SFI - svenska för invandrare

Svenska för invandrare (SFI) syftar till att ge invandrare grundläggande kunskaper i svenska språket och om det svenska samhället inför arbetsliv eller vidare studier.

Glada personer framför en dator

Ansök med Bank-ID

Om du saknar Bank-ID eller behöver hjälp med din ansökan, ta kontakt med oss så hjälper vi dig.

Datum för våra starter hittar du på denna sida.

Om du har betyg i SFI från en annan kommun behöver du bifoga det i din ansökan. Du får en kallelse per e-post veckan innan kursstart.

  • Viktig information till elever:
    - Det är viktigt att du svarar på telefon och mejl om läraren kontaktar dig för att placera dig i en kurs. Om du inte svarar senast 9 dagar efter sista ansökningsdag så kan du tyvärr inte börja på kursen. Då måste du söka igen till nästa kurs.

    - Observera också att om du inte startar kursen eller kontaktar din lärare med giltiga skäl till frånvaro inom en vecka efter första kurstillfället så kommer du att avbrottas och får då inte läsa kursen. Då måste du söka igen till nästa kurs.

  • - Om du under kursens gång är inaktiv eller frånvarande utan att ha kontaktat din lärare med giltiga skäl så kommer du att avbrottas från kursen. Då måste du söka igen till nästa kurs.

Om SFI

Utbildningen är individualiserad och består av tre olika studievägar för att möta studerande med olika förkunskaper, förutsättningar och mål med studierna.

Vi erbjuder även SFI på kvällstid för de som inte har möjlighet att studera dagtid. Det finns även möjlighet att studera på distans i en del av grupperna.

Studietakten för SFI dag är 50% och det innebär 15 timmars när- och/eller distansundervisning i veckan plus 5 timmars eget hemarbete. Omfattningen på SFI kväll är däremot 25% och innebär 6 timmars när- och/eller distansundervisning i veckan plus 4 timmars eget hemarbete. 

Schemat hittar du på följande länk: Kurslitteratur och schema

SFI/SVA kombinationsutbildning

Via extern anordnare erbjuder vi möjlighet att söka ett utbildningsprogram i kombination med SFI eller Svenska som andraspråk. Dessa utbildningar hittar du under respektive anordnare under "Ansökan Vux" i webbansökan.

Träna svenska på webben

Webbplatsen Hejsvenska är ett digitalt stöd för träning i svenska som andraspråk på sfi-nivå. Det är gratis och kan användas av alla, oavsett studiebakgrund eller datorvana.
Hejsvenska finns tillgänglig på webben och som gratis app att ladda ner till surfplattor och smarta telefoner. Passar dig som vill träna svenska på fritiden.


Film om Vuxenutbildning för nyanlända

Är det bäst att satsa på arbete eller utbildning? Och vad kostar det att studera i Sverige? Nadine Jazzar på UR intervjuar Inger Hellman som är studievägledare på SFI.

Upp