Covid -19

Uppdaterade rekommendationer om covid-19

Under hösten och vintern har spridningen av covid-19 åter ökat i Stockholms län och hela landet. Här kan du läsa mer om hur du kan bidra till att stoppa smittspridningen.

Vaccinera dig

Sedan i juni 2021 finns möjligheten att vaccineras på plats i Upplands-Bro kommun. Vaccinationerna sköts av Mobila doktorn. Onsdagar och torsdagar utanför kommunhuset i Kungsängen, fredagar och lördagar utanför Brohuset i Bro.

Tänk på! Du måste boka tid för att vaccinera dig. Du bokar tid via appen Alltid öppet eller per telefon.

Här på 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om tidsbokning.

Under kalla årstider finns möjlighet att vänta på vaccinationen inne i värmen i kommunens lokaler. Där bjuds på varm dryck och en kaka.

Här kan du läsa mer om vaccinationsbussen


Restriktioner från och med 17 januari 2022:

Information om restriktioner hittar du på Folkhälsomyndighetens webbsida om covid-19, klicka här för att komma direkt dit.

Vaccination

Alla som är 12 år eller äldre kan få vaccin mot covid-19.

Det är gratis och frivilligt att vaccinera sig mot covid-19.

I Upplands-Bro kommun erbjuder Mobila doktorn vaccination vid fyra tillfällen i veckan. Onsdagar och torsdagar utanför kommunhuset i Kungsängen, fredagar och lördagar utanför Brohuset i Bro.

Du måste boka tid för att vaccinera dig.

Här kan du läsa mer om hur du bokar tid och var vaccinationer ges.

Evenemang med fler än 100 personer inomhus

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än 100 personer inomhus kan genomföras på två sätt efter 1 december 2021:

 1. Med vaccinbevis: Alla deltagare över 18 år måste kunna visa upp ett bevis på att de vaccinerat sig två gånger.
 2. Utan vaccinbevis: Om vaccinbevis inte kontrolleras vid evenemanget måste deltagare få anvisad sittplats och sällskap om max 8 personer måste hålla minst 1 meters avstånd.

Läs mer om och ladda ner ditt vaccinbevis på e-hälsomyndighetens webbplats

Läs mer om de nya restriktionerna på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Testning vid symptom

Från och med 22 november rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som har symtom på covid-19 och är äldre än sex år ska testa sig. Rekommendationen gäller alla, både vaccinerade och ovaccinerade.

Det är viktigt att alla, även du som är fullvaccinerad, fortsätter att vara uppmärksam på symtom, testar dig och stannar hemma vid misstanke om covid-19. Du som inte vaccinerat dig bör också fortsätta hålla avstånd till andra människor. Det är särskilt viktigt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Läs mer om detta på Folkhälsomyndighetens webbplats

Förskola och skola

Med anledning av den ökade smittspridningen hålls luciafirande och julavslutning i mindre grupper bestående av de personer som barnen/eleverna träffar i vardagen. Tyvärr kommer vårdnadshavare och anhöriga ej att kunna närvara på plats vid firande detta år.

Mer information skickas via Vklass.

Kultur och fritid

 • Alla bör undvika miljöer med trängsel.
 • För platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person. Det innebär att antalet besökare på bibliotek och i simhall kommer att begränsas.
 • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
 • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen .
 • Maxtak på 20 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster.
 • Vid arrangemang på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.
 • Ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar kan fortgå.
 • Matcher eller tävlingstillfällen för barn, unga och vuxna med begränsat antal deltagare kan genomföras. Anordnare av enstaka aktiviteter, matcher eller endagstävlingar bör vidta förebyggande smittskyddsåtgärder.
 • Cuper, större tävlingar och lägerverksamhet måste ställas in eller skjutas framåt på grund av de nya restriktionerna.
 • För idrottsevenemang i kommunens lokaler har arrangören ansvar att anpassa verksamheten till gällande restriktioner.

Behöver du stöd eller hjälp?

När människor och familjer tvingas isolera sig för att undvika smittspridning kan det leda till stress, konflikter i hemmet och mindre stöd från vänner och släkt. Därför är det extra viktigt att du är uppmärksam och vågar se och fråga hur dina bekanta, vänner och grannar mår. Tänk särskilt på att se och fråga barn och ungdomar, för social isolering leder till större risk att de far illa.

Om du känner oro för ett barn eller en vuxen kan du alltid kontakta socialtjänsten för att göra en orosanmälan. Om du är osäker på om du vill göra en orosanmälan kan du ringa oss och rådgöra.

Länk till e-tjänsten, orosanmälan barn

Du når barn- och ungdomsenheten genom att ringa till Kontaktcenter på telefon, 08-581 690 00. Öppet måndag-torsdag 9-16, fredag 9-15. Lunchstängt 12-13.

Länk till e-tjänsten, orosanmälan vuxen

Du når Vuxenhetens mottagning genom att ringa till Kontaktcenter på telefon, 08-581 690 00.

ORIGO: Är du mellan 13-26 år ? Kommer du i kläm mellan två kulturer? Behöver du någon vuxen att prata med? Vill du få hjälp med att komma i kontakt med andra vuxna som är kunniga och kan erbjuda stöd?
Då är du välkommen att kontakta Origo resurscentrum.

About vaccination against covid-19 in other languages

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)

Upp