23JUN2020

Rösta fram Upplands-Bros bidrag till FunkisFestivalens konstutställning

Upplands-Bro är en av 22 kommuner som varje år gemensamt arrangerar FunkisFestivalen, en sångtävling för personer med funktionsvariation. I år kommer en konstutställning att hållas i samband med finalen i augusti. Nu kan du vara med och rösta fram vem som ska få representera Upplands-Bro.

Fem personer framför tavlor.

Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande tillsammans med konstnärerna Emelie, Matilda, Mattias och Jonas och deras verk.

Just nu pågår en konstutställning i kommunhusets entré i Kungsängen. Fyra funkiskonstnärer deltar med varsin tolkning av årets vinnargrupp i den lokala omgången av FunkisFestivalen, ”Albin och bröderna Bjerkestrand”.

De fyra tavlorna har olika uttryck och är gjorda med olika tekniker – måleri, text och kollage – och nu tävlar de om att få representera Upplands-Bro i den konstutställning som ska hållas i samband med sångtävlingens final i augusti.

Vinnartavlan kommer dessutom att tryckas upp som motiv på t-shirts.

I förra veckan var det vernissage med bubbel och mingel. Samtliga konstnärer, Emelie, Jonas, Mattias och Matilda, var på plats och peppade på att få se sina alster upphängda tillsammans.

– Jag har ritat sedan jag var liten, som min mamma. Det ligger i släkten, berättade Matilda.

Mattias har inte bara skapat en av tavlorna, han ingår dessutom i gruppen som framför årets låt för Upplands-Bros räkning.

– Jag hoppas på att vi vinner den stora finalen, det känns bra! sa han.

Två män framför en rollup.

Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, och Derun Amin, som tidigare vunnit FunkisFestivalen, ingår båda i juryn.

"Alla kan skapa"

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Mattias Peterson (C), höll tal innan han avtäckte tavlorna.

– Konsten är till för oss alla. Och alla kan skapa konst. Här finns en utställning där verken skapats av personer som inte låter någonting stoppa dem, sa han bland annat.

Vinnarbidraget utses dels av en jury som förutom Mattias Peterson består av Derun Amin, tidigare vinnare i FunkisFestivalen, samt kommunens kultur- och fritidschef Hannah Rydstedt Nencioni och kommundirektören Ida Texell, som båda deltog via länk.

Men juryn bestämmer inte själv. Alla som vill kan vara med och rösta fram vinnartavlan, tävlingen pågår veckan ut!


Fyra tavlor hänger på en vägg.

Varje tavla har fått en siffra. För att rösta anger man siffran på sin favorittavla (se faktaruta). Klicka på bilden för att förstora!

Så gör du för att rösta!

 • Skicka ett sms med den siffra som din favorittavla har till 072-178 86 92.
 • Det går också bra att rösta i kommunhusets entré i Kungsängen, där tavlorna hänger, genom att posta din röst i röstlådan som finns där (förtryckta lappar finns på plats).
 • För att undvika kompisröster har konstnärernas namn tejpats för.
 • Du kan rösta fram till och med fredag 26 juni.

Relaterade nyheter

 • 18 SEP 2020
  Nu drar scenhösten 2020 i gång med Kultur Upplands-Bro. Efter en tuff vår med många inställda evenemang öppnar nu kommunens scener igen med ett fullmatat program. Självklart anpassat efter rådande rekommendationer – och dessutom gratis...
 • 5 SEP 2020
  Nu invigs den nya sporthallen, anpassad för bordtennis, i Kungsängen. För att undvika en stor folksamling görs d et med en invigningsfilm. Ta del av tal och intervjuer, spana in hallen och njut av spelet när OS-legenden JO Waldner...
 • 31 AUG 2020
  I torsdags kväll premiäröppnade fritidsgården Bro:n i nygamla lokaler i Broskolan. Det firades med bandklippning och tal av såväl engagerade ungdomar som politiker.
Upp