14JUN2019

Upplands-Bro deltar i global utmaning för bättre klimat

Upplands-Bro kommun deltar i Världsnaturfondens, WWF, internationella stadsutmaning One Planet City Challenge 2019. Efter att Uppsala blev årets globala klimatstad 2018, har WWF nu höjt ambitionerna ännu mer. Denna utmaning uppmuntrar alla kommuner att ta sin del av ansvaret för att begränsa sin klimatpåverkan till 1,5 grader.

Bild av jorden sedd från rymden

Upplands-Bro är för första gången med och tävlar om att bli den klimatvänligaste staden. Målsättningen är att vi ska följa Parisavtalet, som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under två grader och att man ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader Celsius.

– Det är allvar nu och vi kommer att behöva alla krafter och alla idéer för att klara en av mänsklighetens största framtidsutmaningar. Därför är det här en jättebra satsning. Om fler och fler städer visar att det är möjligt att minska utsläppen, kommer också fler och fler att ta efter, säger Mattias Peterson (C), Upplands-Bro kommuns talesperson i miljö och klimatfrågor.

Stor kartläggning genomförs nu

Eftersom det är första gången kommunen deltar i tävlingen, handlar det denna gång framför allt om att kartlägga hur vi ligger till och ta reda på inom vilka områden vi har de största utmaningarna för att kunna minska vår klimatpåverkan. Nu börjar insamlingen av statistik och senast den 10 juli ska allt vara klart och inlämnat till WWF.

– Det är koldioxidutsläpp som vi tittar på, och det handlar inte bara om vår egen verksamhet utan om invånarnas perspektiv, hur mycket som släpps ut i kommunen generellt, förklarar Nicola Björk, miljö- och hållbarhetsstrateg i Upplands-Bro kommun.

För henne handlar det inte i första hand om att vinna, utan att visa vilken ambition kommunen har. Uppsala, som blev världens mest klimatvänliga stad förra året, har arbetat länge och långsiktigt för att nå detta resultat.

Resan har redan börjat

Energieffektiviseringar och mål kring minskade koldioxidutsläpp har sedan en tid tillbaka funnits inom Upplands-Bro kommun, men nu tas ett större grepp för att bidra till att nå målet om max 1,5 graders ökning, och för kommunens miljö- och hållbarhetsstrateg väntar ett digert arbete med att samla in all statistik innan deadline den 10 juli.

– Det är en superspännande satsning, och riktigt utmanande, men eftersom vi får stöd av WWF delvis i både insamling av data och i analyser av åtgärder, så tror jag vi kommer klara det! säger Nicola Björk.

Relaterade nyheter

  • 5 AUG 2020
    Spridningen av coronaviruset och konsekvenserna för hälsa, välmående och ekonomi kan skapa oro som påverkar vardagen negativt. Nu har region Stockholm tagit fram ett kostnadsfritt självhjälpsprogram för den som vill lära sig att hantera...
  • 28 JUL 2020
    För att visa sitt stöd för allas värdighet hissar Upplands-Bro kommun regnbågsflaggan vecka 31 i Kungsängens och Bro centrum.
  • 16 JUL 2020
    Sedan sprängningen i Upplands-Bro den 29 juni pågår ett brett polisiärt arbete i området i tät samverkan med kommunens organisation och verksamheter. Den förstärkta polisnärvaron kommer att fortsätta en tid framöver, skriver polisen...
Upp