15JUN2022

Över 100 000 blommor planterade i Bro

Under den 2–3 juni såddes över 100 000 blommor i Bro genom sprutsådd, en teknik som går ut på att med maskin spruta ut fröer tillsammans med vatten och näring. Sådden av blommorna genomförs som en del av projektet Omdaning Bro.

De blommor som planterats är 30 000 solrosfröer och 2000 kvadratmeter ängsfröer. Ängsfröblandningen innehåller 40 olika arter, bland annat Rosenskära, Blåklint, Prästkrage, Förgätmigej och Ringblomma. Flera av blommorna är fleråriga, vilket innebär att de kommer växa upp under vår och sommar flera år i rad.

– Blommor är något som uppskattas av både människor och insekter. Genom denna insats skapar vi både en vackrare utemiljö och stärker den biologiska mångfalden i Bro, säger Sara Bergkvist, delprojektledare inom Omdaning Bro.

I stället för att manuellt strö ut frön för att sedan vattna och gödsla så används en maskin där fröer blandade med vatten och cellulosa sprutas ut över jorden. På så sätt behöver man inte vattna och gödsla efter sådd.

– Sprutsådd är en metod som sparar många arbetstimmar, säger Sara Bergkvist.

Måndagen den 20 juni planeras även sommarblommor i krukor i Bro centrum.

Relaterade nyheter

  • 20 JUN 2022
    Nu har du som är intresserad av odling möjligheten att byta sticklingar med andra odlande kommuninvånare. Onsdagen den 22 juni klockan 18-19 arrangeras en sticklingbytarkväll av ideella odlingsentusiaster i Aktivitetscontainern vid...
  • 2 JUN 2022
    Wallstreet Stockholm är en konstfestival som kommer att pågå i Bro under juni till augusti med konstverk och aktiviteter. Lördagen den 4 juni kl 11-13 invigs konstfestivalen i Bro Centrum.
  • 25 MAJ 2022
    Inom projektet Omdaning Bro har Finnstastigen pekats ut som ett viktigt stråk mellan Finnsta och centrum. Finnstastigen är en gångväg som många använder för att ta sig mellan centrum och bostäderna i Finnsta. Även cyklister och mopedåkare...
Upp