Alzheimerdagen 2024 - föreläsningar och information
Fri entréUpplands-Bro kommun uppmärksammar Alzheimerdagen med en kunskapsdag för alla intresserade. Välkommen att lyssna till intressanta föreläsningar, ta del av den senaste forskningen om kognitiva sjukdomar eller fråga om kommunens stöd och hjälp.
Alzheimerdagen i Upplands-Bro har anordnats sedan 2010. Syftet med dagen är att öka medvetenheten om kognitiv sjukdom och att stödja och informera dig som lever med skukdomen och dina anhöriga. Under dagen har du möjlighet att lyssna till intressanta föreläsningar, ställa frågor och få information om stöd och hjälp som erbjuds i kommunen och i primärvården. Alla intresserade är hjärtligt välkomna!
Program Alzheimerdagen 17 september
Mingla och ställ frågor innan föreläsningarna börjar. Du möter bland annat:
- Förebyggande enheten för äldre - vilket stöd finns i kommunen?
- Möt representanter inom hemtjänst och vård, och omsorgsboenden, såväl kommunens egna som privata alternativ.
- Kognitiv mottagning - vad är det och vilket stöd finns?
- Biståndsenheten - hur går det till att ansöka om stöd?
- Primärvården - vilken hjälp finns att få?
- Rehabilitering - hur går det till?
15.00: Tina Teljstedt, äldrenämndens ordförande och Mitra Ghannad, socialchef och öppningstalar
15.15: Malin Berg, moderator, inleder och presenterar inbjudna föreläsare
Malin Bergs mormor diagnostiserades med en demenssjukdom bestämde hon sig för att hjälpa andra i samma situation. Malin arbetar idag som entreprenör och med att sprida kunskap och erfarenhet till anhöriga och vårdpersonal.
– Bristen på kunskap om vad som händer i hjärnan kan göra det svårt att förstå och hantera sjukdomen. Rätt kunskap om sjukdomen och sjukdomsförloppet skapar förutsättningar att kunna ge en så god omvårdnad och vara ett så bra stöd som möjligt, säger hon.
15.30-16.30: Sexualitet och demenssjukdom
Linn Sandberg är forskare och lärare i genusvetenskap vid Södertörns högskola och forskar och sexualitet bland äldre och personer med demenssjukdomar.
För personer som lever med demenssjukdomar kan intima relationer och sexualitet vara en viktig del av välbefinnandet och även bidra till att upprätthålla den egna identiteten. Men sexualitet kan också upplevas som något svårhanterligt eller ett problem, inte minst i omsorgssammanhang.
I föreläsningen presenteras forskning om sexualitet och demenssjukdom, utifrån såväl anhörigas som omsorgspersonals perspektiv.
16.45.00-18.45: En relation i nöd och lust
Ulla Assarssons partner drabbades av Alzheimers sjukdom och fick sin diagnos vid 62 års ålder. Han bor sedan 2013 på ett demensboende.
I föreläsningen beskriver Ulla sina egna upplevelser av att vara anhörig, från upptäckten till en ny livssituation, vad som har hänt och hur hon har anpassat och bearbetat för att gå vidare i sin process som anhörig.
Hon berättar också vad som händer med relationen och samlivet när rollen som hustru övergår i rollen som anhörig i takt med att sjukdomen mer och mer tar över.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Öppet
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11
Är du nöjd med informationen på sidan?