18JUN2020

Deras idé blev sommarjobb – premiär för tidningen Ungdomsnytt

När kompisarna Natan, Abdinajib, Hussein och Eli-Antonio bestämde sig för att starta en tidning tog de sin idé till kommunens fältare. Nu blir ungdomsredaktionen sommarjobb för totalt 13 unga Upplands-Broare.

Sex stycken killar på en runt ett bord på en balkong i solen.

Eli-Antonio Gorges, Natan Michael, Abdinajib Said och Hussein Ahmad drev idén om att få starta en ungdomstidning inom ramen för kommunens feriearbete. Fältassistenten Sharmarke Elmi har stöttat dem i processen och Dylan Baban (t v) kommer att handleda redaktionen under sommaren.

Målet med webbtidningen, som fått namnet Ungdomsnytt, är tydligt.

– Vi vill bidra till att Upplands-Bro ska vara tryggt. Man får ofta höra om problem men vi vill berätta om allt som är bra här också, säger Eli-Antonio Gorges.

Abdinajib Said fyller i:

– Och vi vill att ungdomars röster ska bli hörda, säger han.

Vill nå både unga och vuxna

Idén föddes för att de fyra kompisarna tyckte att vuxna ofta skrev negativt om ungdomar i Upplands-Bro i lokala facebookgrupper. De hoppas nu att tidningen ska bli en motvikt.

– Vårt mål är att rikta oss till andra ungdomar, absolut, men vi hoppas även att vuxna kommer att läsa våra texter, säger Eli-Antonio Gorges.

Fältassistenten Sharmarke Elmi har stöttat vännerna och hjälpt dem att göra idén till verklighet.

– Det kändes självklart när de kom med ett sådant bra initiativ, det är fantastiskt att ungdomarna själva har drivit fram det här, säger han.

Ubro ger plats

Artiklarna kommer att publiceras på den lokala nyhetssidan Ubro, som drivs av Brobon Karin Sidén sedan åtta år tillbaka. Hon tycker att ungdomarnas tidningsidé rimmar väl med hennes egen.

– För mig är det väldigt viktigt att lyfta även positiva saker. Man ska inte undvika problem men det handlar om att få någon slags balans, annars är det orättvist mot Upplands-Bro. Att detta dessutom är ett initiativ från ungdomarna själva är supercoolt, självklart vill jag stötta det genom att låta dem publicera texter på Ubro, säger Karin Sidén.

Det redaktionella arbetet har precis dragit igång, håll utkik på Ubro.se efter ungdomarnas artiklar från nästa vecka!

Relaterade nyheter

  • 5 AUG 2020
    Spridningen av coronaviruset och konsekvenserna för hälsa, välmående och ekonomi kan skapa oro som påverkar vardagen negativt. Nu har region Stockholm tagit fram ett kostnadsfritt självhjälpsprogram för den som vill lära sig att hantera...
  • 28 JUL 2020
    För att visa sitt stöd för allas värdighet hissar Upplands-Bro kommun regnbågsflaggan vecka 31 i Kungsängens och Bro centrum.
  • 16 JUL 2020
    Sedan sprängningen i Upplands-Bro den 29 juni pågår ett brett polisiärt arbete i området i tät samverkan med kommunens organisation och verksamheter. Den förstärkta polisnärvaron kommer att fortsätta en tid framöver, skriver polisen...
Upp