Solenergianläggningar – solceller, solfångare och solpaneler
Ska du sätta upp solceller, solfångare eller solpaneler kan du behöva ansöka om bygglov och skicka in en anmälan. Här kan du läsa vad som gäller och vad du behöver tänka på.
Sidinnehåll
Behövs bygglov?
Solcellspaneler eller solfångare som monteras på husfasader och tak inom ett detaljplanelagt område kan kräva bygglov. Utanför områden som omfattas av detaljplan eller områdesbestämmelser krävs inte bygglov.
Du kan normalt installera solpaneler eller solfångare utan bygglov om:
- den gällande detaljplanen inte innehåller bestämmelser om bygglovsplikt för solenergianläggningar.
- byggnaden eller området inte betecknas som särskilt värdefull utifrån kulturmiljön.
- de inte monteras inom områden som anses vara av riksintresse för totalförsvaret.
- det inte finns hinder i detaljplanen eller områdesbestämmelserna, där planbestämmelserna till exempel anger material och färgsättning på tak.
- solpanelerna följer byggnadens form.
- solpanelerna monteras utanpå byggnadens fasad eller tak.
- solpanerna inte monteras inom områden som anses vara av riksintresse för totalförsvaret.
Utanför områden som omfattas av detaljplan krävs normalt inte bygglov för solfångare eller solcellspaneler.
Solfångare eller solcellspaneler som integreras i fasaden eller taket på en byggnad inom detaljplan kräver bygglov om byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas. Även om bygglov inte krävs så ska alla krav i plan- och bygglagen på varsamhet och utformning ändå uppfyllas.
Har du frågor?
Kontakta bygglovsenheten via mejl till kontaktcenter om du är osäker på vad som gäller i just ditt fall. Uppge din fastighetsbeteckning eller adress och beskriv åtgärden.
Detaljplanen styr
I tätorter och andra bebyggda områden finns det oftast en detaljplan eller områdesbestämmelser. Om din fastighet omfattas av en detaljplan kan det finnas planbestämmelser om till exempel material och färgsättning på tak.
Du hittar gällande detaljplaner i kommunkartan. Välj ”Bo, bygga och miljö” och markera ”Detaljplaner, gällande”.
Är du osäker på om det finns en detaljplan i ditt område eller har frågor kring innehållet i en detaljplan, kontakta bygglovsenheten via kontaktcenter.
Riksintresse för totalförsvaret och kulturmiljö
I Upplands-Bro kommun har vi områden som är av riksintresse för totalförsvarets militära del. Dessa riksintresseområden omges av så kallade påverkansområden.
Inom "riksintresseområden" samt inom påverkansområden för buller eller annan risk” och ”påverkansområde övrigt” som ligger inom detaljplanelagt område krävs ofta bygglov för att montera solpaneler.
Vilka riksintresseområden och påverkansområden som finns i Upplands-Bro kommun kan du se i nedanstående karta. Riksintresse för totalförsvarets militära del. De rosa områdena är "påverkansområde för buller eller annan risk" och det lila är "påverkansområde övrigt".
I Upplands-Bro kommun finns även områden som är av riksintresse för kulturmiljö. Inom dessa områden behöver särskild hänsyn tas till utformningen av bebyggelsen. Inom riksintresse för kulturmiljö som ligger inom detaljplanelagt område krävs bygglov för att montera solpaneler.
I översiktsplanen för Upplands-Bro kommun nedan kan du hitta vilka områden som är av riksintresse för kulturmiljö.
Behövs bygglov?
För byggnader i områden som är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt görs alltid en särskild bedömning, om solenergianläggningen avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende och därför kräver bygglov.
Kulturmiljöer i Bro
Läs mer om vad som gäller kring solcellsanläggningar i den fördjupade översiktsplanen för Bro och i kulturmiljöinventeringen för Bro nedan.
Kulturmiljöer i Kungsängen
Läs mer om vad som gäller kring solcellsanläggningar i översiktsplanen för Upplands-Bro kommun och i det fördjupade kulturmiljöprogrammet för Upplands-Bro kommun nedan.
Har du frågor?
Kontakta bygglovsenheten via mejl om du är osäker på vad som gäller i just ditt fall.
Uppge fastighetsbeteckning eller adress och beskriv åtgärden.
Dessa handlingar krävs vid en bygglovsansökan
- Ansökningsblankett, alternativt ansökan via e-tjänsten.
- Situationsplan, lämplig skala 1:400. På situationsplanen ska du markera ut vilken byggnad eller vilka byggnader som ansökan gäller. Situationsplanen ska baseras på ett kartutdrag (typ E) som kan skrivas ut utan kostnad från kommunkartan, som du hittar via länk nedan.
- Takplansritning, lämplig skala 1:100. På ritningen ritar du in solpanelernas placering.
- Fasadritning, lämplig skala 1:100. På fasadritningen ritar du in solpanelernas placering, Om solpanelerna inte följer takets lutning ska detta redovisas.
- Produktblad eller detaljritning som visar hur solpanelerna ser ut i detalj.
- Förslag till kontrollplan, om startbesked kan fattas tillsammans med bygglovet.
Vad är en kontrollplan?
Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras inför och under byggnationen. En mall finns nedan och i den ska du skriva in kontrollpunkter anpassade efter ditt projekt.
Det ska framgå vad som ska kontrolleras, på vilket sätt, vad kontrollerna jämförs mot samt vem som ska utföra kontrollerna.
Signering av kontrollpunkterna ska ske efter att kontrollen har utförts. Den signerade kontrollplanen lämnar du sedan in i samband med ansökan om slutbesked.
Vid varje ansökan om bygglov gör kommunens en enskild prövning av ärendet och fler handlingar än dessa kan komma att begäras in.
De digitala handlingarna ska vara i pdf-format och ritningarna ska vara fackmannamässigt utförda.
Skicka in din anmälan
Vid varje ansökan om bygglov gör kommunens en enskild prövning av ärendet och fler handlingar än dessa kan komma att begäras in.
Bygg- och miljönämnden ska fatta beslut inom 10 veckor från att din ansökan är komplett.
Vi kan också i särskilda fall förlänga handläggningstiden med ytterligare 10 veckor.
Om vi tar beslut i ditt ärende efter att handläggningstiden om 10 eller 20 veckor har gått ut, reducerar vi avgiften med en femtedel för varje påbörjad vecka som den överskridits.
Behövs kontrollansvarig?
Normalt behövs ingen kontrollansvarig i samband med uppsättning av solpaneler och solfångare.
När krävs en anmälan för att installera solpaneler?
En anmälan krävs generellt om installationen av solceller väsentligt påverkar brandskyddet i byggnaden. En anmälan krävs också för åtgärder som innebär att en byggnads bärande konstruktion påverkas.
Montering av solcellspaneler och solfångare på andra byggnader än en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnad utgör en så omfattande åtgärd att den i princip alltid medför en väsentlig påverkan på byggnadens brandskydd. Detta gäller oavsett om de monteras på en byggnad eller integreras i tak eller fasad.
Vid installation av större solenergianläggningar på byggnader kan det vara lämpligt att kontakta Brandkåren för rådgivning om utformning samt information angående eventuell påverkan av byggnadens brandskydd.
En anmälan krävs också för åtgärder som innebär att en byggnads bärande konstruktion påverkas. Detta gäller även för solceller och solfångare, exempelvis om bärande takkonstruktion behöver förstärkas vid montering av solcellspaneler.
Kontakta bygglovsenheten via mejl om du är osäker på vad som gäller i just ditt fall. Uppge i så fall fastighetsbeteckning eller adress och beskriv åtgärden.
Vi på kontaktcenter finns här för dig!
- Fråga oss
- Felanmälan
- kommun@upplands-bro.se
- 08-581 690 00 Öppet
- Chatta med oss
- Videosamtal - öppet vardagar kl 10-11