3JUN2020

Förskolebarn möter Tengai

Som första barngruppen i världen har barnen på Brunna förskola i Upplands-Bro fått träffa och prata med den svenskutvecklade intervjuroboten Tengai.

 • – Det finns ett stort värde i att framtidens medarbetare får en möjlighet att möta framtidens teknik, säger Havva Ilhan, biträdande personalchef i Upplands-Bro kommun, en av initiativtagarna till mötet.

Upplands-Bro blev uppmärksammat förra året då kommunen var först i världen att använda Tengai vid rekrytering av nya medarbetare. Detta för att åstadkomma en mer rättvis och fördomsfri rekryteringsprocess.

Nu har samarbetet med företaget Tengai, som byggt roboten, återupptagits och utvecklats. I en paus mellan alla anställningsintervjuer fick roboten träffa framtidens medarbetare, 4 – 6 år gamla barn på Brunna förskola, bland annat som ett led i digitaliseringsarbetet och den IKT-strategi (Informations- och Kommunikationsteknik) som kommunen jobbar med.

Barn på Brunna förskola i Upplands-Bro kommun sitter framför intervjuroboten Tengai.

Förskolebarnen på Brunna förskola träffar Tengai, som första barngrupp i världen.

 • – Jättespännande! Vi har under våren varit med barnen på Tekniska museets robotutställning. Barnen har diskuterat vilka robotar de skulle vilja skapa och gjort ritningar om robotens funktioner. De har byggt egna robotar av återvunnet material i ateljén, så de var bra förberedda inför mötet med Tengai, säger Ella Heickell, ateljerista och pedagogisk utvecklingsledare i enheten Brunna förskolor i Upplands-Bro kommun, som födde idén med att förskolebarnen skulle kunna möta intervjuroboten.

Barnens frågor till roboten var många: Kan du laga mat? Kan du städa? När dog dinosaurierna ut? Hur gammal blir en nyckelpiga? För att nämna några exempel.

När frågan om god mat kom upp svarade roboten utan att tveka ”pizza”, till barnens förtjusning. Mest skratt lockade robotens övning med skalor för att värma upp rösten. ”En gång till!”, ropade barnen i kör.

 • – Förutom att ge barnen en inblick i tekniken så handlar det om att bejaka deras nyfikenhet. Det jobbar vi mycket med på förskolan, säger Gunilla Karlsson, rektor på Brunna förskolor.
6-åriga Isabella på Brunna förskola möter roboten Tengai.

6-åriga Isabella på Brunna förskola möter roboten Tengai.

Relaterade nyheter

 • 17 JUN 2022
  Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
 • 16 JUN 2022
  Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
 • 30 MAJ 2022
  Maria Lundin, rektor för Kristallens, Råby samt Norrängens förskolor i Upplands-Bro kommun, är en av tre finalister i Skolledargalan 2022 - ett återkommande evenemang för att lyfta och hylla skolledare. Maria Lundin är finalist i kategorin...
Upp