Uppdaterad 12 oktober 2022
Skriv ut

Avlösar- och ledsagarservice samt personlig assistans

Du som hjälper en familjemedlem med funktionsnedsättning i hemmet kan ansöka om att få stöd i form av att en avlösare som kommer hem till familjen. Om du behöver stöd för komma ut på fritids- och kulturaktiviteter kan du få hjälp med ledsagarservice. Har du stora och varaktiga funktionsnedsättningar med omfattande stödbehov kan du ha rätt till stöd av personlig assistent.

Avlösarservice i hemmet

Är du anhörig till en person med funktionsnedsättning kan du få avlösning i hemmet. Det innebär att får avlastning några timmar i månaden.

Personen som avlöser dig kallas avlösare och ger dig möjlighet att få tid till egna aktiviteter.

Avlösning är en biståndsbedömd insats som du kan ansöka om och få ett beslut gällande. Du ansöker om avlösning i e-tjänsten.

Ledsagarservice

Har du en funktionsnedsättning och vill ägna dig åt kultur- och fritidsaktiviteter? Då kan du ansöka om att få en ledsagare som följer med dig på exempelvis biobesök, bowling, bad, sportevenemang eller en runda på stan. 

Du ansöker om ledsagning i e-tjänsten här under.

Lagen om valfrihetssystem (LOV)

Upplands-Bro kommun har ett valfrihetssystem (LOV) avseende ledsagar- och avlösarservice. Idag finns två valbara utförare av tjänsten. Destinys care samt kommunal ledsagar- och avlösarservice.

Personlig assistans

Har du stora funktionsnedsättningar och behöver hjälp med dina grundläggande behov för att klara vardagen? Då kan du ha rätt till personlig assistans. Grundläggande behov innebär hjälp med personlig hygien, att klä på och av sig själv, att äta och att kommunicera med andra människor.

Assistansbehov mindre än 20 timmar per vecka

Är du under 65 år och har ett assistansbehov som är lägre än 20 timmar i veckan? Ansök då om personlig assistans via kommunen.

Du ansöker om personlig assistans via e-tjänsten.

Om vi behöver läkarintyg, psykologutlåtande eller motsvarande ber vi dig komplettera din ansökan.

Upplands-Bro kommun har upphandlat personlig assistans. Väljer du att få din assistans via kommunen är det företaget Carelli assistans som utför assistansen.

Assistansbehov över 20 timmar per vecka

Har du ett omfattande assistansbehov och behöver hjälp mer än 20 timmar per vecka? Då ansöker du om den så kallade statliga assistansersättningen hos Försäkringskassan.

Är du nöjd med informationen på sidan?