14APR2020

Unga har frågor om corona - så stöttar kommunen

Många ungdomar har frågor om hur smittspridningen av coronaviruset kan påverka dem, deras vardag och deras nära och kära. För att stötta och kunna svara på frågor genomför nu kommunen flera insatser.

Bild med text om att man kan ställa frågor om corona.

Personal som arbetar med barn och unga i skolor, på fritidsgårdar och i fältverksamheten får nu många frågor av unga Upplands-Brobor om den pågående coronakrisen.

Det kan handla om oro för sina äldre anhöriga, ifall skolorna kommer att stänga och vad som händer då, eller för gymnasieungdomar: kommer jag att kunna ta studenten?

Ska få svar

För att unga enklare ska få svar på sina frågor, och för att öka möjligheten att prata med en vuxen om eventuell oro, genomförs nu flera insatser.

Fältassistenterna och personer inom elevhälsan ska ge sig ut i skolor i kommunen.

– De kommer att finnas på plats för att möta barn och unga. Svara på eventuella frågor. Vara trygga vuxna som vid behov kan lotsa vidare om någon behöver ytterligare stöd eller hjälp, säger Rafif Makboul, trygghets- och preventionschef.

Fritidsgårdarna håller fortsatt öppet.

– Personalen där känner ungdomarna och finns alltid tillgängliga för frågor. Verksamheten är en trygghet för många. Vi håller öppet men har infört rutiner som att alla besökare måste tvätta händerna när de kommer in och alla hjälps åt att hålla avstånd, säger Hanna Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

Anonyma frågor på Instagram

Nästa vecka startar dessutom en kampanj på fritidsgårdarnas Instagramkonton som riktar sig till kommunens unga. Under hashtagen #hallåkommunen kan den som vill ställa frågor kopplat till corona. Den som vill vara anonym kan skicka direktmeddelande, DM.

Följ @ungdomsproducenterna. Här kommer alla frågor och svar att publiceras.

För att ställa en fråga, använd hashtag #hallåkommunen, eller skicka DM till @ungdomsproducenterna.

Hit kan du vända dig om du behöver stöd

Kommunens Barn- och ungdomsenhet

Hit kan du ringa om det är något som inte känns bra hemma. Det kan till exempel vara vuxna som bråkar eller slåss, föräldrar som dricker alkohol eller om du av någon anledning känner dig rädd och orolig i ditt hem.

Du ringer till kommunens Kontaktcenter på 08-581 690 00 och ber att få bli kopplad till Barn- och ungdomsenheten.
Öppet måndag-torsdag 9-16, fredag 9-15. (Lunchstängt 12-13.)

BRIS, telefon 116 111

Här kan du prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan höra av dig om små och stora bekymmer, till exempel om du mår psykiskt dåligt, har det tufft hemma, har svåra relationer eller vad som helst.

Telefon 116 111 (alla dagar 14.00-21.00)

Bris hemsida

Koll på soc

Infosida om vilken hjälp som finns att få när det är jobbigt hemma, du inte mår bra, när du gör saker som inte är bra för dig, och hur socialtjänsten kan hjälpa dig.

Koll på soc:s hemsida

Lite mycket

En sms-skola som lär dig hantera stress och press.

Lite myckets hemsida