18OKT2016

Upplands-Bro är Årets Kulturraket

Stora satsningar på kulturområdet har genomförts i Upplands-Bro sedan 2014. Kulturhuset har invigts, Brohuset har genomgått en stor renovering och de båda biblioteken har fördubblat sina öppettider. Upplands-Bro är den kommun i Sverige som har ökat sina kultursatsningar mest mellan 2014 och 2015 vilket gör kommunen till Årets kulturraket i SVT Kulturnyheternas granskning.

2014 genomförde SVT Kulturnyheterna en undersökning av landets kommuner där de tittade på hur mycket resurser varje kommun satsade på kultur per invånare. Sedan dess har ett flertal stora kultursatsningar genomförts i Upplands-Bro. Kulturhuset med konsthall, två våningar bibliotek, café och scen med tillhörande evenemang, har invigts, Brohuset har genomgått en omfattande renovering och de båda biblioteken har fördubblat sina öppettider. Nu har SVT Kulturnyheterna genomfört samma undersökning och tittat på 2015 års kultursatsningar. Undersökningen visar att Upplands-Bro har ökat sitt kulturanslag med 46 procent sedan 2014. Det är den största ökningen, procentuellt sett, i hela landet vilket gör Upplands-Bro till Årets kulturraket.

– Det är mycket glädande att SVT kulturnyheter uppmärksammar kultursatsningen i Upplands-Bro kommun, för det är kulturen i Upplands-Bro värd. Vi har många spännande aktiviteter, både i Kulturhuset och utanför, som lockar allt fler invånare. Jag hoppas att ännu fler invånare nu kommer att delta och uppleva kulturaktiviteterna i Upplands-Bro, kommenterar Bo Sundqvist, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro kommun.

SVT:s undersökning

SVT:s inslag om Upplands-Bro som 2015 års kulturraket

Kommunens resultat i undersökningen:

Total kulturkostnad: 1162 kr per person

Allmän kulturverksamhet: 200 kr per invånare

Bibliotek: 688 kr per invånare

Musik- och kulturskola: 266 kr per invånare

Stöd till studieorganisationer: 8kr per invånare

Total skillnad 2014-2015: 367 kr per invånare

Relaterade nyheter

  • 14 AUG 2017
    Hästarna har redan flyttat in i Upplands-Bro kommuns nya stall. Nu bjuder vi in allmänheten att delta i festligheterna när stallet invigs söndagen den 27 augusti. Det blir öppet hus klockan 14.00–16.00 och cirka 14.30 sker själva invigningsceremonin,...
  • 8 AUG 2017
    Vi träffar arkeologen Lars G Holmblad vid en lite hemlig plats i skogen. På vägen mot Lennartsnäs tar man avtaget mot Öråker och passerar ett par hus på vänster sida och en skog till höger. Precis innan skogen tar slut, och vägen svänger...
  • 27 JUL 2017
    På en naturskön plats intill Mälaren, strax utanför Bro, reser sig tre kupolformade byggnader mot skyn. På gården intill bodde amatörastronomen Nils Tamm under 1900-talets första hälft.