16FEB2021

Om sjöisar och skidspår

Många invånare hör av sig med frågor om kommunens sjöisar och om skidspåret i Hällkana. Här finns information om vad som gäller nu.

Person åker skridskor på frusen sjö.

Just nu är sjöisarna i kommunen inte tillräckligt tjocka för att plogas. (Genrebild)

Kommunens sjöisar

Isarna provborras varannan dag vid Lillsjön, Hällkana och Tibbleviken. Senaste provborrningen gjordes måndag 15 februari.

Det beslutade gränsvärdet för att ploga är 15 centimeter tjock is.

På grund av mycket blåst och mycket snö som har isolerat och hindrat isen från att frysa så är det inte tillräckligt med kärnis någonstans.

På flera platser där provborrning har gjorts är isen mindre än 10 centimeter vilket gör att kommunen inte kan åka ut med fordon.

Så görs provborrningen

Borrningen gjörs varje 100-200 meter för att kontrollera olika punkter. Kommunen har varit redo för att sätta igång att ploga sedan början av januari och kommer att göra det om och när isen har nått 15 centimeter.

Skidspår

Ett skidspår är spårat i Hällkana. Att det inte är två spår, som tidigare år, beror på att det har varit skogsavverkning och man har använt en bit av spåret för att köra ut fällda träd. Planen är att det ska bli två spår igen nästa vinter.

Även i Gröna dalen i Kungsängen finns två spår tillgängliga.

Senaste nyheterna

 • 4 MAR 2021
  Sveriges kommuner och regioner, SKR, sammanställer varje år trygghetsfaktorer i landets kommuner. Årets siffror visar en förbättring på flera punkter i Upplands-Bro. Samtidigt är det tydligt att vi fortfarande har utmaningar. Arbetet...
 • 3 MAR 2021
  Under vintern har rekryteringsprocessen till ny samhällsbyggnadschef pågått. Nu är det klart. Thomas Lenell, nuvarande samhällsbyggnadschef i Ale kommun, blir ny samhällsbyggnadschef i Upplands-Bro. Han tillträder tjänsten i juni...
 • 3 MAR 2021
  I veckan har Aftonbladet granskat det kriminella nätverket i Bro. I en artikel lyfts hur kommunen arbetar förebyggande för att förhindra att unga dras in i nätverket.
 • 2 MAR 2021
  Från 1 mars har Folkhälsomyndigheten infört skärpta regler för serveringsställen. De gäller till och med 11 april.
 • 26 FEB 2021
  Intressanta gäster och många bra tips bjöds det på under första året med kommunens podd Bättre Tillsammans, hållbart helt enkelt . Framåt kan lyssnaren fortsätta räkna med en mix av gäster och ämnen – och ett större fokus på sådant...
 • 26 FEB 2021
  Gör dig redo för musikfest med glitter och glamour! Årets lokala deltävling av Funkisfestivalen går av stapeln i kommunens youtubekanal lördag 27 februari klockan 18.00. Då avgörs vem som får representera Upplands-Bro i den stora...
 • 26 FEB 2021
  Varje år delar Upplands-Bro kommun ut det pedagogiska priset. Syfte med priset är att uppmärksamma god pedagogik och det viktiga arbete som göra för barn och ungdomar. Fokusområde för årets pris är pedagogiska lärmiljöer.
 • 18 FEB 2021
  Till höstterminen 2021 finns en ny medieprofil att söka för elever på Upplands-Brogymnasiet. Medieprofilen fokuserar på digitalt skapande, design och media.
 • 17 FEB 2021
  För sitt starka engagemang för ungdomar, både på jobbet i Upplands-Bro ryttarförening och på fritiden, får Agneta Dahllöf utmärkelsen Årets Upplands-Broare 2020. Det tillkännagavs på kommunfullmäktige 17 februari.
Fråga oss
Upp