Startsida – Upplands-Bro
Startsida – Upplands-Bro

Besök på observatoriet

Observatoriet Kvistaberg

Observatoriet Kvistaberg

I slutet av januari flyttade dagverksamheten Solrosen till nyrenoverade lokaler vid natursköna Kvistaberg. Där erbjuds olika typer av sysselsättning och aktiviteter för personer med demens. Nyligen besöktes det observatorium som finns på området.

Kvistabergs observatorium är det äldsta fungerande observatoriet i Stockholms län som är beläget på sin ursprungliga plats. Observatoriet används idag av Uppsala universitet som vid särskilda tillfällen har möjlighet att öppna dörrarna och erbjuda en guidad tur för intresserade personer.

Kvistaberg byggdes av amatörastronomen och konstnären Nils Tamm. Sedan en tid tillbaka har Solrosens dagverksamhet sin verksamhet på gården. Här erbjuds bland annat dans, musik och olika former av rörelseaktiviteter.

Under besöket på observatoriet visade forskaren Eric Stemples olika föremål från tiden då Nils Tamm lät uppföra byggnaden och berättade om hur utrustningen fungerade. 

– Vi strävar efter att våra gäster på dagverksamheten som lever med en demensdiagnos får meningsfull stimulans i vardagen. Besöket på observatoriet är ett, av många, exempel på detta. Nyligen har exempelvis dagverksamheten haft besök av två musiker som skrev en egen låt tillsammans med våra demenssjuka, säger Mirjam Brocknäs, enhetschef för dagverksamhet för personer med demens.

 

Relaterad information

Relaterad information

Sidansvarig

Senast uppdaterad:

2017-03-20