2JUN2020

Här peppar eleverna för högläsning hela sommarlovet

Organiserad högläsning för alla barn i årskurs F-3 – även på fritids. Projektet Läsa äger har pågått i tre pilotskolor under läsåret. Resultaten är goda och till hösten planeras implementering på samtliga kommunala fritidshem i Upplands-Bro.

Tre kvinnor och två barn. Ballonger i bakgrunden.

Linda Martins, projektledare för Läsa äger, Ida Texell,kommundirektör och Lisa Bergman, rektor på Lillsjöskolan, peppade igång sommarläsning med eleverna på fritids, bland andra Elsa och Maja Bergman men dans, t-shirts och böcker.

Läsa äger verkligen, enligt eleverna på Lillsjöskolan. Genom projektet har de alla tagit del av organiserad högläsning - inte bara på lektionstid, utan även på fritids.

– Vår fritidsfröken Emelie brukar läsa. Vi har filtar och kuddar och det är alltid lugnt för det är bra böcker och man vill ju höra vad som händer, berättar Elsa Edman i 3 C.

Lillasyster Maja instämmer och meddelar att spännande böcker är de bästa.

Positiv utveckling

Även rektor Lisa Bergman är nöjd efter att Lillsjöskolan, som en av tre pilotskolor i kommunen, har deltagit i projektet under läsåret. De andra pilotskolorna är Bergaskolan och Råbyskolan.

– Det här är otroligt viktigt! Det handlar om att förbättra läsförståelsen och vi ser redan en positiv utveckling i resultaten av treornas nationella prov och andra screening-test som vi gör, säger Lisa Bergman.

Projektet är ett samarbete mellan fritidshemmen, skolbiblioteket, folkbiblioteket och vårdnadshavarna.

– Planen är att fritidshemmen på alla kommunala skolor i Upplands-Bro ska jobba med Läsa äger från och med augusti, säger Linda Martins, pedagogisk utvecklare och projektledare.

Bokkalas med kommundirektören

För att uppmärksamma satsningen ordnades festligheter på pilotskolorna den 1 juni och kommundirektör Ida Texell delade ut t-shirts och varsin bok till barnen, och passade dessutom på att dansa med eleverna.

– Det viktiga är att väcka lusten till läsning, det ska vara roligt. Och så att vi alla läser i sommar, gammal som ung! sa hon.


Två tonåringar tar emot varsin tröja av två kvinnor.

Michelle Bendiksen, 17, och Ida Backlund, 16, är två av kommunens feriearbetare som ska jobba med Läsa äger under sommaren. Här tar de emot t-shirts av kommundirektör Ida Texell och Lillsjöskolans rektor Lisa Bergman.

Fortsätter på sommarlovet

Firandet på skolgården var inte bara för att fira läs-året som gått utan även för att kicka igång fortsättningen av Läsa äger, som ska pågå under sommarlovet.

En del av kommunens feriearbetande ungdomar ska sommarjobba på fritidshemmen.

– Uppgiften är att hålla i en fysisk aktivitet och en högläsning varje dag. Det ska blir kul, säger Ida Backlund, 16, som ska vara på Lillsjöskolans fritidshem.

17-åringa Michelle Bendiksen, som ska vara på Råbyskolan, instämmer.

– Jag tänker att barnen ska få vara med och påverka vilka böcker vi ska läsa. Då blir de mer engagerade, säger hon.

Relaterade nyheter

  • 25 NOV 2021
    Upplands-Brogymnasiet är med på den digitala gymnasiemässan 25-27 november. Massa info i montern och du kan ställa frågor direkt i chatten till våra studie- och yrkesvägledare!
  • 23 NOV 2021
    I januari är det dags för gymnasieval för alla elever i årskurs nio. I slutet av november hålls den årliga gymnasiemässan – digitalt. I tre dagar kan du få information om över 100 skolor i Stockholms län. För mer information om Upplands-Brogymnasiet...
  • 19 NOV 2021
    Hur långt har arbetet med Agenda 2030 kommit? Varför går det så långsamt när alla vet vad som behöver göras? Varför tar ingen av världens ledare en riktig ledartröja och styr arbetet? Frågorna haglade när kommundirektör Ida Texell...
Upp