14JUN2021

Restaurering av Lejondalssjön i full gång

Efter en paus över vintern och våren har nu arbetet med att restaurera Lejondalssjön återupptagits. Den specialbyggda båten som används kommer att vara på sjön ända fram till september - oktober.

Båten som renar Lejondalssjön.

Båten som renar Lejondalssjön kör ännu en vända för att sprida aluminiumsalterna.

Arbetet smygstartade redan i oktober 2020, men tog en paus över vintern.

Det är en omfattande plan som kommunen har antagit för att förbättra vattenkvaliteten. Sjön är övergödd och höga halter av fosfor i bottenvattnet bidrar till algblomningen. Efter en restaurering på 1990-talet förbättrade situationen, men nu krävs en ny insats.


I stället för att sprida aluminiumsaltet i ytvattnet, som är en vanlig åtgärd, används en teknik med specialbyggda slangar som sprider saltet i sjöns bottensediment.


– Det här gör att träffsäkerheten blir mycket bättre. Behandlingen sker där den gör som mest nytta. Normalt sett ser man resultatet inom bara ett par dagar. Vattnet i sjön blir mycket klarare, säger Göran Andersson på Vattenresurs AB som på kommunens uppdrag ansvarar för restaureringen av sjön.

Se ett kort videoklipp om båten som renar sjön:

Relaterade nyheter

  • 19 NOV 2021
    Representanter för kommunen besökte E.ON:s nya anläggning på Högbytorp i Bro. Ett intressant studiebesök om hur avfall används som resurs och återvinns till material och energi.
  • 12 NOV 2021
    450 bostäder, en förskola, torg och park. I centrala Kungsängen växer området runt Ringvägen fram. Nu pågår arbetet med själva vägen som ska omvandlas till ett gångfartsområde med körsbärsblom och 100 parkeringsplatser.
  • 11 NOV 2021
    För att tålmodigt och frekvent skapa förbättringar inom kommunen, som gynnar både människor och miljö, får Johan Björklind Möllegård, kommunekolog, 2020 års interna miljöstipendium. Han tog emot priset på onsdagens möte i kommunf...
Upp