Panelsamtal: ”Grannarna viktiga för din beredskap”
Det var en engagerad publik som lyssnade till det panelsamtal som kommunen arrangerade under beredskapsveckan med rubriken ”Så kan vi hjälpas åt – hemberedskap med grannarna”.
Malin Grentzelius, moderator, Pontus Stordal, E.ON, Karin Lindeberg, Hyresgästföreningen, Cecilia Reuter, Villaägarnas riksförbund och Per Berkhuizen,Civilförsvarsföbundet.
Att heja på grannen kan betyda mer än bara god stämning i kvarteret. Goda grannrelationer kan ge bättre förutsättningar att klara kriser, det var panelen överens om, men vad kan vara bra att tänka på för att lyckas?
De som bjudits in för att diskutera hemberedskap tillsammans med grannarna var Cecilia Reuter, förbundsordförande i Villaägarnas riksförbund, Karin Lindeberg, bostadspolitisk chef i Hyresgästföreningen, Pontus Stordal, underhållsingenjör på elbolaget E.ON och Per Berkhuizen från Civilförsvarsföbundet och engagerad i Frivilliga resursgruppen i Upplands-Bro.
– En undersökning som Indikator Opinion gjorde åt oss i våras visar att det är en förskräckande skillnad mellan hyresgäster och de som äger sitt boende när det gäller krisberedskap. 43 procent av hyresgästerna uppger att de inte har någon granne de kan vända sig till, jämfört med 21 procent bland bostadsägare. Vi behöver lyfta vikten av att prata med grannarna men det behövs också engagemang, sa Karin Lindeberg.
En utmaning kan vara att fler hyresgäster har ont om plats att förvara nödmat, vatten och annat, ekonomin kan vara en annan.
– Hyresgästföreningen har lokaler, om man engagerar sig tillsammans med grannarna kan det vara en gemensam plats för vattendunkar, en vevradio, filtar, sa Karin Lindeberg.
"Folk vill hjälpa till"
Cecilia Reuter berättade att beredskap står högt på agendan hos Villaägarna och förbundet har gått med i Folk och försvar.
– I en kris kan en villa vara samlingsplats för fler än de som bor där. Den som kan måste orka hjälpa sin nästa. I en kris så visar de flesta sina bästa sidor, folk vill hjälpa till, det är viktigt att tänka på. Vi jobbar i våra lokalföreningar med att det är bra att göra saker ihop, ha kul tillsammans så man lär känna varandra, sa hon.
Pontus Stordal från E.ON tipsade om att utgå från sina kunskaper.
– Batterier och powerbanks är bra att ha hemma om strömmen går, har man en granne som inte är så teknisk så kan man försöka hjälpa till.
En fråga från publiken handlade om utbildningar, ifall man vill lära sig mer om beredskap.
– Vi har kostnadsfria webbutbildningar om hemberedskap, och vi håller även fysiska kurser. Den som vill kan också engagera sig i kommunens frivilliga resursgrupp, FRG, sa Per Berkhuizen.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Öppet
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?