränings- och tävlingslära 1, 100 poäng
  • Tränings- och tävlingslära 2, 100 poäng

Utöver praktiska och teoretiska golflektioner varje morgon, har du kvällsföreläsningar, studieresor, tävlingar samt regelbundna utvecklingssamtal med golflärarna.

En underrubrik för sektionen

För att komma in på vår attraktiva golfprofil finns vissa grundkrav. Antagningen baseras på följande kriterier:

  1. Skolbetyg
  2. Hcp (runt hcp 10 för tjejer, runt hcp 6 för killar)
  3. Viljan att utvecklas
  4. Snittscore
  5. Ranking
  6. Tävlings- och träningserfarenheter
  7. Övriga meriter

Ansökan NIU golf

Du ansöker till NIU golf i två steg.

Steg 1: Från mitten av september till början av december (året innan du ska börja gymnasiet) ansöker du till golfutbildningen via Svenska Golfförbundet.

Steg 2: Under vårterminen i nian ansöker du via gymnasieantagningen det gymnasieprogram du vill gå. På UBG kan du gå golfinriktningen om du kommer in på programmen ekonomi, naturvetenskap, samhällsvetenskap, teknik eller barn- och fritidsprogrammet.

Kontakta oss

Har du frågor om NIU golf? Kontakta gärna vår golflärare.

Golflärare Johan Almgren

Vill du kombinera gymnasiestudier med basketträning? Som elev på Upplands-Brogymnasiet, UBG, kan du söka till vår basketprofil. Här får du utvecklas som spelare och får fördjupade kunskaper i träningslära, fysiologi, mental träning, kost och idrottsskador.

Aktiv basketspelare? Sök till UBG!

För att kunna bli antagen till LIU Basket måste du vara aktiv spelare i en basketklubb. Du kan läsa LIU-profilen på våra gymnasieprogram barn och fritid, ekonomi, försäljning och service, naturvetenskap, samhällsvetenskap samt teknik. LIU startar i årskurs 1 och när du gjort ditt gymnasieval ansöker du om LIU direkt i Upplands-Brogymnasiets e-tjänst.

Kurser som ingår

I profilen ingår följande kurser genom det individuella valet, samt genom utökat program.

  • Åk 1: Idrott och hälsa -specialisering 1 (100p)
  • Åk 2: Idrott och hälsa -specialisering 2 (100p)
  • Åk 3: Träningslära 1 (100p)

I åk 3 finns möjlighet att följa med på en basketresa till USA där vi bland annat besöker olika high schools och colleges och träffar coacher och spelare.

Erfaren och driven tränare

Ansvarig instruktör för LIU-utbildningen är Paulo Nascimento som är utbildad förbundstränare för Svenska Basketbollförbundet och ansvarig för basketutvecklingen i området Sthlm nordväst. Paulo har en bakgrund som basketspelare, han har coachat basket i över 20 år, tränat landslagsspelare och Europaspelare.

I kursen Träningslära 1 undervisar UBG:s idrottslärare Joakim Bengtsson

Träningsupplägg

Varje vecka ingår tre träningspass Hos oss tränar du på morgnarna för att kunna återhämta dig på bästa sätt till eventuell kvällsträning med din basketklubb. Våra träningstider är:

  • måndag 07.45-09.15 lektionspass basket
  • onsdag 07.45-09-15 lektionspass basket/Träningslära 1
  • torsdag 07.45-09.15 lektionspass basket

Ett mellanmål serveras efter träningspassen innan den ordinarie skolundervisningen börjar, så du får tid till återhämtning och en bra start på skoldagen.

Kontakta oss

Vill du veta mer om basketprofilen på UBG? Kontakta gärna vår rektor.

Träffa Arya, Jonathan och Erik - elever på LIU basket

Elever framför bokhylla

Hej Arya Rezaei, Jonathan Saine och Erik Lönberg,

Varför sökte du till basketprofilen?
Arya: För att det kräver mycket disciplin! Det är också roligt att få spela basket på skoltid.
Erik: Det bästa är träningarna, man utvecklas mycket där. Jag har också blivit bättre på att planera min tid.
Jonathan: För mig är det bra att kombinera studierna på teknikprogrammet med basketträning. Det hjälper mig med motivationen.

Hur ofta är det träning?
Erik: Vi tränar tre pass i veckan, alla på morgonen, men vi får oftast frukost efteråt, så det ger en bra grund för kommande lektioner.

Vad drömmer du om i framtiden?
Arya: Mitt mål är att spela basketen på heltid och jag hoppas kunna gå på college i USA efter studenten.

Vill du kombinera gymnasiestudier med fotbollsträning? På Upplands-Brogymnasiet, UBG, kan du välja en LIU, lokal Idrottsutbildning, i fotboll. Här får du möjlighet att utveckla din idrottsliga talang och får dessutom fördjupade kunskaper i träningslära, fysiologi, mental träning, kost och idrottsskador.

Aktiv fotbollsspelare? Sök till UBG!

För att bli antagen till fotbollsprofilen måste du spela fotboll i en idrottsförening. Du kan läsa profilen på programmen ekonomi, försäljning och service, teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap samt barn och fritid. LIU Fotboll startar i årskurs 1, så när du gjort ditt gymnasieval ansöker du om LIU direkt i Upplands-Brogymnasiets e-tjänst.

Kurser som ingår

I profilen ingår följande kurser genom det individuella valet.

  • Idrott och hälsa, specialisering 1 (100p)
  • Idrott och hälsa, specialisering 2 (100p)

Tidiga träningspass

LIU Fotboll är ett samarbete mellan Bro IK, Kungsängens IF och IFK Viksjö. Ansvarig instruktör för fotbollsutbildningen är Joakim Bengtsson. Joakim har tränarutbildning steg 3 och lång erfarenhet som tränare i allt från Djurgårdens elitverksamhet till herrfotbollslag i division 2 och division 5.

Två gånger i veckan har du tidiga träningspass. Hos oss tränar du på morgnarna för att kunna återhämta dig på bästa sätt till kvällsträning med din klubb.

Ett mellanmål serveras efter träningspassen innan den ordinarie skolundervisningen börjar, så du får tid till återhämtning och en bra start på skoldagen.

Kontakta oss

Vill du veta mer om fotbollsprofilen på UBG? Kontakta gärna vår tränare eller rektor.

Tränare Joakim Bengtsson

Vill du kombinera gymnasiestudier med handbollsträning? Som elev på Upplands-Brogymnasiet, UBG, kan du söka till vår handbollsprofil. Hos oss utvecklas du som spelare och får fördjupade kunskaper i träningslära, fysiologi, mental träning, kost och idrottsskador.

Aktiv handbollsspelare? Sök till UBG!

För att kunna välja handbollsprofilen måste du spela handboll i en idrottsförening. Du kan läsa utbildningen på programmen ekonomi, försäljning och service, teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap samt barn och fritid. LIU handboll startar i årskurs 1, så när du gjort ditt gymnasieval ansöker du om LIU direkt i Upplands-Brogymnasiets e-tjänst.

Kurser som ingår 

I profilen ingår följande kurser genom det individuella valet.

  • Idrott och hälsa, specialisering 1 (100p)
  • Idrott och hälsa, specialisering 2 (100p)

Tidiga träningspass

Ansvarig instruktör för handbollsutbildningen är Marcel Lundstad, välmeriterad tränare i Kungsängen SK. Marcel har utbildat sig genom svenska handbollsförbundets tränarskola, den högsta nationella tränarutbildningen, och haft tränaruppdrag i allsvenskan, division 1 samt hos flera distriktslag.

Två gånger i veckan har du tidiga träningspass. Hos oss tränar du på morgnarna för att kunna återhämta dig på bästa sätt till kvällsträning med din klubb.

Ett mellanmål serveras efter träningspassen innan den ordinarie skolundervisningen börjar, så du får tid till återhämtning och en bra start på skoldagen.

Kontakta oss

Vill du veta mer om LIU handboll? Kontakta gärna vår tränare eller rektor.

Träffa Maja och Ella, elever på LIU Handboll

Foto på Maja och Ella

Hej Maja Jonsson och Ella Bernberg,

varför sökte ni till handbollsprofilen?

Jag började spela handboll som 8-åring och såg detta som en möjlighet att få spela handboll även på skoltid, säger Maja

Jag sökte till Liu för att det ger en bra chans att utveckla en individuell teknik inom handbollen, säger Ella.

Vad är det bästa med att gå Liu handboll?

Det är väldigt bra att få träna i mindre grupp och få möjlighet till egen träning och spelutveckling, säger Maja.

Vad finns det för utmaning med att läsa en profil samtidigt som man studerar på gymnasiet?

Vi tränar väldigt tidigt på morgonen, och det är jobbigt att gå upp ibland, men det är alltid värt det! Det är också skönt att ha träningen gjord direkt på morgonen, säger Ella.

Tränare Marcel Lundstad

Vill du kombinera gymnasiestudier med innebandyträning? Som elev på Upplands-Brogymnasiet, UBG, kan du söka till vår innebandyprofil. Hos oss utvecklas du som spelare och får fördjupade kunskaper i träningslära, fysiologi, mental träning, kost och idrottsskador.

Aktiv innebandyspelare? Sök till UBG!

För att bli antagen till innebandyprofilen måste du spela innebandy i en idrottsförening. Du kan läsa utbildningen på programmen Ekonomi, Försäljning och service, Teknik, Naturvetenskap, Samhällsvetenskap samt Barn och fritid. LIU Innebandy startar i årskurs 1, så när du gjort ditt gymnasieval ansöker du om LIU direkt i Upplands-Brogymnasiets e-tjänst.

Kurser som ingår 

I profilen ingår följande kurser genom det individuella valet.

  • Idrott och hälsa, specialisering 1 (100p)
  • Idrott och hälsa, specialisering 2 (100p)

Erfaren tränare och tidiga träningspass

LIU Innebandy är ett samarbete mellan Upplands-Brogymnasiet och Järfälla IBK. Järfälla IBK ställer upp med välutbildade instruktörer med lång erfarenhet av spelarutveckling i Innebandy.

Hos oss tränar du på morgonen för att kunna återhämta dig till eventuell kvällsträning med din klubb. Ett mellanmål serveras efter träningspassen innan den ordinarie skolundervisningen börjar, så du får tid till återhämtning och en bra start på skoldagen.

Kontakta oss

Vill du veta mer om LIU innebandy? Kontakta gärna vår studievägledare eller rektor.

Studievägledare Tor Svensson

Är du nöjd med informationen på sidan?