Uppdaterad 05 september 2024
Skriv ut

Om du mår dåligt psykiskt

Här finns kontaktuppgifter och information om du eller någon närstående mår dåligt psykiskt och behöver hjälp. Ring alltid 112 i en akut nödsituation.

Söka stöd och hjälp

Det finns många sätt att få hjälp om du mår dåligt psykiskt. Ibland behövs hjälp från vården. På 1177 Vårdguiden hittar du information om stöd och hjälp om du upplever psykiska besvär som nedstämdhet, ångest, depression eller har självmordstankar.

Psykiatrisk akutmottagning för vuxna

Är du över 18 år och behöver akut psykiatrisk hjälp nattetid? Besök då psykiatriska akutmottagningen på S:t Görans sjukhus. Öppet dygnet runt.

Psykiatrisk akutmottagning

Barn och unga

Är du mellan 0–17 år som behöver psykiatrisk hjälp? Kontakta Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). BUP En väg in har öppet alla dagar 07.45–16.00.

BUP
BUP akutenhet
För dig som behöver akut hjälp på kvällar, nätter och helger
Sachsgatan 10 i Stockholm

Självmordstankar - här finns stöd

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv utan söka hjälp. Prata med någon du har förtroende för, kontakta en stödlinje eller sök hjälp i vården. Självmordstankar ska alltid tas på allvar. Oftast vill man egentligen inte dö, utan behöver hjälp att orka leva.

Hos Självmordslinjen kan du få stöd dygnet runt av utbildade volontärer. Du kan kontakta dem via telefon, chatt och e-post. Självmordslinjen drivs av MIND som är en ideell förening.

Självmordslinjen

Så kan du stötta en närstående

Om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv, våga fråga hur personen mår. Att prata om självmord ökar inte risken för att personen ska ta sitt liv. Tvärtom kan ett sådant samtal förhindra självmord. Du kan också hjälpa personen att söka mer stöd, till exempel hos sjukvården och psykiatrin. Upplands-Bro kommun erbjuder stöd till dig som är närstående eller anhörig till någon med en psykisk sjukdom.

Här finns länkar till bra information om vad du kan göra:

Förebyggande arbete i Upplands-Bro kommun

Upplands-Bro kommun arbetar på många olika sätt för att främja psykisk hälsa. Kommunen har tagit fram en handlings- och aktivitetsplan för att förebygga självmord.

Målen för handlingsplanen

  • Öka kompetensen hos kommunens medarbetare att möta människor i risk.
  • Öka kommuninvånarnas kunskap om suicid samt om var man kan söka information, hjälp och stöd.
  • Bryta ofrivillig ensamhet och isolering bland äldre.
  • Förebygga självmord hos unga i samarbete med skolan.
  • Kompetenshöjning i KBT (Kognitiv Beteendeterapi) för skolkuratorer.
  • Erbjuda frivilligt föräldraskapsstöd till fler vårdnadshavare.

Är du nöjd med informationen på sidan?