13MAR2019

5-åringar testar glasblåsning – för en hållbar framtid

Sammanlagt 350 barn besöker under fem dagar i mars Glasbolaget i Bro, ett miljövänligt glasbruk som drivs av återvinningsmaterial. Där får de blåsa glas, gå på skattjakt och lära sig mer om både hantverk och miljö – allt som en del av förskolornas gemensamma hållbarhetsprojekt Trumgräshoppan.

Pojke tillverkar glas. Klicka på bilden för att se filmen.

Klicka på bilden för att se filmen där 5-åringarna Simon och Noomi testar glasblåsning!

Det är varmt i den gamla ladan vid Sätra gård, när 29 förväntansfulla 5-åringar lämnar vinterrusket utanför och kommer in genom dörren. Glasbolagets smältugn håller över 1100 grader och drivs med gas tillverkad av organiskt avfall från deponianläggningen ett stenkast bort i Högbytorp. Glaset består huvudsakligen av återvunnen miljökristall.

Det är ingen slump att kommunens alla förskolor valt just denna plats som utflyktsmål. Projektet, som pågår hela vårterminen, handlar om ekologisk känslighet och att stärka barnen i deras roll som producenter och medskapare av en hållbar framtid.

Projektet avslutas med utställning

Trumgräshoppan, som gett namn till projektet, är en starkt utrotningshotad gräshoppa som bara finns på ett fåtal platser i Sverige – däribland Rösaring i Upplands-Bro. Barnen har fått teckna sina egna trumgräshoppor, som sedan kommer att fästas på de färdiga glasen, och i maj kommer en utställning att hållas i Konsthallen i Kulturhuset i Kungsängen.

Glaskonstnärerna Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg, som driver Glasbolaget, förklarar glastillverkningens processer för barnen. Det är fantastiskt att se alla 5-åringar kliva fram, en efter en, och blåsa sitt eget glas. De går in för uppgiften med djup koncentration. Sedan spricker de upp i ett leende när de ser resultatet.

– Kolla deras blickar när de lyckas! utbrister Linda Bygde, utvecklingsledare på Östra Kungsängens förskolor och en av initiativtagarna till projektet. Hon kom själv med idén att arbeta med trumgräshoppan, men det var Marie Lindvall Wahlberg, verksamhetschef för förskolorna i Upplands-Bro, som kläckte idén att arbeta med glas som material.

Verksamhetschefen fick en vild idé

– Under en fortbildningsdag om hållbar utveckling och ekologisk känslighet lyftes tanken kring barnen som aktiva deltagare i samhället. Då ringde jag Glasbolaget med en vild idé, berättar Marie Lindvall Wahlberg. Samarbetet kommer att avslutas med att de färdiga glasen säljs och en del av vinsten går till välgörenhet.

Utöver att blåsa glas får barnen gå på skattjakt och rita i ett utställningsrum, men efteråt är de alla rörande överens om att glasblåsningen var det allra roligaste.

– Jag hade föreställt mig att det skulle vara jättekul – och det var det! konstaterar Emelie, 5 år, och visar tummen upp.

Glas är så mycket mer än dricksglas

För glasblåsarna Ammy och Erika är det intensivt, men roligt, att ta emot busslast efter busslast med förskolebarn. Alla får inte blåsa, men samtliga får ta del av hantverket på något sätt. Skattjakten visar att glas kan vara så mycket mer än det man dricker ur.

– Jag brukar säga att internet är gjort av glas, säger Ammy. Snabbaste sättet att transportera information är via glasfiber.

Är det inte nervöst att låta barn hantera 1100-gradigt glas?

– Barn är mycket bättre än vuxna på att lyssna och ta direktiv och de är mer försiktiga. Jag har aldrig varit med om att ett barn har bränt sig, men att vuxna har det, säger Erika.

Två kvinnor visar barn hur man blåser glas.

Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg berättar inför en trollbunden publik om glasblåsningens olika moment. (Foto: Martin Vind Zettersten)

Kvinna visar pojke hur man blåser glas.

"Roligast var att göra glas. Och skattjakten", konstaterar Florian, 5 år.

Kvinna och flicka framför en smältugn till glasblåsning.

Erika förklarar för Noomi, 5 år, hur själva blåsmomentet går till.

Närbild på flicka med glasblåsningspipa.

Liv, 5 år, tyckte inte att det var svårt att blåsa. "Nej, jag blåste åt rätt håll", säger hon. Om man drar in i stället för att blåsa ut blir det varmt i munnen.

Två kvinnor hjälper en pojke att blåsa glas.

Erika och Ammy hjälper till att hålla i glasblåsningspipan åt Florian, 5 år.

Händer som håller i en glasblåsningspipa medan ett barn blåser.

"Jag blåste bara ut och andades in genom näsan", förklarar Emelie, 5 år, som ger glasblåsningen tummen upp.

Flickan framför vägg med teckningar.

Bakom Emelie, 5 år, hänger barnens teckningar med trumgräshoppan.

Pojke och flicka ritar med färgpennor på en genomskinlig vägg av plexiglas.

Liv och Simon målar trumgräshoppor på plexiglas.

Pojke med glaskonstverk i handen.

Efter glasblåsningen går barnen ut på skattjakt. Tanken är att varje skatt ska visa på att glas kan vara så mycket mer än det man dricker ur.

Relaterade nyheter

Upp