6MAJ2020

Behovet av skyddsrockar fortsatt stort – här hugger föreningarna i

Behovet av skyddsrockar till personalen i vård- och omsorg i Upplands-Bro är fortsatt stort. Eftersom det inte finns skyddsrockar att köpa är ideella krafter avgörande. Nu kliver föreningslivet fram och hjälper till.

Två unga tjejer och en man vid ett bord. På bordet ligger plastsäckar. tejp och sax.

Lovisa Kjällström och Othilia Caveness Mattsson får instruktioner om hur man sätter ihop skyddsrockarna av Mathias Johansson på FRG.

Sedan Sveriges gymnasieskolor ställde om till distansundervisning är det inte mycket folk som rör sig på Upplands-Brogymnasiet.

Men några kvällar i veckan arbetas det intensivt i skolans matsal. Här organiserar kommunens frivilliga resursgrupp, FRG, skyddsrockstillverkning. Till sin hjälp har de nu flera lag från Upplands-Bros föreningsliv.

– Att lagen är här och hjälper till har stor betydelse – annars skulle det inte finnas några skyddsrockar i vården. Vi kommer att jobba på så länge det behövs, säger Mathias Johansson, ansvarig FRG:are på plats.

Den här kvällen är det handbollsklubben Kungsängens SK:s damer och damjuniorer som står vid produktionsborden och tejpar och klipper. Doften av handsprit ligger i luften och antalet personer är alltid under 50, understryker Mathias Johansson.

– Vi vill göra en insats för samhället, säger Lovisa Kjällström, damjunior.

"Vi unga måste tänka på andra"

För henne och lagkamraterna var det självklart att ställa upp. Någon rädsla för smitta känner de vi pratar med inte för egen del.

– Men corona förstör ens planer. Allt har stannat upp och blivit tråkigt, säger Othilia Caveness Mattsson.

Ella Forsberg, som spelar i damlaget står vid bordet bredvid. Hon håller med men säger samtidigt att det får vara så nu.

– Jag tycker att det är respektlöst att folk fyller barerna i stan nu, vi som är unga måste tänka på andra, säger hon.

Kvällens mål är att slå rekordet på 297 skyddsrockar, som sattes några kvällar tidigare av lag från FUBB:en (Föreningen Upplands-Bro Basket).

De första exemplaren tar tid att få till men efter ett tag rullar det på och FRG håller räkningen: ”20!”, ”40!”, ropas från olika håll i salen. Det går så bra att en av Mathias Johanssons kollegor får köra och hämta fler rockärmar, som tillverkas i en annan lokal.

Hur det gick till slut? Handbollsspelarna satte nytt rekord, 383 rockar blev det den här kvällen. Hur länge det står sig återstår att se.

Vill du och din förening också göra en insats?

Just nu finns två kvällar med fyra stationer att fylla: Varje station tar max 15 personer.

Tisdagen den 12 maj och torsdagen den 14 maj kl 18.00-20.00 i Upplands-Brogymnasiets matsal.

För anmälan och mer info, kontakta kultur- och fritidschef Hannah Rydstedt Nencioni.

E-post: hannah.rydstedt@upplands-bro.se

Hittills har FUBB, Kungsängens SK, Upplands-Bro simsällskap och Bro IK gjort rockar!