12JAN2022

Ny e-tjänst för fastställande av föräldraskap

Gifta par som får barn registreras automatiskt som föräldrar, men om man inte är gift behöver föräldraskapet fastställas. Från den 1 januari 2022 kan man anmäla föräldraskap inom 14 dagar från barnets födelse med en e-tjänst från Skatteverket.

Bild: Mostphotos

I en ny e-tjänst hos Skatteverket kan ogifta, nyblivna föräldrar registrera sitt föräldraskap via sin dator eller mobil och behöver inte göra ett besök hos sin kommun. Samtidigt kan man också anmäla gemensam vårdnad.

Övriga villkor är att:

 • » den som har fött barnet vet vem den andra föräldern är
 • » föräldrarna är folkbokförda i Sverige
 • » föräldrarna har svenska personnummer och bank-id


Har det gått längre tid än 14 dagar från barnets födelse, eller om man inte kan eller vill använda tjänsten, kan man istället få hjälp att göra en föräldraskapsbekräftelse hos Familjerätten. Familjerätten är gemensam för Upplands-Bro och Järfälla.

Relaterade nyheter

 • 20 MAJ 2022
  Många deltog när nya Nyckelbergsparken i Brunna invigdes av tekniska nämndens ordförande Marcus Sköld (M) under fredagseftermiddagen. Parken fick tummen upp av besökarna som genast gav sig på att testa linbanor, klätternät, rutschkanor,...
 • 20 MAJ 2022
  I härligt majväder invigdes Café 4-an på Torget 4 i Kungsängen, Upplands-Bro. Verksamheten är en del i Upplands-Bro kommuns arbetsmarknadsinsatser och ska ge de som står utanför arbetsmarknaden en väg tillbaka till arbetslivet.
 • 20 MAJ 2022
  Trädäcket längs Lillsjöns vattenlinje vid Högnäsvägen i Sylta är avstängt. En besiktning är genomförd och kommunen har beställt en åtgärdsplan. Reparationen startar så snart som möjligt .
Upp