3MAR2022

Med anledning av kriget i Ukraina

I Upplands-Bro kommun har vi hissat den ukrainska flaggan för att visa vårt stöd för Ukraina. Vi har också aktiverat vår krisledningsgrupp med anledning av Rysslands invasionen av Ukraina för att ha en god beredskap och stärkt förmåga att agera vid behov.

Försvarsmaktens bedömning är att den väpnade konflikten mellan Ukraina och Ryssland sannolikt inte kommer leda till krig i Sverige. Däremot kan Sverige och Upplands-Bro kommun komma att påverkas på andra sätt.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos fattade på fredagen beslut om att den ukrainska flaggan ska hissas vid kommunhuset i Kungsängen och Brohuset i Bro för att visa solidaritet med ukrainska kommuner och dess befolkning.

För att snabbt kunna agera om händelseutvecklingen i Ukraina förändras har Upplands-Bro kommun aktiverat sin krisledningsgrupp. Det gör kommunen bland annat för att ha en god beredskap och för att säkra kommunens egen förmåga att agera om det skulle behövas. Det kan exempelvis handla om att säkra försörjningen av material och resurser till kommunens verksamheter.

Upplands-Bro kommun är också i tät dialog med Samverkansregion Stockholm (SSR). Där ingår länets alla kommuner, länsstyrelsen och flera myndigheter så som Försvarsmakten, Polisen och Migrationsverket.

Lär dig mer om krisberedskap

Den 25-27 februari delades ett nytt nummer av kommunens informationstidning ut till alla hushåll i Upplands-Bro. Denna gång är temat krisberedskap – en tidning fullmatad med värdefulla tips och användbar information.

Kommunens tidning om kris
Ett blågult hjärta.

Kan du erbjuda boende eller stöd till flyktingar från Ukraina?


Läs mer om hur du engagerar dig här.


Kontantkort till flyktingar från Ukraina

Har du kontakt med flyktingar från Ukraina, boende i Upplands-Bro kommun?

Telenor erbjuder kontantkort med en månads fria telefonsamtal/sms/mms inom Sverige. Kortet är även laddat med 150 kronor extra, för samtal till nära och kära i Ukraina (5 kronor per minut/sms, ingen startavgift).

Informationsblad, på svenska och ukrainska, om vad som gäller för kontantkorten bifogas.

Kontantkorten förmedlas av Upplands-Bro volontärer.

Flyktingmottagning

Många människor är nu på flykt från Ukraina. Kommunen hanterar just nu flyktingmottagandet enligt ordinarie rutiner, men förbereder också berörda delar av kommunens verksamheter på att läget snabbt kan förändras. Om ett större antal flyktingar kommer till Upplands-Bro är vi väl förberedda.

Människor på flykt ansöker om asyl hos Migrationsverket. De utreder ansökan och erbjuder ankomstboende och bistår med ekonomisk ersättning under handläggningstiden. När en person beviljas uppehållstillstånd får de en kommunplacering.

Många ukrainska medborgare är viseringsfria i 90 dagar och får alltså befinna sig här utan att söka något tillstånd under denna tid. Ibland kan de ordna eget boende hos släktingar eller vänner. Om de behöver samhällets stöd ska de söka asyl hos Migrationsverket. När en person kommunplacerats eller valt att ordna eget boende i en kommun träder kommunens ansvar in.

Var källkritisk

I dessa tider när information snabbt sprids på internet och i andra forum är det viktigt att du är källkritisk. På Krisinformation.se kan du läsa mer om hur du ska tänka källkritiskt. Där finns också bra råd för hur du kan prata om det som händer i vår omvärld med barn och andra.

Så pratar du med barn

Att mötas av rubriker och bilder om att det nu är krig i Ukraina sätter igång tankar och känslor hos de flesta av oss, men barn och unga är särskilt utsatta.I sociala medier har det till exempel spridits rykten om att även Sverige snart kommer att vara i krig.

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk och inte sprida vidare rykten och desinformation. Det finns stöd och råd att få kring hur du pratar med ett barn om det som händer.

Så kan du bidra

Vi kan alla bidra till vår gemensamma beredskap och säkerhet. Sprid inte falska rykten, se över din hemberedskap eller engagera dig på olika sätt.

Senaste nyheterna

 • 11 AUG 2022
  I slutet av augusti och början av september arrangerar kommunen festligheter för stora och små på torgen i Bro och Kungsängen. Deltar gör föreningar, lokala företag, politiker och kommunens verksamheter. Välkommen till två dagars trevliga...
 • 10 AUG 2022
  Det har äntligen blivit dags att inviga den nya friluftsgården vid Lillsjön. Här finns nu kafé, möteslokal, värmestuga och omklädningsrum. Den 20 augusti klockan 11 inviger kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson Ersoy...
 • 8 AUG 2022
  I september är det premiär för Upplands-Bro swimrun. Nu bjuder en av loppets sponsorer, tillsammans kommunens fritidskonsulent, tillika OS-medaljör i simning, Lars Frölander, in till ett övningsevent inför loppet. Tips om utrustning...
 • 5 AUG 2022
  Torsdagen den 4 augusti ställdes ett tivoli upp vid Stjärnparken i Bro. Tivolit kom till Bro med anledning av en filminspelning. Allmänheten bjöds in för att njuta av tivolits attraktioner och samtidigt vara statister i den svenska...
 • 5 AUG 2022
  Torsdagen den 4 augusti invigdes de nya gungorna i Stjärnparken, i Bro. På plats var Brobor i alla åldrar samt kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Petersson Ersoy (C), som klippte bandet och bjöd in till att gunga.
 • 3 AUG 2022
  Moonga Simba, från Bro, har hela livet haft ett mål: att bli bäst på fotboll. Idag, 22 år gammal, spelar han i Allsvenskan och har siktet på den absoluta fotbollstoppen. Hör honom berätta i avsnitt 34 av Bättre Tillsammans Sommar...
 • 2 AUG 2022
  Nu kan du gunga stående, snurrande, sittande och surfande i Stjärnparken i Bro. Torsdag 4 augusti klockan 14 är det dags för invigning av en ny gungpark i Stjärnparken. Inviger gör kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson...
 • 1 AUG 2022
  I sommar har Bro:n, fritidsgården för unga 16-19 år, tillfälligt flyttat ut från sin lokal i Bro centrum. I stället ordnar personalen aktiviteter som paddling, museibesök och annat. En omställning med syfte att öka tryggheten för...
 • 1 AUG 2022
  Flera personer har hört av sig till kommunen om att det ofta är skräpigt vid Lillsjön när många har besökt badplatsen. Ett problem är att det kan vara svårt att se sopkärlen på grund av avspärrningarna för bygget av den nya friluftsgården....
Upp