Uppdaterad 19 september 2024
Skriv ut

Föräldraträffar om barns liv på nätet – en del av kommunens förebyggande arbete

Barn och unga spenderar alltmer tid med skärmar, mobiler och på sociala medier. Den digitala utvecklingen innebär många möjligheter men också stora risker och ett stort ansvar läggs på vårdnadshavare. På kommunens föräldraträffar i oktober möts vårdnadshavare, viktiga vuxna och professionella kring oro, funderingar och delar sina bästa tips.

Hur mycket ska föräldrar blanda sig i vad barnen gör i mobilen och vilka de har kontakt med? Hur tar man snacket om skärmtid och riskerna som finns för barn på nätet? Nyligen kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer kring skärmanvändning för barn och unga, framtagna på uppdrag av regeringen. Myndighetens råd för olika åldrar ska hjälpa föräldrar och barn att få balans mellan skärmtid och andra viktiga delar i livet, som fysisk aktivitet och sömn. Skärmtid minskar också risken för att barn exponeras för olämpligt innehåll.

– Vi vet att mobilen och sociala medier idag är ett ställe där barn lockas att testa alkohol, narkotika och andra farliga saker och kan dras in i kriminalitet. Intensivt skärmanvändande bidrar också till stress och psykisk ohälsa. Gränsen mellan ungas liv på nätet och i övrigt håller på att suddas ut och pressen att finnas på sociala medier är stor. Många föräldrar kämpar med hur de ska trygga sina barn på nätet men många har också bra strategier och tips att dela med sig av. Med föräldraträffarna vill vi fånga upp och sprida den samlade kunskapen till fler, säger Kajsa Laurell, samordnare inom trygghet och säkerhet på Upplands-Bro kommun.

Fortsättning på vårens föreläsning

I januari bjöd kommunen in till en föreläsning med kriminologen Maria Dufva om ungas trygghet på nätet. På höstens föräldraträffar i Bro och Kungsängen fortsätter samtalen, med konkreta tips på vad man som förälder behöver göra för att hjälpa sitt barn till ett tryggt liv på nätet. Föräldraträffarna den 6 och 8 oktober inleds med en kort återblick och gemensam introduktion. Därefter är det dags för samtal i mindre grupper som leds av en samtalsledare. Här kan föräldrar välja att lyssna in tips eller aktivt bidra med egna tips och funderingar. Träffarna avslutas med mat och mingel där det finns möjlighet att ställa frågor till kommunpolisen, familjebehandlare, föräldrastödjare, fältassistenter eller kommunens fritidsinspiratör.

Charlotte Falk, fritidsinspiratör, Kajsa Laurell, trygghet och säkerhet och Frida Arve Rindefors, föräldrastödjare.

Roliga aktiviteter för barnen

För att underlätta för vårdnadshavare välkomnas hela familjer till träffarna. Kommunens fritidsinspiratör och ledare från idrottsledarakademin ordnar roliga aktiviteter för barn i gymnastiksalen under tiden som föräldraträffen pågår. Aktiviteterna är anpassade för barn som är 9-12 år men även yngre och äldre syskon är välkomna. Träffen avslutas med att alla äter tillsammans.

– Samtidigt som föräldrarna träffas vill vi inspirera barnen till en aktiv fritid. De kommer att få prova på olika sporter, göra roliga övningar och få tid till umgänge och samtal. Forskning visar att fritidsaktiviteter är en stark skyddsfaktor mot framtida problem med till exempel psykisk ohälsa och kriminalitet. Vi i Upplands-Bro kommun arbetar aktivt med förebyggande och hälsofrämjande åtgärder och idrott och fritid är en självklar del i det arbetet, säger Charlotte Falck, fritidsinspiratör i kommunen.

Del av kommunens förebyggande arbete

Föräldraträffarna är en del i Upplands-Bro kommuns arbete med att förhindra att unga hamnar i kriminalitet. De är också en del av kommunens ANDTS-plan (förebyggande arbete kring alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar) och går i linje med regeringens brottsförebyggande strategi. I den pekas samverkan och stärkt föräldraansvar ut som två viktiga faktorer att arbeta med. Kommunen har bland annat en öppen mottagning för föräldrastöd där vårdnadshavare kan välja att boka tid eller komma på drop in för stödjande samtal.

Är du nöjd med informationen på sidan?