Fira Finlands 100-årsjubileum med oss!

Finsk tango, filmfestival och spännande föredrag och utställningar! Det är bara några av inslagen vi bjuder på när vi firar 100-årsjubileumet av Finlands självständighet, i år. Självklart finns det något för alla åldrar och alla aktiviteter är kostnadsfria.

Ladda ned: Programblad: Finland 100 (PDF)

Ett historiskt datum

Den 6 december 1917 blev Finland självständig stat. Självständigheten uppkom på det finska folkets egna initiativ och som följd av ett långsiktigt arbete. Under hösten och vintern i år välkomnar vi dig att fira 100-årsjubileumet av Finlands självständighet med massor av roliga aktiviteter.

Tema: Kultur och historia

Under firandet, som pågår mellan september och december, bjuder vi in till filmvisningar, föreläsningar, konserter, teater, dans, poesi och utställningar. Aktiviteterna har särskilt fokus på Finlands kultur och historia. Målet är att berätta om Finlands levande historia och bevara och uppmärksamma finska kulturtraditioner. Aktiviteterna har tagits fram av kommunen tillsammans med Upplands-Brobor.

Alla aktiviteter

FREDAGEN DEN 15 SEPTEMBER

SÅNG: Karaokekväll, sjung och dansa med oss!

Välkommen till en härlig karaokekväll i Gula Längan i Bro! Försäljning av fika kommer att finnas. Kvällen anordnas av hålls av Kalevas seniorer. Gratis!

Datum: Fredag 15 sep
Tid: 17.00 - ca 21.00
Plats: Gula Längan Björklyckastigen 4, Bro

TISDAGEN DEN 26 SEPTEMBER

FILM: Mamma sjung inte

En dramatisk komedi om att ha kul, kasta sig själv handlöst ut i livet utan hämningar, övervinna sina skamkänslor och lära sig att acceptera att få saker i livet blir som planerat. Leena Uotila nominerades i kategorin bästa kvinnliga skådespelare, i Jussi Awards, för sin insats i rollen som Leena Mulkonsaari.

Filmen är på finska med svensk text.

Se trailer

Datum: Tisdagen den 26 september
Tid: 19.00
Plats: Florasalen i Dagcentralen, Bro

1 OKTOBER

TEATER: Vilket Kalas!

Festinbjudan är borta! Och vad var det som skulle förberedas inför kalaset? Ingen minns. Men när våra vänner tittar i det magiska bagaget förändras allt. Föreställningen är specialskriven och framförs på finska med svenska inslag och riktar sig till hela familjen.

Gratis inträde
Biljett går att hämta ut på kommunhuset i Kungsängen och i Brohuset från måndag 2 oktober.

Datum: Söndagen den 1 oktober
Tid: 13.00
Plats: Brohuset, Bro

17 OKTOBER

FILM: Rölli

Följ med Rölli och hans vänner på en fantasifylld resa till sagornas värld genom djupa skogar, höga berg och glimrande hav. Filmen är ett oförglömligt äventyr om riktig vänskap och att lära sig att stora ambitioner inte kan uppnås enbart genom envishet. Förståelse och rättvisa lika viktiga ingredienser för att lyckas. Filmen är på finska med svensk text.

Se trailer

Datum: Tisdagen den 17 oktober
Tid: 18.00
Plats: Florasalen i Dagcentralen, Bro

29 OKTOBER

FILM: Framom främsta linjen

Filmen handlar om fortsättningskriget mellan Sovjetunionen och Finland. Ett stridande svenskspråkigt regemente omgrupperas till Karelska näset, där de tvingas möta de sovjetiska styrkorna. Filmen är baserad på dagboksanteckningar nerskrivna av några av de män som tjänade i regementet. Filmen är på finska med svensk text.

Se trailer

Datum: 29 oktober
Tid: 14.00
Plats: Ekhammarskolans aula
Åldersgräns: 15 år (11 år i vuxet sällskap)

12 NOVEMBER

KONSERT: Klassisk musik med familjen Ivonen

Välkommen till Låssa och njut av en stämningsfull konsert med klassisk musik framförd av familjen Ivonen.

Datum: Söndagen den 12 november
Tid: 18.00
Plats: Låssa kyrka

18 NOVEMBER

LIVE-MUSIK/FINSK TANGO: Finsk tango med Darya & Månskensorkestern

Danssugen? Då är detta något för dig! De har turnerat i hela Skandinavien och gjort musik till teater och film, senast till prisbelönta filmen “Ingen riktig finne” som vann två Jussi-statyetter. De har också drivit klubben Tangopalatsi på Södra Teatern i Stockholm.

Datum: Lördagen den 18 november
Tid: 19.00
Plats: Stora scenen, Kulturhuset

26 NOVEMBER

HISTORIEKVÄLL: Krigstidens musik med Eila Pöllanen

När den finska befolkningen bosatte sig i Upplands-Bro kommun
Vi börjar dagen men historikern Börje Sandén som bjuder på en intressant föreläsning om när den finska befolkningen bosatte sig i Upplands-Bro kommun på 1400-talet. 
Vi bjuder på fika efter föreläsningen kl 14.30.

Krigstidens musik med Ella Pöllänen
Efter fikat ca 15.00 så fortsätter vi med musikern Eila Pöllanen som sjunger och berättar historier om krigstidens musik. Eila visar också bilder och läser poesi.
Efter uppträdandet leder Eila ett öppet samtal kring uppträdandets teman, med fokus på kvinnor och barn under kriget.

Datum: Söndagen den 26 november
Tid: 13.30-17.00
Plats: Florasalen i Dagcentralen, Bro

28 NOVEMBER

FILM: Armi elää! (Kvinnan som skapade Marimekko)

Armi elää! är en fiktiv film om en av Finlands mest kända företagsledare. Filmen berättar om kvinnan bakom Marimekko, och dess renodlade stil, som än idag anses vara synonym, till modern finsk design.

Se trailer

Datum: Tisdagen den 28 november
Tid: 19.00
Plats: Florasalen, Bro

2 DECEMBER

FÖREDRAG/TAL/MUSIK: Finlands 100-åriga historia

Historikern Anders von Bell bjuder på ett intressant föredrag om Finlands 100-åriga historia. Dessutom bjuder vi bland annat på musik från elever på Musikskolan, sång från Leena Maija Nee med kör och diktläsning av Lilja Lindfors-Johansson, med dikter av den finske författaren Ernst von Knape. Vi bjuder på kaffe och tårta.

Datum: Lördagen den 2 december
Tid: 12.30-16.30 (insläpp 12.15)
Plats: Ekhammarskolans aula

6 DECEMBER

FÖREDRAG: Livsglädje

”Precis som vi kan lära oss simma, rida, skriva och spela golf kan vi lära oss vara lyckliga”.

Terapeuten Satu Bermell från ProBalans pratar om livsglädje och hur du själv kan påverka ditt eget liv för att uppleva största möjliga lycka och välbefinnande. Du kommer att få med dig handfasta tips för att kunna påverka din egen nivå av livsglädje. Föreläsningen är på finska, gratis och öppen för alla.

Datum: Onsdagen den 6 december
Tid: 16.00-18.00
Plats: Stora scenen i Kulturhuset

VECKA 42-44

UTSTÄLLNING: Kvinnor och barn i hemmafronten

Utställning skildrar kvinnor och barn i hemmafronten under krigstiden (1939-1945). Svenskfinska kulturföreningen står bakom utställningen, som visas i kommunhusets foajé under tre veckor, under kommunhusets ordinarie öppettider.

Onsdagen den 18 oktober, klockan 14.00, bjuder vi på finskt fika i samband med att utställningen Kvinnor och barn på hemmafronten, öppnar i kommunhusets foajé, i Kungsängen.

Datum: Vecka 42-44
Tid: Kommunhusets ordinarie öppettider
Plats: Kommunhusets foajé

Övriga aktiviteter

Förutom ovanstående aktiviteter som är öppna för allmänheten, anordnar kommunen ett antal andra aktiviteter:

  • Filmvisning på äldreboenden
  • Skolmat med finskt tema på kommunala skolor
  • Teatern Veeras kontor på kommunala förskolor
  • Föreläsning och filmvisning (Sameblod) för grundskolan med författaren, poeten och dramatikern Mona Mörtlund, om språkliga och kulturella minoriteter i Sverige

Finskt förvaltningsområde

Upplands-Bro ingår i det finska förvaltningsområdet, vilket innebär att du som bor i kommunen och talar finska till vardags också ska kunna göra det när man kontaktar kommunen. Den rättigheten är fastslagen i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)