14JUN2022

Trängsel på stranden? Kolla webben före ditt besök vid Lillsjön!

Vattentemperatur, trängsel, antal lediga P-platser och mer. Badplatsen vid Lillsjön är numera uppkopplad mot kommunens webb så att du i realtid kan se status på flera parametrar. Nu kan du planera ditt besök så att det blir som det passar dig bäst.

Strand och skog från ovan.

Kommer jag att hitta parkeringsplats? Finns det lediga kajaker i uthyrningen? Är det många på frisbeegolfbanan och hur ser det ut med folk i motionsspåret?

Nu behöver du aldrig chansa när du ska bege dig till Lillsjön för bad, paddling eller andra aktiviteter. Det är bara att gå in på kommunens webb så får du överblick.

Inom innovationsprojektet "Där teknik möter natur", använder kommunen ”Internet of things”, kallat IOT, för att mäta och tillgängliggöra uppgifter för allmänheten.

– Det här är ett bra exempel på hur man med hjälp av teknik kan ge ännu bättre service till invånarna i Upplands-Bro. Det är mycket positivt och det är därför som digitalisering spelar en viktig roll i utvecklingen av kommunens arbete, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Trender över tid

Varje sak som mäts på platsen, som till exempel vatten- och lufttemperatur, visas i realtid på kommunens webb. När det är många lediga p-platser och ingen trängsel, är den punkten på webbsidan grön, blir det fler bilar och människor, skiftar färgen till gult och vid hög belastning lyser det rött.

Man kan även klicka sig in på statistik som byggs upp över tid, och få en uppfattning om vilka dagar och tider som det brukar vara mest folk, och minst folk, som rör sig i området.

Även livbojen är uppkopplad, försvinner den från sin plats så får kommunen en signal om det.

– Innovationsprojet som detta gör att vi utvecklar vårt arbete och servicen till invånarna. Vi hoppas att den här datan på webben ska underlätta och glädja folk i sommar, säger Johan Hedberg, digitaliserings- och IT-chef.

Relaterade nyheter

  • 17 JUN 2022
    I slutet av augusti och början av september arrangerar kommunen festligheter för stora och små på torgen i Bro och Kungsängen. Deltar gör föreningar, lokala företag, politiker och kommunens verksamheter. Välkommen till två dagars trevliga...
  • 7 JUN 2022
    Här hittar du årets sommarlovsprogram med massor av roliga saker att hitta på. Aktiviteter kommer att publiceras löpande på den här sidan under hela sommaren, så håll koll här!
  • 4 JUN 2022
    Måndag den 6 juni är det Sveriges nationaldag. Efter två år av digitalt firande på grund av pandemin så blir det i år efterlängtade festligheter både i Bro och Kungsängen. Arrangörer för evenemangen är Bro-Lossa Hembygdsförening,...
Upp