Upplands-Bro kommun effektiviserar trygghetsarbetet i treårigt projekt med särskilt fokus på barn och unga
De närmsta tre åren kommer Upplands-Bro kommun att ingå i ett projekt med syfte att öka ungas upplevda trygghet och minska deras utsatthet för kriminalitet. Projektet drivs av Skandias stiftelse Idéer för livet och föreningen Talangakademin och delfinansieras av Europeiska socialfonden, ESF.
Martin Wallin, projektledare Särskild insats trygghet, Kajsa Laurell, kommunens samordnare för trygghet och brottsförebyggande frågor och Ida Texell, kommundirektör.
Kommunstyrelsens trygghetsutskott beslutade i november om en avsiktsförklaring mellan Upplands-Bro kommun och projektet Särskild insats trygghet, som drivs av Skandias stiftelse Idéer för livet och föreningen Talangakademin.
Syftet är att kartlägga barn och ungas upplevda trygghet och deras utsatthet för kriminalitet. Det kommer att innebära stöd i kommunens arbete med lokal samverkan i skolor och bostadsområden, framför allt i utveckla och effektivisera komplex samverkan för att förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet.
– De senaste åren har det brottsförebyggande arbetet haft högsta prioritet och att vi går in i det här projektet är ytterligare en satsning som ligger i linje med våra mål. Det kommer att innebära en förstärkning till det arbete som redan görs, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.
Projektet löper över tre år med start 2025 och är indelat i tre delar.
– Ett stort värde i det här arbetet blir den breda samverkan med andra aktörer där vi kommer att lära av varandra och professionalisera våra processer ytterligare. Vi som kommun har ett viktigt uppdrag och ett stort ansvar att skapa goda förutsättningar för alla barn och unga i Upplands-Bro och genom det här projektet kommer vi att stärka det arbete vi gör redan idag, säger Ida Texell, kommundirektör.
Kommunen åtar sig i avtalet att medfinansiera projektet med totalt 1 miljon kronor för hela tidsperioden samt att avsätta motsvarande en heltidstjänst varje år. Den som blir projektansvarig från kommunen är Kajsa Laurell, samordnare inom trygghet och brottsförebyggande frågor.
– Det här är ett viktigt arbete som vi redan har påbörjat och vi har kommit en bra bit. Projektet innebär dels en förstärkning i vårt arbete, dels externt stöd i att utvärdera och följa upp vad som faktiskt gett effekt i det arbete som vi har gjort hittills och det som vi kommer att göra framöver, säger Kajsa Laurell.
Särskild insats trygghet – tre delar
Den första handlar om att komplettera kommunens lägesbild över brott och otrygghet med ett tydligt barn- och ungdomsperspektiv. Unga kommer att inkluderas genom olika workshops. Syftet är att få stöd i att prioritera i vilka förebyggande trygghetsinsatser för barn och unga som kommunen ska satsa på.
Den andra delen handlar om att stärka lokal platssamverkan där bostadsbolag, socialtjänst, polis, skola och civilsamhälle ingår, samt att utvärdera effekten av denna.
Den tredje delen handlar om stöd i att utveckla den lokala samverkansstrukturen för att effektivisera arbetet med att motverka att barn och unga hamnar i grov kriminalitet genom konkreta åtgärder.
I projektet ingår samarbete med ett flertal myndigheter samt forskare från KTH. Det drivs av Skandias stiftelse Idéer för livet och den ideella ekonomiska föreningen Talangakademin. Projektet delfinansieras av Europeiska socialfonden.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Stängt
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?