4AUG2021

Tryggt och kul på Hörnet – mellanstadiebarnens sommarställe i Bro

Hörnet i Bro är kommunens nya satsning på en öppen sommarlovsverksamhet för yngre barn. Som en fritidsgård för 9-12-åringar – en trygg plats att vara på under sommarlovet med roliga aktiviteter.

Bild på man och kvinna i en soffa.

Fritidsledarna Dylan Baban och Shakar Karim jobbar på Hörnet, en öppen verksamhet i Bro för 9-12-åringar.

Barnen som är på plats när vi besöker verksamheten, som ligger i ett hörn av Broskolan, är överens: Hörnet är toppen.

– Det är bra här, vi har jätteroligt, säger en pojke som börjar fyran om några veckor.

Fritidsledarna Dylan Baban och Shakar Karim har omvandlat ett klassrum och en foajé till en lokal för pingis, spel, pyssel, tv-spel och umgänge. Namnet Hörnet har barnen själva kommit på och röstat fram.

– Vår målgrupp är barn som ska börja fyran, femman och sexan i höst. De är för unga för att gå till fritidsgården och många har därför varit ute hela dagarna, ofta i centrum. När vi öppnade gick ryktet snabbt så här var barn redan från start, säger Shakar Karim.

– I början var det flera föräldrar som kom förbi och pratade med oss. Alla var positiva till den här verksamheten, den har tagits emot jättebra, fortsätter hon.

Syftet med Hörnet är att erbjuda mellanstadiebarnen en plats att söka sig till med trygga vuxna. När de har utomhusaktiviteter håller de sig därför alltid i närheten, på gräset utanför lokalen eller i Stjärnparken.

– Det är en helt öppen verksamhet, barnen får komma och gå som de vill. Vi har tydliga ”fritidsgårdsregler” som kräver att barnen tar eget ansvar. Vi jobbar för att bygga en gemenskapskultur där vi hjälps åt. Vi städar upp tillsammans efter våra utomhusaktiviteter och vid tv-spelet har vi gått från tjafs till att barnen själva sköter en turordningslista. Vi ser att många har mognat över sommaren, säger Dylan Baban.

Verksamheten fungerar på många sätt som en brygga, säger han:

– Vi har hittat på saker tillsammans med Bro fritidsgård och med idrottsföreningar som FUBB basket och Bro IK. Vi har deltagit i Sommar i Bro-aktiviteterna som hålls varje fredag och haft en del samarbeten med Sparks. Dessutom kommer fältarna hit ibland och även väktarna. På så sätt bygger barnen relationer med flera trygga vuxna här i Bro, säger han.

Relaterade nyheter

  • 6 DEC 2021
    Lördag 11 december blir det pysselverkstad i Bro bibliotek för alla barn. Kom och skapa julprydnader och häng sedan upp dem i den stora julgranen på torget. Det blir samtidigt grillning och fika på torget för alla
  • 6 DEC 2021
    Kommunen gör en översyn av badplatser i Upplands-Bro. Var med och påverka utvecklingen av kommunens stränder genom att svara på webbenkäten nedan, det tar endast några minuter. Din åsikt är viktig!
  • 2 DEC 2021
    Det kunde ha blivit en storbrand i sporthallen vid Upplands-Brogymnasiet den 12 oktober, men Susanne Lindqvist och Anna Stegius ingrep och lyckades släcka elden. I dag prisades de av brandkåren för sina insatser.
Upp