Uppdaterad 16 februari 2023
Skriv ut

Dags för åttonde Vårsalongen!

I morgon, lördag kl 13, i Kungsängens konsthall är det vernissage för den åttonde upplagan av Vårsalongen. Årets utställning bjuder på 33 verk, allt från glas och keramik till oljemålningar och textilkonst.

Collage med bild på kvinna och två konstverk

Tina Närefors, konstnärlig ledare i Föreningen Konstformer i Upplands-Bro hälsar alla välkomna till vernissage av Vårsalongen, lördag 4 februari kl 13. Uppe till höger, Kristina Steens konstverk Räven i klockan och nere till höger, Laine Noû Englesons tavla Katternas sommar, två av konstverken på utställningen.

Till årets vårsalong lämnades det in 46 bidrag. Av dessa valde en jury ut 33 konstverk som får vara med på utställningen. 12 av bidragen är konsthantverk.

– Mitt första intryck när jag såg de inlämnade konstverken var att färgerna har kommit tillbaka. Under pandemin var det mycket mörkare och dovare färgskalor. Nu är det ljust och färgsprakande, säger Tina Närefors, konstnärlig ledare och sekreterare i Föreningen Konstformer i Upplands-Bro.

Liksom tidigare år röstar besökarna fram en konstnär och en konsthantverkare som båda vinner titeln Årets Upplands-Brokonstnär 2023. Vinnarna får en gemensam utställning i Konsthallen i december. För den som har svårt att besöka utställningen på plats går det att se konstverken på webben och rösta digitalt.

– Ett av de starkaste vårtecknen är Vårsalongen! I år fylls vår fina konsthall med det människor behöver för att leva i form av känslor, färg och magi. Våra lokala konstnärer visar åter upp en godisskål av bredd och passion, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

Vårsalongen 2023

Vernissage lördag 4 februari kl 13 i Kungsängens konsthall. Invigningstal av Mats Högberg (M), kultur- och fritidsnämndens förste vice ordförande.

Utställningen pågår 4 februari - 25 mars.

Röstningen är öppen fram till och med 14 mars.

Den 15 mars presenteras Årets Uppplands-Brokonstnär 2023.

Årets jury har bestått av Ida Texell, kommundirektör, Eva Falk, verksamhetsutvecklare/strateg på kultur- och fritidskontoret, Mattias Peterson Ersoy, kultur- och fritidsnämndens ordförande och Beatrice Jurdell, konstnär från Bålsta.

Se Vårsalongen digitalt

Är du nöjd med informationen på sidan?