Undersköterskorna – våra hjältar i vardagen!
Idag, på internationella undersköterskedagen, hyllar vi undersköterskornas viktiga arbete inom äldreomsorgen. En av dem är Matiyas som arbetar på Kungsgården.
Sommaren 2023 blev undersköterska en skyddad yrkestitel i Sverige. I Upplands-Bro finns ungefär 200 undersköterskor anställda i kommunala verksamheter – och fler behövs i framtiden, i takt med en ökande äldre befolkning. De flesta arbetar antingen inom hemtjänsten eller på kommunens vård- och omsorgsboenden men några undersköterskor finns också inom den förebyggande verksamheten.
– Undersköterskor behövs i alla livets faser och kan jobba med många olika saker! De är verkligen hjältar i människors vardag och förmodligen ett av de viktigaste yrken vi har i samhället. För den som är frisk kan det vara svårt att förstå hur det är att känna törst och inte själv kunna hämta ett glas vatten, med det är omsorgspersonalen som hämtar vattnet och håller i glaset. De finns där och gör stor skillnad för människor varje dag, säger Mirjam Brocknäs, chef för äldreomsorgen i Upplands-Bro kommun.
Ett viktigt yrke
Matiyas Kidane arbetar som undersköterska på Kungsgårdens vård- och omsorgsboende i Kungsängen. Här bor ett trettiotal personer och Matiyas känner dem alla. Han tycker att arbetet som undersköterska inom äldreomsorgen är både roligt och intressant.
– Det är roligt att jobba med människor och jag lär mig mycket av att lyssna och prata med våra boende om deras erfarenheter genom livet. När jag får dem att skratta och ser deras glädje känns det extra bra. Vi skojar mycket och har roligt tillsammans, även vi kollegor. Det är viktigt, säger Matiyas.
Han tycker att tålamod, empati och förmåga att lyssna är viktiga egenskaper för den som vill arbeta som undersköterska inom äldreomsorgen, särskilt i mötet med personer med kognitiva sjukdomar. Möjligheten att fördjupa kunskaperna genom vidareutbildningen till Silviasyster har därför varit mycket givande.
– Vi försöker alltid att se människan först och inte sjukdomen eller svårigheter som personen har. Det är viktigt att lära känna varje persons behov och personlighet för att kunna ge en bra omsorg, säger han.
Upplands-Bro kommun satsar på kompetensutveckling för omsorgspersonal via bland annat äldreomsorgslyftet och utbildningen till Silviasyster, en specialisering i demensvård för undersköterskor. Dessutom är alla verksamheter stjärnmärkta, vilket innebär att personalen har fått kunskap och verktyg för att kunna utveckla det personcentrerade arbetet på arbetsplatsen.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Stängt
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?