21NOV2019

Förskolan tände 1500 ljus på Barnkonventionsdagen

Från och med nästa år blir FN:s konvention om barnets rättigheter lag i Sverige. Förskolorna i Upplands-Bro firade detta med en ljusmanifestation på Barnkonventionsdagen onsdagen den 20 november. 1500 ljuslyktor tändes i Bro och Kungsängens centrum med syftet att synliggöra varje barns rättighet i Upplands-Bro, Sverige och världen.

Vilken uppslutning! Hundratals barn och vuxna samlades på torget i Bro när Barnkonventionens dag firades. Totalt 1500 ljuslyktor tändes i Bro och Kungsängens centrum. Foto: Upplands-Bro kommun

Inför onsdagens ljusmanifestation hade alla barn på kommunens förskolor dekorerat egna ljuslyktor för att uppmärksamma att Barnkonventionen blir lag den 1 januari 2020. I år firar man dessutom att FN:s barnkonvention funnits i 30 år. Totalt cirka 1500 färggranna lyktor lyste sedan upp novembermörkret på torgen i Bro och Kungsängen.

Till denna praktfulla syn hölls tal av Utbildningsnämndens ordförande Kaj Bergenhill (M) och 1:e vice ordförande Hans Åberg (L). Barnen bjöd på sång och alla närvarande inbjöds att delta i en finstämd allsång.

"Barnen är det viktigaste vi har"

Kaj Bergenhill (M), som var på plats i Bro centrum, inledde sitt tal med att berömma barnen för alla de vackra lyktorna för att sedan tala om barnens rättigheter i samhället såväl som i hemmet.

– Barnen är ju det viktigaste som vi har. De bygger framtiden. Politiker, förskola, skola och föräldrar har ett stort ansvar att ge barnen likvärdiga förutsättningar för att kunna lyckas i sina liv, konstaterade han.

Utbildningsnämndens ordförande Kaj Bergenhill (M) på plats i Bro.

Färgprakt i Bro centrum.

Ljusmagi på torget i Kungsängen.

Utbildningsnämndens 1:e vice ordförande Hans Åberg talade på torget i Kungsängen.

Relaterade nyheter

  • 30 DEC 2019
    Varje år genomför Skolverket en mätning av det så kallade Salsavärdet* i skolor över hela landet. Salsa är Skolverkets metod att vikta meritvärdet utifrån ett antal faktorer som föräldrars utbildningsnivå, andel elever med utländsk...
  • 16 OKT 2019
    När Lärarförbundet presenterar sin ranking över landets kommuner hamnar Upplands-Bro kommun på plats nummer 174:e i landet och som nummer tio av länets 26 kommuner. Rankingen mäter flera olika delar, bland annat elevernas meritvärde...
  • 2 OKT 2019
    Den 7 januari 2020 öppnar Kristallens förskola i Kungsängen. Förskolan är en kommunal förskola och tillhör Västra Kungsängens förskolor.