Borgerlig vigsel

Går du och din partner i giftastankar?  I Upplands-Bro kommun kan ni gifta er borgerligt. En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag. Vigseln hålls av vigselförrättare som är utsedda av Länsstyrelsen. Här kan ni läsa vad ni ska tänka på innan ni bokar vigsel och hur en borgerlig vigsel kan gå till i Upplands-Bro.

Tänk på att ha god framförhållning när du ansöker om vigsel. Vi kan inte alltid tillgodose era datumönskemål då det beror på våra vigselförrättares tillgänglighet. När du gifter dig måste du ha två vittnen som är myndiga. Om du inte har egna vittnen kan kommunen ordna vittnen under kontorstid i kommunhuset eller Brohuset.

Hindersprövning och vigselintyg

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos skatteverket. Ansöker gör ni genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln.

Läs mer och ansök om hindersprövning hos skatteverket

När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Intyg om hindersprövning och vigselintyg ska sedan i original skickas till Upplands-Bro kommun senast två veckor innan vigselceremonin.

Skicka intygen i original till:
Upplands-Bro Kommun
Kontaktcenter
196 81 Kungsängen
eller lämna in dem i kontaktcenter.

Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till skatteverket.

Kommunarkivet har inga vigselbevis utan vänd er till länsstyrelsen som har huvudansvaret, telefon 010‑223 10 00.

Byte av efternamn

Du kan alltid byta till din makas eller makes efternamn, eller till ett dubbelt efternamn bildat av ditt och din makas eller makes efternamn. Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare.

Ansökan är avgiftsfri.

Du behåller ditt efternamn som det är när du gifter dig – om du inte ansöker om att byta det eller byta till ett dubbelt efternamn.

Information om att byta till makas eller makes efternamn hos skatteverket

Vittnen

När ni gifter er måste ni ha med er två vittnen, som har fyllt 18 år och är myndiga.

Vigsel och vigsel­förrättare

För vigsel bokar du tid genom att fylla i ansöka via länken nedan. Det kostar ingenting att anlita kom­munens vigsel­förrättare om vigseln förrättas i kommunens vigselrum i kommun­huset i Kungsängen eller Bro.

Om vigseln äger rum på annan plats ska eventuell kostnad för transport till och från platsen för vigselförrättaren betalas av brudparet. Vigselakten är alltid kostnadsfri.

Lokal för vigsel

Borgerlig vigsel kan ske i det speciella vigselrummet i kommunhuset i Kungsängen eller Bro, men kan lika gärna hållas på till exempel en bygdegård eller i en föreningslokal. Vigsel­rummet i kommunhuset bokas genom ansökan i formuläret längre ner på denna sida. Vigsel i kommunhuset i Kungsängen eller Bro kan endast genomföras helgfria vardagar under kontaktcenters öppettider. Övriga lokaler bokar ni själva.

Checklista inför vigsel

 • Ansök om hindersprövning hos skatteverket.
 • Ansök om byte av efternamn om så önskas.
 • Boka tid med någon av våra vigsel­förrättare.
 • Skicka in hindersprövningen och vigselintyget till kommunen.
 • Boka eventuell lokal och två myndiga vittnen över 18 år. Kommunens personal kan vara vittnen om vigseln utförs i kommunhuset under kontorstid. Anmäl i förväg om ni önskar att vi tillhandahåller vittnen.
 • Boka tolk, kommunens vigselförrättare kan genomföra vigslar på svenska eller engelska men för andra språk behöver brudparet boka en legitimerad tolk. Både brudpar och vittnen måste förstå ceremonin på det språk som den utförs på. När uppdraget är utfört är det även brudparet som står för kostnaderna för tolken.

Dagen för vigseln

 • När ni kommer till vigseln måste ni kunna legitimera er (gäller brudparet och vittnen). 
 • Tiden för en vigsel är totalt cirka 10 minuter, kom cirka 10 minuter före er bokade tid.
 • Vigsel i kommunhuset äger rum i vårt vigselrum på entréplan.
 • Vigselrummet rymmer cirka 15 personer inklusive brudparet.
 • När ni anländer till kommunhuset på en vardag, dagtid, skriver in er i besöksterminalerna och tar kontakt med receptionen. Övriga tider har ni en överenskommelse med vigselförrättaren om mötesplats.
 • Fotografering är tillåten.​
 • Betala vigselförrättarens resekostnad om vigsel inte ägt rum i kommunal­husets vigselrum.

Kontakt

Kontaktcenter
08-581 690 00
Fråga oss

Öppettider
Måndag till torsdag kl. 08.00-16.30
Fredag kl. 08.00-15:00

Dag före "röd dag" stänger kontaktcenter kl. 12.00

Postadress
Upplands-Bro kommun 196 81 Kungsängen
Besöksadress
Furuhällsplan 1, Kungsängen

Upp