30SEP2020

Balansera mera – att motverka fallolyckor

Varje år hålls balansveckan Balansera mera, då motverkande av fallolyckor är i fokus. Det finns mycket man som äldre person kan göra för att minska risken att falla.

Fallolyckor är den olyckstyp som orsakar flest dödsfall, inläggningar på sjukhus och flest besök på akutmottagningar. Varje år avlider ungefär 1 000 personer i Sverige efter fallolyckor. Varje år faller cirka 70 000 personer och skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus.

Med åldern ökar risken för att du ska ramla och få ett benbrott eller en spricka i skelettet. Det beror på att skelettet blir skörare, samtidigt som många också får sämre syn och balans. De flesta som faller gör det hemma i bostaden.

Den 1 oktober uppmärksammas FN:s internationella äldredag och i anslutning till dagen pågår också Balansera mera, en kampanj där mat, motion och medicin är temat.

I Upplands-Bro kommun brukar Balansera mera uppmärksammas av hälso- och sjukvårdsenheten med föreläsningar och utställningar i Kulturhuset. I pandemins spår sker balansveckan i år istället digitalt. Genom att titta på filmerna nedan kan du och dina anhöriga få tips kring hur fallolyckor kan motverkas.

Relaterade nyheter

  • 15 JUN 2022
    För dig som är över 65 finns flera aktiviteter att delta i under sommaren. På programmet finns bland annat hjälp med tekniken och motion i olika former. För mer information och anmälan till aktiviteterna, se längst ner på sidan.
  • 7 JUN 2022
    Skolmiljön passade Eva Burmans son illa. Ströfrånvaron ökade i högstadiet och följde med till gymnasiet, där glöden för att inhämta kunskap snabbt släcktes och ersattes av hemmasittande. – Framtidslabbet gav oss stöd precis när vi...
  • 26 MAJ 2022
    I lunchsändningen av Dagens Eko (Sveriges Radio P1), klockan 12.30 idag, kan du lyssna till ett reportage om det dansprojekt som nu genomförs på Kvistberga och Kungsgårdens boenden i Upplands-Bro kommun. I projektet har professionella...
Upp