18OKT2016

Upplands-Bro är Årets Kulturraket

Stora satsningar på kulturområdet har genomförts i Upplands-Bro sedan 2014. Kulturhuset har invigts, Brohuset har genomgått en stor renovering och de båda biblioteken har fördubblat sina öppettider. Upplands-Bro är den kommun i Sverige som har ökat sina kultursatsningar mest mellan 2014 och 2015 vilket gör kommunen till Årets kulturraket i SVT Kulturnyheternas granskning.

2014 genomförde SVT Kulturnyheterna en undersökning av landets kommuner där de tittade på hur mycket resurser varje kommun satsade på kultur per invånare. Sedan dess har ett flertal stora kultursatsningar genomförts i Upplands-Bro. Kulturhuset med konsthall, två våningar bibliotek, café och scen med tillhörande evenemang, har invigts, Brohuset har genomgått en omfattande renovering och de båda biblioteken har fördubblat sina öppettider. Nu har SVT Kulturnyheterna genomfört samma undersökning och tittat på 2015 års kultursatsningar. Undersökningen visar att Upplands-Bro har ökat sitt kulturanslag med 46 procent sedan 2014. Det är den största ökningen, procentuellt sett, i hela landet vilket gör Upplands-Bro till Årets kulturraket.

– Det är mycket glädande att SVT kulturnyheter uppmärksammar kultursatsningen i Upplands-Bro kommun, för det är kulturen i Upplands-Bro värd. Vi har många spännande aktiviteter, både i Kulturhuset och utanför, som lockar allt fler invånare. Jag hoppas att ännu fler invånare nu kommer att delta och uppleva kulturaktiviteterna i Upplands-Bro, kommenterar Bo Sundqvist, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro kommun.

SVT:s undersökning

SVT:s inslag om Upplands-Bro som 2015 års kulturraket

Kommunens resultat i undersökningen:

Total kulturkostnad: 1162 kr per person

Allmän kulturverksamhet: 200 kr per invånare

Bibliotek: 688 kr per invånare

Musik- och kulturskola: 266 kr per invånare

Stöd till studieorganisationer: 8kr per invånare

Total skillnad 2014-2015: 367 kr per invånare

Relaterade nyheter

  • 23 OKT 2017
    Under vecka 42-44 visas utställningen Kvinnor och barn på hemmafronten, i kommunhuset i Kungsängen. Utställningen är en del av Finland 100-projektet – ett projekt som uppmärksammar Finlands 100-årsjubileum i år, med kulturaktiviteter...
  • 20 OKT 2017
    Nu finns årets höstlovsprogram att hämta i Brohuset, Kulturhuset och kommunhuset. Du kan även ladda ned programmet digitalt. Programmet är fullt med aktiviteter för lediga barn och unga.
  • 14 SEP 2017
    Hipp, hipp, hurra! I år firar Finland 100 år av självständighet. Kommunen firar jubileet genom att arrangera massor av kulturevenemang. Jukka Salo och Armi Ruuskanen tillhör arbetsgruppen som, tillsammans med kommunen, jobbat med att...