29NOV2021

Sagornas rum har öppnat för barnen

I lördags invigdes det efterlängtade Sagornas rum i Brohusets bibliotek. Ett rum som ska inspirera barns läsintresse och där konstnärerna Leif och Wille Högström tillsammans med illustratören Sven Nordqvist, pappa till de älskade barnboksfigurerna Pettson och Findus, har skapat den fantasifulla inredningen.

– Barnens sagor och berättelser har återfått sin plats i Bro Bibliotek och äntligen är barnavdelningen hel med verkstan och sagornas rum som bildar en fin helhet. Jag hoppas många barn framöver får möjlighet att hitta sin egen berättelse här hos oss, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, som var med och invigde rummet tillsammans med Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

– Böcker öppnar dörrar till nya världar. Och som i Narnia finns det en hemlig ingång bibliotekets nya Sagornas rum. Vi hoppas att det här rummet kommer att bidra med mycket läsglädje, säger Mattias Peterson.

Två personer tittar in i kameran

Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, och Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande framför ingången till Sagornas rum.

Rummet är tänkt att primärt användas till bibliotekets sagostunder för barn som är 3 - 9 år gamla, men kommer även att utnyttjas till samlingar och information för barn i andra åldrar.

– Skaparna Leif, Wille och Sven har gjort ett fantastiskt jobb med utformningen tillsammans med arkitekten Magnus Gissén och vi är väldigt nöjda med slutresultatet, säger Olof Språng, avdelningschef bibliotek, som hållit i projektet.

– Planen var att det skulle vara klart för längesedan men pandemin har försenat det hela, så det känns fantastiskt roligt att äntligen kunna börja använda det, tillägger han.

Tittskåp som ser ut som en bokhylla

Tittskåp signerat Sven Nordqvist.

Vägg med tavla

Tavlan med tydlig inspiration från världberömda Mona Lisa.

Ingången till Sagornas rum sker via en lönndörr, dold av en bokhylla i bibliotekets barnavdelning. Inredningen för tankarna till både Harry Potter och Narnia, men skaparna har också hämtat inspiration från andra sagor.

På en av väggarna ses en tavla som bär på tydliga likheter med gåtfulla Mona Lisas leende, men där kvinnan lite diskret håller i ett lånekort. På en annan vägg finns ett litet tittskåp där figurerna inne i skåpet har det där kluriga och omisskännliga uttrycket signerat Sven Nordqvist. Och den som tittar upp i taket ser svävande stearinljus och en massa stjärnbilder som tänds med speciella knappar.

Ett av de barn som besökte rummet vid invigningen var fyraårige Luca. Han var klart imponerad.
– Stjärnhimlen var cool och rummet var magiskt. Det får 150 miljarder trollspön i betyg! säger han.

SE FILMEN: Sagornas rum i Bro bibliotek

Relaterade nyheter

  • 17 JUN 2022
    I slutet av augusti och början av september arrangerar kommunen festligheter för stora och små på torgen i Bro och Kungsängen. Deltar gör föreningar, lokala företag, politiker och kommunens verksamheter. Välkommen till två dagars trevliga...
  • 14 JUN 2022
    Vattentemperatur, trängsel, antal lediga P-platser och mer. Badplatsen vid Lillsjön är numera uppkopplad mot kommunens webb så att du i realtid kan se status på flera parametrar. Nu kan du planera ditt besök så att det blir som det...
  • 7 JUN 2022
    Här hittar du årets sommarlovsprogram med massor av roliga saker att hitta på. Aktiviteter kommer att publiceras löpande på den här sidan under hela sommaren, så håll koll här!
Upp