Studie- och yrkesvägledning

Våra studievägledare hjälper dig att komma vidare med dina tankar kring studier och yrken. Här kan du läsa mer om vägledning samt hur du kommer i kontakt med våra studie- och yrkesvägledare.

Tillsammans med en studie- och yrkesvägledare kan du:

  • Studieplanera
  • Genom enskilt vägledningssamtal klargöra dina mål och hitta vägar att nå dem
  • Få hjälp med att hitta information om studier, yrken och behörighetskrav
  • Bolla och diskutera framtida yrkesval

Vet du inte vilka kurser du ska söka kan det vara bra att boka in sig på ett möte med en studie- och yrkesvägledare så att du inte söker fel kurser. Det som kommer fram i vägledningssamtalet använder du som grund i din individuella studieplan.

Vi vill också tipsa om Utbildningsguiden som finns på Skolverkets hemsida där du kan kan hitta fakta som kan hjälpa dig att göra rätt studieval. Besök gärna sidan på denna länk: utbildningsguiden - val av utbildning för vuxna.

Aktuell information

Telefontid stängd: 11/7-31/7

Måndag 1/8 öppnar telefontid och samtalstider släpps för bokning.


Ansökan till högskola/universitet HT 2022

OBS! Du som avser att söka till högskola/universitet behöver se till att du får dina betygsdokument från oss senast den 2 juni. Kontakta oss i god tid innan dess. Efter detta datum kan vi inte garantera att du hinner få ditt betyg innan sista kompletteringsdag för högskola/universitet.
Viktiga datum finner du på antagning.se: https://www.antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum/

Vi öppnar upp för både digitala och fysiska möten

Nu kan du välja om du vill träffa en studie- och yrkesvägledare digitalt via Teams eller på plats i våra lokaler på Kyrkvägen 6 i Kungsängen. Du väljer själv vilken typ av möte du vill ha i vår onlinebokning.
Välkommen!

Fortsatt hög efterfrågan på samtal

Det är fortsatt hög efterfrågan på studie- och yrkesvägledning. Om inga lediga tider finns tipsar vi om att gå in och titta i bokningen lite då och då för att se om det gjorts några avbokningar som frigjort lediga tider.

Om ditt ärende är brådskande hänvisar vi till våra telefontider och mejladress, se nedan.

Nationellt prov för grundläggande behörighet för högskolestudier

Har du tänkt söka till högskolan men saknar grundläggande behörighet och är 24 år eller äldre? Regeringen har beslutat att införa ett nationellt prov för grundläggande behörighet för högskolestudier. Provet kommer testas och utvärderas under 2022-2023.

Provet testar kompetenser motsvarande kurserna svenska 3, engelska 6 och matematik 1 och är för dig som saknar gymnasieexamen från gymnasiet eller vuxenutbildningen eller saknar papper på tidigare erfarenheter.

För att skriva provet måste man betala en avgift. Det är ännu inte bestämt hur mycket det kommer kosta att skriva provet.

Första provet ges 9 oktober 2022 och anmälan kommer göras via ett webbformulär i slutet av sommaren 2022. Mer information om var man anmäler sig kommer finnas på UHRs hemsida.

För mer information: gå in på UHRs hemsida genom denna länk

Nya regler för examensbevis

Skolverkets nya regler för examensbevis från vuxenutbildningen trädde i kraft den 1 juli 2021. Detta innebär nya krav på inriktning och innehåll som kan medföra att din examensplanering måste förändras. Du behöver därför se över din examensplanering för att säkerställa att du läser rätt kurser.

Mer information hittar du här: Skolverkets hemsida

Möjligheten att utfärda slutbetyg förlängs

Möjligheten att utfärda slutbetyg i komvux förlängs ytterligare fyra år. Sista datum för utfärdande är satt till 1 juli 2025.
Mer information finns på regeringens hemsida.

Kontakt och tidsbokning

Upp