11DEC2020

Wienervals och trerätters när Norrboda förskola firade Nobeldagen

På Norrboda förskola är Nobelfirandet en tradition sedan flera år. Här varvar barnen och pedagogerna egna experiment och historielektioner med wienervals och trerätterslunch.

En grupp barn runt ett matbord.

”Vi älskar den här soppan!” säger Tiffany, till vänster. Kompisarna Tuva, Philip, Mason, Enes och Milton håller med.

Det är Nobeldagen 10 december och många barn på Norrboda förskola har klätt upp sig dagen till ära. Det är tyll och paljetter, skjortor och välkammade frisyrer. På smartboarden rullar utdelningen av Nobelpriser från tidigare år och en blågul flagga hänger över lekmattan.

Men femåringarnas fokus är just nu vad som kommer att hända när pedagogen Jorge Gomez häller ättika i burken med bikarbonat som står på bordet framför dem.

– Det blir skum! ropar de i kör.

Och en gas (koldioxid), visar det sig, när Jorge Gomez släcker ett stearinljus bara genom att hålla burken nära.

Barnen berättar om flera experiment som de har gjort, precis som de riktiga pristagarna, och de har stenkoll på Nobeldagen.

– Idag är dagen när Nobel dog. Då ville han ha ett pris som man skulle ge till dem som har gjort något väldigt-väldigt bra. De får medaljer, säger Tiffany.

Att det brukar vara en stor fest med kungen vet alla – var det på stadsslottet?

– Nej, stadshuset! säger Philip.

Tradition i elva år

Vid ett bord sitter förskoleläraren Åsa Persson som tog initiativet till nobeltraditionen för elva år sedan. Hon tillverkar medaljer som ska delas ut till alla barn senare.

­– Vi kopplar Nobelfirandet till undervisningen på flera olika sätt och det leder alltid till många intressanta diskussioner. Vi pratar om hur det var i Sverige på 1800-talet när Alfred Nobel föddes och vi har haft samtal om fattigdom och döden. Barnen får göra egna experiment och de lär sig nya ord som kemi och fysik, säger Åsa Persson.

Kollage, två porträtt, en kvinna, en man.

Åsa Persson tillverkar medaljer till vart och ett av barnen på Norrboda förskola. Emil Spanos står för den goda maten.

 När experimenterandet är över för den här gången är det dags för wienervals. Barnskötaren Lena Lindgren drar igång musik och en video att inspireras av på smartborden. Barnen ger allt de har innan det blir Nobellunch.

I matsalen har kocken Emil Spanos, som jobbat internationellt flera i restaurangkök, förberett en festmåltid. Varje barn har fått en personlig lunchinbjudan och förrätten, potatis- och purjolökssoppa, slinker ner till förtjusta utrop. Ugnsbakad kyckling och klyftpotatis med egenslagen bearnaisesås likaså.

Barnen ger samstämmigt tummen upp till Nobeldagen.

– Det är roligt och speciellt, slår Tiffany fast.

Det bästa kommer sist, är de överens om. Milton avslöjar:

– Det blir marängsviss till efterrätt!

Se filmen när barnen dansar!

Relaterade nyheter

  • 15 APR 2021
    Under flera år har barnen som går på förskolan Ekhammar haft verksamhet i tillfälliga lokaler. På Utbildningsnämndens möte den 6 april beslutades att dessa lokaler ska avvecklas senast 2022-01-01 och barnen flytta till den nybyggda...
  • 1 APR 2021
    Huvudmannen har beslutat att fortsätta med delvis fjärrundervisning med en årskurs på skolan och två årskurser på distans efter påsklovet då smittspridningen ökat igen den senaste tiden. Vi har då valt att prioritera eleverna i årskurs...
  • 22 MAR 2021
    Är du en framtida lastbilsförare? I augusti drar nästa omgång av yrkesförarutbildningen igång i Upplands-Bro. Sista ansökningsdatum är 16 maj 2021.
Fråga oss
Upp