28OKT2019

Nu finns tidningen Min historia - om sommarens konstprojekt i Bro

Nu är tidningen Min historia 2019 tryckt. Tidningen delas ut gratis till deltagarna i konstprojektet – bland annat fritidsbarn på Finnstaskolan, Härneviskolan och Råbyskolan. Den finns också att hämta i Kulturhuset och på biblioteken i Bro och Kungsängen.

Tidningen Min historia är en dokumentation av konstprojektet med samma namn.

Tidningen Min historia är en dokumentation av konstprojektet med samma namn.

Tidningen dokumenterar konstprojektet Min historia, där fem konstnärer skapade konst tillsammans med barn och vuxna i Bro centrum den 12-16 augusti 2019.

Fritidsbarn från skolorna i Bro – och andra barn och vuxna som ville delta – filmade, skrev, fotade, byggde, gjorde masker samt skapade en ljud- och ljusinstallation. Mycket av skapandet skedde ute på gator och torg i Bro centrum.

- Vi pratade med många människor i centrum, men vi har drog också med oss våra våra vagnar till bland annat Café Fjärilen och fritids på Finnstaskolan för att skapa fler möten, säger Felice Hapetzeder, projektledare och konstnär.

Ett inslag i projektet var att konstnärerna intervjuade människor i Bro. Utifrån berättelserna skapades videor och fanzine (tidningar). Det fanns även en öppen verkstad där barnen fick rita, skriva, bygga i kartong och trä och filma. Filmerna projicerades på skulpturerna som byggdes.

– Vi gav oss ut på en resa som inte nödvändigtvis hade ett förutbestämt mål. Vår tanke är att öppna upp konstbegreppet, och kanske väcka känslan ”får man göra så här?”, säger Felice Hapetzeder.

Projektet är en fortsättning på förra årets ByBeBo (Bygga, bevara, bo) som också var ett projekt där konstnärer och barn och unga arbetade tillsammans i det offentliga rummet.

Felice Hapetzeder hoppas att det blir ett nytt konstprojekt nästa sommar.

–Det har varit fantastiskt att möta alla människor. Vi vill gärna fortsätta för att motsvara det förtroende som vi har fått genom all positiv feedback., säger han.

Tidningen finns på biblioteken om du vill ha ett eget ex!

Läs mer om projektet på Samtidskonst i Bros Facebooksida @samtidskonstbro.

Konstprojektet Min historia

Konstprojektet Min historia pågick i Bro centrum under vecka 33 2019. Fem konstnärer skapade konst i det offentliga rummet tillsammans med barn och vuxna i Bro. Arrangör var föreningen Samtidskonst i Bro i samverkan med Konsthallen.

De deltagande konstnärerna var Marit Lindberg, Johan Sunesson, Ana Maria Almada de Alvarez, Anna Wessman och Jenny Grönvall. Felice Hapetzeder från Samtidskonst i Bro var projektledare.

Projektet fick stöd av bland andra Kulturrådet, Region Stockholm och Upplands-Bro kommun.

Relaterade nyheter

  • 31 OKT 2019
    Fikasugen efter konserten eller utställningen? Nu finns det ett kafé i Kulturhuset igen. Fredagen den 8 november öppnar Café Boulevard och ägarna firar detta med en invigning klockan 13!
  • 29 OKT 2019
    Thomas Sekelius, youtuber och författare till boken Two Faced, kommer till Kulturhuset torsdagen den 7 november. Kom och hör honom berätta om sig själv, sin youtubekarriär, sin bok och självklart sminket!
  • 25 OKT 2019
    För att skapa valfrihet, ta bort köer och bredda utbudet genomförs en stor satsning för att öppna upp för fler aktörer att leverera kulturaktiviteter. Upplands-Bro kommun inför ett checksystem till höstterminen 2020, där elevernas...