10SEP2019

Social hållbarhet i fokus när företagare blickade framåt

Över hundra företagare, tjänstemän, representanter från polisen och politiker samlades onsdagen den 4 september för att diskutera hur kommunens företagare kan samverka för att jobba mot ökad social hållbarhet i kommunen. Fokus under dagen var att hitta gemensamma lösningar, blicka framåt och öka samverkan mellan näringsliv och lokalsamhälle.

Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan, delades med sig av sina erfarenheter av samverkan mellan näringsliv och lokalsamhälle.

Dagen inleddes med att Birgitta Dickson, från Företagarna Upplands-Bro/Håbo, som tillsammans med kommunen tagit initiativ till dagen, lyfte sina tidigare erfarenheter av samverkan mellan näringsliv och lokalsamhälle.

Därefter lämnade näringslivschef Marcus Nybom över ordet till kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Kjos (M) och kommundirektör Ida Texell, som välkomnade dagens besökare.

”Engagera er”

Ahmed Abdirahman är grundare av Järvaveckan, sommarpratare i P1 2018 och jobbar för Stockholms handelskammare. Ahmed var inbjuden att prata om sina erfarenheter av socialt hållbar utveckling och vilken roll näringslivet kan spela. Ahmeds framgångsrecept handlar om att möta och engagera unga.

– Satsa på dom unga. Föreningar måste få en grund att stå på. Idag ser vi föreningar som har svårt att få till en grund att stå på, säger Ahmed.

Ahmed föddes i Somalia och kom i unga år till Sverige. Därefter fortsatte hans resa till USA för att slutligen återvända till Sverige. Väl tillbaka i Sverige startade Ahmed Järvaveckan och stiftelsen The Global Village.

Starka kvinnor har varit en röd tråd igenom Ahmeds liv och jämställdhet och jämställda styrelser är en viktig fråga. Både för utvecklingen av företag men också för samhällsutvecklingen.

Ahmeds budskap till näringslivet är därför enkelt.

– En engagera er i föreningars styrelser. Inget är mer värdefullt än människor och människokontakten, säger Ahmed.

I slutet av dagens arrangerades en diskussionsworkshop. Diskussionerna behandlade bland annat samverkansplattformar, mentorskap, förebilder och samhällsbyggnad.

Nu ska diskussionsunderlaget sammanställas och återkopplas för att sedan användas vid nästa träff den 11 december 2019.

– Det är bättre att jobba för ett bättre samhälle, inte bara emot kriminalitet, avslutade Ahmed.

Diskussionsunderlag från dagen.

Relaterade nyheter

  • 3 SEP 2019
    Inspiration och nytänkande var ledorden när ett tjugotal företagare samlades för att diskutera och utveckla det nystartade samarbetet mellan skola och näringsliv i Upplands-Bro kommun fredagen den 30 augusti.
  • 23 AUG 2019
    Tillväxtundersökning stod i fokus under kommunens näringslivslunch som arrangerades på Lejondals Slott, onsdagen den 21 augusti. Omkring 70 företagare deltog i höstens första näringslivsträff.
  • 12 JUN 2019
    Omkring 80 företagare deltog i kommunens sommarmingel på Almare Stäket. Samarbete och utvecklingen av Bro stod på agendan när kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Kjos (M) och kommunens nya kommundirektör, Ida Texell, tog till or...