18MAR2020

Så stöttar kommunen lokala företag i coronakrisen

Många företag har påverkats kraftigt i spåren av coronavirusets spridning. Upplands-Bro kommun kommer därför att stötta lokala företag genom uppskov för vissa avgifter. Kommunen bjuder också in företagare inom besöks- och restaurangnäringen till ett dialogmöte för att diskutera läget.

Kommunloggan på kommunhuset i Kungsängen

Kunder, matgäster och uppdragsgivare uteblir och ställer in beställningar i kampen för att begränsa coronavirusets spridning. Detta innebär ett tufft ekonomiskt läge för många företagare i landet, så även i Upplands-Bro.

Därför kommer nu kommunen att göra vad den kan för att underlätta för de lokala företagen.

– Företagen i kommunen är viktiga både genom att de skapar jobb och genom de varor och tjänster de erbjuder här i Upplands-Bro. Vi förstår att den rådande situationen är mycket besvärlig för många, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bjuder in företagare

För att underlätta kommer kommunen att ge uppskov till den
30 september för årliga fasta tillsynsavgifter inom miljö, hälsa, livsmedel, alkohol och tobak.

Kommunen bjuder även in företagare inom besöks- och restaurangnäringen till ett dialogmöte för att diskutera den rådande situationen.

– Vi fortsätter även att se över om det finns ytterligare insatser vi kan göra framöver, säger Fredrik Kjos.

Detta görs nu:

  • Kommunen öppnar upp för att timanställa personal från näringslivet. I ett första skede kökspersonal, när behov uppstår i kommunen.
  • Från tisdagen den 24 mars kan uteserveringar öppnas i Kungsängen.
  • Kommunen ser över om ytterligare åtgärder kan göras för att stötta näringslivet.

Åtgärder till dig som hyr lokal av Upplands-Brohus:

  • Du som har kvartalshyra får betala månadsvis, det vill säga, du behöver inte betala för hela kvartalet i förskott.
  • De minimiöppettider som kan finnas i ditt kontrakt är inte ett krav.
  • Du får självklart stänga din verksamhet om du behöver.
  • Behöver du nyttja en yta utanför butiken för att möta din kund eller göra din affär utomhus är detta okej där Upplands-Brohus äger marken. Tänk bara på framkomligheten.

Ovanstående punkter är ofta villkor i hyresavtalet, vilket innebär att det ses som avtalsbrott om dessa inte efterlevs. Vi bortser nu från dem till och med 2020-06-30. Utöver ovanstående kan man ansöka om anstånd med att betala din hyra. Läs mer om på Upplands-Brohus hemsida.


För frågor, kontakta näringslivsstaben

Marcus Nybom, näringslivschef 08-518 321 59
Nassim Nyholm, näringslivsutvecklare 08-518 32 208

Många vill hjälpa till

Trots det svåra läget är det en del företag som har hört av sig till kommunen och erbjudit sig att hjälpa till på olika sätt. Om du är företagare och önskar hjälpa medmänniskor, kontakta Mats Kjellberg, säkerhetschef på Upplands-Bro kommun: mats.kjellberg@upplands-bro.se telefon: 08 581 692 00

Relaterade nyheter

Upp